Fost director MI6: Dovezile sugereaza ca printul mostenitor saudit a ordonat asasinarea jurnalistului

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 07:36
7186 citiri
Fost director MI6: Dovezile sugereaza ca printul mostenitor saudit a ordonat asasinarea jurnalistului
Foto: BP.com

Dovezile existente sugereaza ca printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operatiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform careia autorii ar fi militari indisciplinati este o "fictiune", afirma sir John Sawers, fost director al MI6.

Sir John Sawers a declarat pentru BBC ca evaluarea lui se bazeaza pe conversatiile avute cu oficiali guvernamentali britanici de rang inalt si pe cunostintele pe care le are despre serviciile secrete turce.

Fostul director al Serviciului britanic de informatii externe (MI6) a facut aceste afirmatii dupa ce presedintele SUA, Donald Trump, a afirmat ca presupune ca Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului Washington Post, este mort si a avertizat ca efectele pentru Arabia Saudita vor fi "foarte severe" daca se va demonstra ca liderii de la Riad au ordonat asasinarea ziaristului.

De asemenea, John Sawers, care a fost director al serviciului MI6 pana in anul 2014, afirma ca printul mostenitor saudit ar fi ordonat o astfel de operatiune doar daca ar fi crezut ca Presedintia SUA i-ar permite sa faca ce vrea, informeaza The Guardian.

"Cred ca presedintele Trump si echipa sa constientizeaza acum cat de periculos este sa ai oameni care sa actioneze cu sentimentul ca sunt exceptati de la sanctiuni in relatia cu Statele Unite", argumenteaza John Sawers.

"Daca se va dovedi, si pare foarte probabil sa fie asa, ca printul Mohammed a comandat asasinatul unui jurnalist, va fi un pas prea departe, iar Marea Britanie, Uniunea Europeana si Statele Unite vor trebui sa reactioneze", subliniaza fostul director MI6.

Citeste si The Guardian: Va supravietui "marele reformator" al Arabiei Saudite presupusului asasinat al jurnalistului Jamal Khashoggi?

Teoria ca asasinatul ar fi fost comis de "elemente indisciplinate" din cadrul armatei saudite, care ar fi actionat pe cont propriu, "pur si simplu nu se sustine", ba chiar "o astfel de fictiune pura submineaza si mai mult respectul fata de America", explica sir John Sawers.

Presedintele SUA, Donald Trump, a sugerat, dupa conversatia pe care a avut-o cu regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz, ca elemente "scapate de sub control" ar fi implicate in disparitia si asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

John Sawers a subliniat ca are un respect deosebit pentru profesionalismul si abordarile complete ale serviciilor de informatii turce. "Detaliile furnizate de serviciile de securitate turce sunt atat de clare incat este clar ca exista anumite inregistrari", a explicat el, sugerand ca, pe fondul aparitiei tensiunilor cu Arabia Saudita in ultimul deceniu, Turcia probabil "monitorizeaza foarte atent tot ce se intampla in reprezentantele saudite".

"Probabil ca sunt sisteme de interceptare in Consulatul saudit din Istanbul sau poate ca au interceptat dispozitivele echipei de agenti sauditi care a comis asasinatul. Sunt multe detalii despre grupul de asasini, iar datele de identitate dezvaluite arata cat de apropiati sunt de printul mostenitor saudit", a argumentat fostul director MI6.

Declaratiile facute de sir John Sawers probabil vor fi considerate incendiare la Washington. Expertul britanic anticipeaza ca membri ai familiei regale saudite, ai comunitatii de afaceri si clerici conservatori sauditi vor profita de implicarea printului mostenitor in asasinat pentru a-i submina pozitia.

"Vor exista reactii interne in Arabia Saudita la aceasta crima teribila si vor exista pedepse", a spus el.

Surse din cadrul serviciilor secrete turce afirma ca jurnalistul disident saudit Jamal Khashoggi a fost ucis in Consulatul saudit din Istanbul de agenti sauditi care au legaturi cu printul mostenitor.

Arabia Saudita a respins mai intai acuzatiile, dar apoi a recunoscut, sambata, ca jurnalistul Khashoggi a fost ucis in consulatul sau din Istanbul.

Confirmarea mortii lui Khashoggi a fost transmisa la primele ore ale zilei de catre agentia oficiala de presa a Riadului, SPA.

"Discutiile intre Jamal Khashoggi si cei cu care s-a intalnit in consulatul regatului de la Istanbul (...) au degenerat intr-o altercatie, care a condus la decesul sau", a aratat agentia, citand Parchetul.

Citeste amanunte despre declaratiile oficiale ale sauditilor si reactia SUA

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#jurnalist saudit asasinat , #Arabia Saudita