Iranul isi va anunta azi retragerea partiala din acordul nuclear

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 08:28
2182 citiri
Iranul isi va anunta azi retragerea partiala din acordul nuclear
Foto: Arhiva Pixabay

Iranul va anunta retragerea sa partiala din acordul nuclear semnat cu puterile mondiale, la un an dupa ce presedintele american Donald Trump a retras SUA din tratatul semnat in 2015, a anuntat Teheranul.

"Masurile de reciprocitate" anuntate miercuri vor fi transmise oficial ambasadorilor tarilor membre - Franta, Germania, Marea Britanie, China si Rusia. Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe, va publica detaliile tehnice si legale intr-o scrisoare trimisa reprezentantei UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, relateaza The Guardian.

Iranul insista ca acest lucru nu va insemna retragerea totala din acord si ar putea include o perioada de gratie pentru UE, pentru a-si implementa obligatiile inainte ca noi masuri sa fie luate.

Washingtonul va considera aceasta decizie drept dovada a faptului ca acordul a esuat si nu mai merita respectat.

Oficialii UE au fost informati in privat de acest anunt la o intalnire care a avut loc marti.

Franta a fost prima tara care a reactionat, avertizand ca Europa nu va avea de ales decat sa impuna sanctiuni economice asupra Iranului daca Teheranul nu va respecta acordul.

"Nu dorim ca Teheranul sa anunte maine actiuni care vor incalca acordul nuclear, pentru ca in acest caz noi europenii vom fi obligati sa reimpunem sanctiuni precum cele din termenii intelegerii", a declarat o sursa.

Presedintele iranian Hassan Rouhani este sub presiune intensa pe plan intern pentru a lua contramasuri dupa retragerea SUA.

Teheranul si-a pierdut rabdarea cu eforturile Europei de a crea un nou mecanism financiar care ar permite firmelor europene sa continue activitatile comerciale cu Iranul si sa evite sanctiunile SUA.

Iranul va sustine ca anuntul sau respecta sectiunile 26 si 36 ale acordului, care stipuleaza ca Iranul poate lua masuri daca una dintre parti se retrage.

Zarif a declarat ca Iranul isi va reduce unele "angajamente".

"Viitoarele actiuni ale Iranului vor respecta acordul din care Republica Islamica nu se va retrage. Uniunea Europeana si altii ... nu au avut puterea de a rezista presiunii SUA, drept urmare Iranul se va retrage din unele angajamente voluntar", a afirmat el.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Iran retragere partial acord nuclear, #Iran acord nuclear , #Iran