In Rusia se inregistreaza 236 de cazuri de prizoneri politic (studiu)

Marti, 30 Aprilie 2019, ora 07:27
3786 citiri
In Rusia se inregistreaza 236 de cazuri de prizoneri politic (studiu)
Foto: Arhiva Ziare.com

In Rusia se inregistreaza 236 de cazuri de prizonieri politic, cifra aflata intr-o crestere evidenta comparativ cu anii precedenti, in contextul unei ofensive a presedintelui Vladimir Putin impotriva opozantilor sai, potrivit unui studiu publicat luni de militanti pentru drepturile omului.

Studiul realizat de Perseus Strategies, un birou de avocati din Washington, evidentiaza faptul ca, in realitate, aceasta cifra este probabil "mult mai ridicata", transmite AFP.

In februarie 2015 existau 46 de prizonieri politic in Rusia, potrivit unei liste realizate de Memorial, o miscare a societatii civile ruse care a sprijinit studiul Perseus Strategies.

Conform cercetarii realizate de Perseus Strategies, Rusia a reusit sa intemniteze opozanti cu ajutorul unor acuzatii "in mod notoriu evazive", cum ar fi cele referitoare la huliganism sau insultarea sentimentelor religioase.

Fostul ministru canadian de justitie Irwin Cotler, in prezent directorul Centrului Raoul Wallenberg pentru drepturile omului, a afirmat ca in Rusia are loc o "incriminare a vietii cotidiene".

"Toti cei care sunt considerati ca fiind opozanti ai regimului sunt pasibili de acuzatii inscenate", a sustinut Cotler, care a participat la realizarea studiului.

Cercetarea mai indica faptul ca, pe langa opozantii politici, autoritatile ruse au in colimator si lideri ai minoritatilor etnice sau religioase, militanti pentru drepturile persoanelor LGBT, jurnalisti si mai nou militanti ucraineni, dupa anexarea Crimeii in 2014.

Cotler a apreciat ca acest tip de represiune din partea Rusiei, dar si din partea altor state din ce in ce mai autoritare, este cauzata de "impunitatea" de care aceste state considera ca beneficiaza pe scena internationala.

Conform studiului, cel mai vechi prizonier politic din Rusia este in acest moment Alexei Pichugin, un angajat al fostului gigant petrolier Iukos, arestat in 2003.

Pichugin ispaseste o pedeapsa cu inchisoare pe viata, pentru mai multe acuzatii, printre care si ucidere. Aparatorii sai sustin insa ca este vorba de acuzatii false, destinate sa-l afecteze pe seful Iukos din acea vreme, Mihail Hodorkovski, devenit opozantul cel mai cunoscut al presedintelui Vladimir Putin din exil.

Conform mamei lui Pichugin, Alla Nikolaevna Pichugina, fiul sau sufera de mai multe probleme de sanatate. "Traieste intr-o celula minuscula de 16 ani, fara sa vada soarele", a declarat telefonic, pentru AFP, mama prizonierului.

"Il tin inchis pentru ca vor ca el sa depuna marturie falsa impotriva lui Hodorkovski, ceea ce Alexei refuza", a precizat Alla Nikolaevna Pichugina.

Cand vine vorba de bilantului in materie de respectare a drepturilor omului, Moscova se apara invocand faptul ca are conceptii diferite de cele ale Occidentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#detinuti politici Rusia, #prizonieri politici Putin , #Rusia