Istoria nestiuta a Cavalerilor de Malta: Papa, Napoleon, tarul Rusiei

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 08:20
18285 citiri
Istoria nestiuta a Cavalerilor de Malta: Papa, Napoleon, tarul Rusiei
Foto: Wikipedia

Istoria Ordinului Cavalerilor de Malta este una tumultoasa si incepe in secolul al XI-lea cand a fost infiintata in Tara Sfanta, la Ierusalim de catre un calugar. In urma cu 900 de ani, Papa Pascal al II-lea recunoaste Ordinul printr-o bula papala.

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta este in acelasi timp un ordin religios romano-catolic, o organizatie umanitara si o entitate suverana in temeiul dreptului international, potrivit Huffington Post.

Ordinul numara in prezent 13.500 de cavaleri ca membri, are relatii diplomatice cu 104 tari si se bucura de statutul de observator la Organizatia Natiunilor Unite. Acesta imprima timbre proprii, monede, placute de inmatriculare si pasapoarte.

Istoria sa a inceput in secolul al XI-lea cand Ordinul a fost infiintat de catre un calugar la Ierusalim. Acesta a deschis un spital pentru pelerinii care vizitau Tara Sfanta. In timpul cruciadelor, Ordinul a avut un caracter militar pentru a proteja pelerinii si crestinii de atacurile musulmanilor.

In februarie 1113, in urma cu 900 de ani, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul, emitand o bula papala in acest sens.

Suveranitatea Ordinului si membrii celebri

Fortele Ordinului de Malta au ocupat Cipru, insula Rodos si Malta. Dar Napoleon a expulzat Ordinul din Malta in anul 1789, lipsind cavalerii de tinuturile peste care guvernasera.

Ordinul mai are inca propriul cod juridic, constitutie, guvern si instante. Dar, in afara unor cladiri, Ordinul nu mai are un teritoriu propriu.

"Suveranitatea sa este mai mult o fictiune juridica decat o suveranitate reala", a spus Giovanni Bonello, un judecator pensioner maltez.

A fost o vreme cand pentru a fi membru al Ordinului de Malta trebuia sa dovedesti nobletea pana la a opta generatie. Acum, aceste cerinte s-au mai diminuat, cu exceptia catorva tari europene.

Membrii de cel mai inalt rang fac juraminte de saracie, castitate, ascultare si de a trai ca niste calugari.

Unul dintre cei mai ilustri membri a fost artistul Caravaggio, care a fost expulzat in 1608, dupa ce a ucis un tanar. Unul dintre cei mai controversati lideri a fost Tarul Paul I al Rusiei, care a devenit Mare Maestru, dupa ce Ordinul a fost alungat din Malta si avea nevoie de un protector.

Sfantul Scaun nu a recunoscut numirea lui Paul I, deoarece el nu era catolic (el era crestin ortodox), nici celibatar si nici nu a fost ales.

Ordinul a infiintat spitale, servicii de ambulanta si case de batrani in 120 de tari, avand 20.000 de angajati si 80.000 de voluntari.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#istoria Ordinului Cavalerilor Malta, #Cavaleri Malta Ierusalim, #ordin religios Cavaleri Malta, #Cavaleri Malta Napoleon Papa, #Cavaleri Malta Tarul Rusiei , #stiri externe