Iranul a inaugurat un submarin capabil sa lanseze rachete de croaziera

Duminica, 17 Februarie 2019, ora 19:29
5526 citiri
Iranul a inaugurat un submarin capabil sa lanseze rachete de croaziera
Foto: Pixabay (Arhiva)

Iranul a inaugurat duminica un submarin capabil sa lanseze rachete de croaziera, reafirmandu-si astfel vointa de autonomie in materie de aparare inr-un context al tensiunilor cu SUA, a informat televiziunea de stat locala.

"Astazi, Republica Islamica devine complet autonoma pe pamant, pe aer si pe mare", a declarat presedintele iranian Hassan Rouhani in cursul unei ceremonii in portul Bandar-Abbas (sud), la care au asistat inalti responsabili ai armatei si membri ai guvernului.

"Puterea noastra defensiva este destinata sa ne apere interesele si nu am cautat niciodata sa atacam nicio tara", a adaugat el, precizand ca Iranul nu ar avea aceeasi vointa de "industrializare in materie de aparare" daca tara ar putea sa cumpere pur si simplu de la altii armele de care are nevoie.

Potrivit lui, "presiunea inamicilor, razboiul (intre Iran si Irak din 1980 pana in 1988) si sanctiunile" au determinat Iranul sa devina autonom in materie de aparare.

Washingtonul a facut din Iran principalul sau inamic si a adoptat sanctiuni economice draconice dupa ce s-a retras in 2018 din acordul nuclear incheiat de Iran cu marile puteri, acord considerat prea putin strict de catre Donald Trump, noteaza AFP.

Submarinul, numit Fateh (Cuceritorul, in limba farsi), este primul submersibil "semigreu" al flotei iraniene, un model intre minisubmarine de tipul Ghadir si cele din clasa "kilo" pe care utilizeaza deja armata tarii, potrivit agentiei de presa Fars.

Vasul, care cantareste aproape 600 de tone, poate lansa rachete de croaziera - cu o raza neprecizata de actiune - dar si torpile si mine marine. El poate opera la peste 200 metri sub nivelul marii cu o autonomie de 35 de zile.

Programele balistice ale Iranului ingrijoreaza tarile occidentale, care acuza Iranul ca vrea sa-si mareasca raza de actiune a rachetelor sale si sa destabilizeze Orientul Mijlociu, si Israelul, inamicul declarat al Teheranului. Unii generali iranieni afirma frecvent ca doresc distrugerea statului israelian.

Iranul reitereaza ca programele sale de racheta raspund unei probleme de securitate nationala, ca ele nu au decat un scop defensiv si ca aceasta problema nu este negociabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Iran submarin rachete croaziera , #Iran