Imperiul secret construit de Vatican cu banii lui Mussolini

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 23:10
8275 citiri
Imperiul secret construit de Vatican cu banii lui Mussolini
Foto: The Guardian

Vaticanul ar fi construit un adevarat imperiu secret de proprietati in Marea Britanie, Franta si Elvetia, folosindu-se de banii oferiti de dictatorul Mussolini in anul 1929, in schimbul recunoasterii regimului fascist italian.

Papalitatea a creat un portofoliu international de 500 de milioane de lire sterline printr-un off-shore, sustine The Guardian.

Vaticanul a cheltuit 15 milioane de lire sterline din fondurile lui Mussolini pentru a cumpara imobile in St. James Square din Londra. Dar si alte cladiri au fost achizitionate in Marea Britanie, Franta si Elvetia.

Ceea ce surprinde este cum a reusit Vaticanul sa pastreze secretul cu privire la banii obtinuti de la Mussolini. Papalitatea a cumparat cladiri din Marea Britanie cu ajutorul unei firme, British Grolux Investements Ltd., la care actionari sunt doi bancheri cu convingeri catolice: John Varley si Robin Herbert.

Conform investigatiilor ziaristilor britanici, care au verificat arhivele, firma provenea din fuziunea altor doua companii, care ar fi fost controlate de Profima SA din Elvetia.

Arhivele din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial dezvaluie faptul ca Profima SA a fost o societate a Vaticanului, acuzata la acea vreme ca "este angajata in activitati contrare intereselor aliate".

Profima SA era condusa de Bernandino Nogara, care a fost banuit ca dorea sa transfere actiunile a doua companii franceze detinute de Vatican in Elvetia, pentru ca Guvernul de la Paris sa nu le treaca pe lista neagra, considerandu-le "bunuri inamice".

In anul 1943, Marea Britanie l-a acuzat pe Nogara de "lucruri murdare", care a "manipulat finantele Vaticanului pentru a servi unor scopuri politice straine".

Banii de la Mussolini au fost foarte importanti pentru Vatican. "Papalitatea este in prezent stabila din punct de vedere financiar. Si nu va fi niciodata saraca", a spus istoricul John Pollard de la Cambridge.

Potrivit unui raport realizat anul trecut de Consiliul Europei, care a facut un control financiar la Vatican, activele acestuia, ce sunt gestionate de catre Paolo Mennini, administratorul patrimoniului papal, erau de 680 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#imperiu secret Vatican, #bani Mussolini Vatican, #imperiu proprietati detinut Vatican , #Papa