Lupta presei independente in Rusia lui Vladimir Putin

Duminica, 02 August 2015, ora 12:14
5725 citiri
Lupta presei independente in Rusia lui Vladimir Putin
Foto: Kremlin

Presa independenta din Rusia, tara in care mass-media este intr-o mare parte aservita lui Vladimir Putin, duce o adevarata lupta de rezistenta cu influenta exercitata de presedintele rus.

Cu o presa de stat care poarta un adevarat razboi total al informatiilor pe tema crizei din Ucraina, presa independenta precum radio-ul Ecoul Moscovei se lupta sa supravietuiasca si se teme ca latul din jurul sau se strange, scrie jurnalistul Timothy Heritage, pentru agentia Reuters.

Presa rusa, sub socul mortii lui Boris Nemtov, acuza "climatul de frica" instaurat de Kremlin

Alexei Venediktov este redactorul-sef al postului de radio si unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti rusi, care nu iese din casa fara un bodyguard si nu raspunde la telefonul mobil, de teama de a nu fi interceptat si urmarit.

Jurnalistul se teme pentru siguranta sa inca de cand cineva i-a lasat la usa apartamentului sau un topor, in 2009. El chiar a parasit Rusia pentru o saptamana, in acest an, de teama ca s-ar afla pe lista celor vizati pentru a fi ucisi.

Presa, una dintre cele mai puternice arme ale lui Vladimir Putin

Asemenea masuri de precautie nu par a fi neobisnuite intr-o tara unde cel putin 17 jurnalisti au fost ucisi in ultimul deceniu, numarul acestora putand insa fi mult mai mare. Federatia Internationala a Jurnalistilor a transmis, in 2009, ca 313 jurnalisti rusi au fost ucisi din 1993.

Intr-o serie de interviuri, redactorii unor asemenea institutii de presa au spus ca rareori simt presiunea directa sa se supuna Kremlinului, insa acesta are parghiile financiare, legislative si juridice la dispozitia sa. In plus, jurnalistii vorbesc despre intimidarea agentiilor de publicitate.

"Lucrezi ca si cum fiecare zi ar putea fi ultima"

"Trebuie sa lucrezi ca si cum fiecare zi ar putea fi ultima pentru tine. Asta este ceea ce cred jurnalistii mei si asa lucram noi", a spus Venediktov, intr-un interviu acordat la sediul postului de radio.

Acesta a sugerat ca Ecoul Moscovei poate supravietui doar atata timp cat Putin ii permite: "Stim ca viitorul Ecoului Moscovei depinde de o persoana, o persoana in functie".

Ce inseamna sa i te opui lui Putin, un jurnalist a simtit-o pe pielea lui: "Totul a intrat la dezinfectie"

Criticii Kremlinului il acuza pe Putin ca a intensificat o campanie de inabusire a disidentei, combatere a societatii civile si folosire a presei ca arma politica pentru a mentine controlul puterii si a influenta opinia publica.

Existenta catorva organizatii de presa care critica autoritatile il ajuta pe Putin sa dezminta criticile, atat din tara, cat si din strainatate, ca Rusia nu ar permite libertatea presei si ofera astfel opozitiei o cale de a-si varsa naduful.

Lovitura grea pentru masina de propaganda a lui Putin - decizii fara precedent in presa rusa

Abordarea directa a lui Putin pe temele vietii personale sau averii sunt vazute ca iesind din tipare, in presa din Rusia. Publicatia Moskovsky Korrespondent a facut mare valva publicand dezvaluiri despre viata personala a liderului de la Kremlin, in anul 2008, insa la putin timp dupa s-a inchis intr-un mod misterios.

Ziare inchise dupa dezvaluiri despre Putin si dispozitive de ascultat in casele redactorilor-sef

Una dintre primele actiuni ale lui Putin dupa ce a ajuns la putere in 2000 a fost restabilirea controlului Kremlinului asuprea presei, care era mult mai deschisa in timpul presedintelui Boris Eltin, in deceniul de dupa prabusirea URSS, din 1991.

Cea mai mare parte a presei ruse este in prezent detinuta de stat sau de persoane ori companii loiale lui Putin, iar presiunea indirecta asupra presei este mult mai obisnuita.

Presa rusa face dezvaluiri: Cati bani a costat uciderea lui Nemtov si cine a comandat asasinatul

Ecoul Moscovei a fost averizat, anul trecut, de institutia de control al audiovizualului din Rusia, privind un program despre Ucraina despre care institutia a spus ca ar contine informatie "care justifica practici de razboi si alte crime". Un al doilea avertisment ar insemna inchiderea.

Venediktov spune ca firma care controleaza statia si care ii este loiala lui Putin - Gazprom Media Holding - nu a reusit sa il dea afara din functia de redactor-sef, deoarece ar avea nevoie de intregul sprijin al jurnalistilor sai pentru a face acest lucru. Insa Venediktov simte presiunea economica dupa scaderea incasarilor din publicitate si reducerea departamentului de publicitate.

Un cunoscut opozant al lui Putin a iesit din inchisoare: Nu ne lasam intimidati!

Ievghenia Albats, redactor-sef al revistei New Times, spune ca este surprinsa cand este intrebata de ce crede ca Putin permite doar unor institutii de presa independente sa existe.

"Rusia nu este un stat totalitar", spune Albats, cu toate ca Kremlinul are multe cai prin care poate stoarce institutiile de presa care il critica. "Daca esti loial (Kremlinului), primesti publicitate. Daca nu esti loial, nu primesti publicitate", explica Albats.

Putin, gluma deplasata despre un jurnalist care a suferit doua atacuri cerebrale

Aceasta a spus ca sediul New Times a fost perchezitionat de politie in urma cu trei ani, iar ea a gasit un dispozitiv de ascultare in casa sa, adaugand, intr-un interviu acordat in biroul sau, ca nu exista niciun dubiu ca "avem doua alte persoane in aceasta conversatie".

Printre subiectele recente ale revistei se numara o investigatie asupra felului in care Rusia a ajuns la decizia de a anexa Crimeea de la Ucraina, anul trecut, si a concluzionat ca planul a fost intocmit de patru oameni. Acum, New Times surpavietuieste doar din sponsorizari, vanzari si abonamente.

Jurnalist roman in Ucraina: Putin nu e intreg la cap. Sunt sanse sa ne pricopsim cu o alta Bosnie Interviu

"Situatia presei independente devine tot mai grea, mult mai grea, cred ca de la inceputul conflictului din Ucraina. Este tot mai greu de obtinut informatii, este tot mai greu de ajuns la factorii de decizie, este tot mai greu deoarece oamenilor le este frica sa iti acorde interviuri, frica sa fie mentionati in revista", mai spune Ievghenia Albats.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#presa independenta Rusia, #Putin presa Rusia, #presiuni presa Rusia , #Rusia