Marturisirile unei spioane nord-coreene: Coreea de Nord nu este un stat, este un cult

Autor: Ana Ilie
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 19:00
6883 citiri
Marturisirile unei spioane nord-coreene: Coreea de Nord nu este un stat, este un cult

O fosta spioana nord-coreeana a rememorat rolul sau in bombardarea unui avion civil sud-coreean cu 115 pasageri la bord, in 1987, aratand ca a fost aleasa in mod special de la scoala pentru a lucra pentru regimul de la Phenian.

Kim Hyun-hee a fost capturata si a incercat sa se sinucida inghitind o capsula cu otrava, insa de cativa ani traieste ascunsa. Fosta spioana a iesit totusi in public pentru a-si spune povestea si a arunca lumina asupra declaratiilor de razboi ale Nordului si incercarilor liderului Kim Jong Un de a castiga increderea armatei, scrie Telegraph.

In varsta de 51 de ani, femeia a fost condamnata la moarte dupa atacul ce a vizat un avion pe ruta Bagdad - Seul, in urma caruia toti cei aflati la bord au murit. Ulterior, autoritatile sud-coreene au gratiat-o, motivand ca a avut "creierul spalat" de catre autoritatile nord-coreene, si fosta spioana se ascunde acum in Coreea de Sud impreuna cu sotul si cei doi copii.

Kim Hyun-hee a rupt totusi tacerea auto-impusa pentru a spune despre liderul nord-coreean Kim Jong Un ca "se lupta sa castige controlul complet al armatei si a-i castiga loialitatea".

"Din acest motiv face atat de multe vizite la baze militare, pentru a obtine sprijin. Se foloseste si de programul nuclear pentru a negocia ajutoarele, pentru a pastra publicul in spatele sau. Coreea de Nord nu este un stat, este un cult", a explicat spioana.

"Coreea de Nord isi utilizeaza programul nuclear pentru a-si pastra cetatenii sub control si pentru a obliga la concesii Coreea de Sud si Statele Unite", a continuat femeia, intr-un interviu pentru o televiziune australiana.

Hyun-Hee a explicat si ca a fost prima data "aleasa" sa devina spioana atunci cand un oficial al partidului a ajuns la scoala ei intr-o masina neagra. I-a spus sa isi faca bagajul si dupa numai inca o noapte impreuna cu familia a trimis-o la o scoala de spionaj din munti, unde i s-a schimbat numele si a fost antrenata in arte martiale, arme si limbi straine.

"In Coreea de Nord, am fost invatata ca liderul Kim Ir Sen a fost zeu. Trebuia sa il pu deasupra parintilor. Inveti din frageda pruncie sa spui 'Multumesc, mare lider', pentru orice. Si daca spui un lucru gresit, chiar daca ti-a scapat, sfarsesti in gulag".

Dupa opt ani de antrenamente a fost aleasa sa arunce in aer avionul Korean Air, in urma unui plan conceput de tatal actualului ldier, Kim Jong Il, care a sperat ca astfel va speria turistii straini ce urmau sa ajunga in Coreea de Sud pentru Jocurile Olimpice de la Seul.

Hyun-hee si un alt spion nord-coreean Kim Seung-il, deghizati in turisti japonezi, s-au imbarcat in Bagdad, au plantat bomba si au setat-o sa explodeze peste noua ore. Echipa a coborat din avion folosindu-se de escala de la Abu Dhabi si bomba s-a declansat in drum spre Seul.

Cei doi spioni au fost arestati incercand sa plece din Bahrain cu pasapoarte false. Complicele femeii a reusit sa se otraveasca insa ea a fost salvata.

Femeia povesteste cum a realizat, mergand pe strazile Seulului, ca i s-a spalat creierul: "Am vazut cat de modern era. Am ascultat cum agentii din jurul meu vorbeau atat de liber. Asta contrazicea tot ce mi se spusese in Coreea de Nord".

"Regret ce am facut si ma caiesc. Simt ca nu ar trebui sa ascund adevarul familiilor celor care au murit", a mai marturisit spioana.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#Coreea Nord spioana, #Coreea Nord marturii, #Coreea Nord bomba avion , #Coreea de Nord