Guvernul din Hong Kong interzice purtarea mastilor la manifestatii

Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 11:25
2555 citiri
Guvernul din Hong Kong interzice purtarea mastilor la manifestatii
Foto: Hepta.ro

Sefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anuntat vineri adoptarea unei ordonante de urgenta ce prevede interzicerea purtarii mastilor la protestele "ilegale" si "neautorizate", pe fondul manifestatiilor incepute in urma cu patru luni.

Masura, care va intra in vigoare vineri la miezul-noptii (16:00 GMT), prevede ca protestatarii vor fi pasibili de 1 an de inchisoare si o amenda de pana la 25.000 de dolari hong-konghezi (3.200 dolari americani) daca nu respecta noile reguli.

Anticipand aceasta decizie, mii de persoane se adunasera vineri in Hong Kong pentru a protesta fata de masura respectiva. Acestea, majoritatea angajati, au profitat de pauza de pranz pentru a iesi pe strazi si a contesta recurgerea la o masura ce data din perioada coloniala si care nu a mai fost aplicata din 1967. In opinia lor, aplicarea acestei masuri ar duce la bascularea regiunii semiautonome catre autoritarism.

Metropola Hong Kong traverseaza cea mai grava criza a sa dupa revenirea la China in 1997, cu actiuni cvasicotidiene pentru a denunta limitarea libertatilor si amestecul masiv al Beijingului in afacerile interne ale fostei concesiuni britanice sau pentru a cere o serie de reforme democratice.

Nici guvernul central de la Beijing, nici executivul local nu au reusit sa calmeze miscarea de contestare, care a dus la confruntari tot mai violente intre fortele de ordine si manifestantii radicali.

Pentru a nu fi identificati si a evita viitoare procese judiciare, manifestantii poarta in mare parte masti, iar contra gazelor lacrimogene si a proiectilelor trase de politie sunt dotati cu ochelari de protectie si masti de gaze.

Protestele din Hong Kong au inceput in 9 iunie dupa adoptarea unei legi care ar fi permis extradarea pe scara larga catre China continentala. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

Dupa mai multe saptamani de proteste, sefa executivului local Carrie Lam a cedat in fata uneia dintre revendicarile demonstrantilor, anuntand la 4 septembrie retragerea integrala a proiectului de lege contestat. Totusi, Lam nu a reusit sa reduca nemultumirile demonstrantilor care solicita crearea unei comisii de ancheta independente cu privire la violentele politiei si la reforma electorala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Hong Kong, #masti proteste Hong Kong , #Hong Kong