Fortele lui Assad, sustinute de Rusia, masacreaza civilii din Alep. Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta

Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 10:53
10070 citiri
Fortele lui Assad, sustinute de Rusia, masacreaza civilii din Alep. Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta
Foto: Arhiva Hepta.ro

Orasul Alep din Siria este sub asediu. Trupele presedintelui Bashar al-Assad si-au intensificat operatiunile in zona, iar bombardamentele intense din ultimele 24 de ore au ucis zeci de civili si au lasat aproape doua milioane de oameni fara apa.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenta duminica, pentru a discuta despre intensificarea luptelor din Alep, la cererea Statelor Unite, Marii Britanii si Franta, relateaza The Guardian.

Fortele lui Assad, sprijinite de armata rusa, au renuntat joi la armistitiul negociat cu americanii si au lansat un nou atac impotriva rebelilor din orasul care, inainte de razboi, era cel mai mare din Siria, insa a fost nimicit de bombe.

Intensitatea atacului si puterea devastatoare a bombelor sunt fara precedent, chiar si pentru un oras in care s-au dat unele dintre cele mai grele lupte ale razboiului civil sirian.

Rusia, acuzata ca arunca bombe incendiare si distrugatoare de buncare in civilii din Siria: Sunt crime de razboi (Video)

Bombardamentele au facut zeci de victime in Alep. Activistii sustin ca, doar vineri, s-au gasit peste 50 de cadavre, iar cei care au supravietuit sunt terifiati si "nu cred ca vor mai trai inca o zi".

Alte surse de la fata locului spun ca 500 de civili au fost ucisi in ultimele 3 zile in Alep, dintre care 129 doar in bombardamentele de sambata.

"Este o zi neagra pentru eforturile globale de a-i apara pe civili", sustine secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care s-a declarat "ingrozit" de ce s-a intamplat in Siria in ultimele ore.

Raidurile aeriene au fost criticate si de Turcia, duminica:

"Prin aceste atacuri, regimul sirian isi ucide fara mila proprii cetateni si tinteste in mod deosebit obiective umanitare, cum ar fi spitale, statii de pompare a apei si centre pentru interventii de urgenta. Comiterea acestor atacuri intr-un moment in care toata lumea, inclusiv Turcia, depune mari eforturi pentru obtinerea unui armistitiu arata inca o data ca regimul sirian si sustinatorii sai nu au de gand sa gaseasca o solutie politica", se arata intr-un comunicat al ministerului turc de Externe.

Printre armele folosite de fortele lui Assad si Rusia s-ar fi numarat si niste bombe extrem de puternice, care pot darama cladiri intregi. Pot distruge corpul uman in intregime si pot ingropa cadavre la o adamcime prea mare ca sa mai fie gasite, asa ca este greu de calculat bilantul mortilor dupa un astfel de atac.

Secretarul american de stat John Kerry a declarat ca, in urma discutiilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a facut un "mic progres" in privinta opririi violentelor.

Ramane de vazut si ce se va discuta la intalnirea Consiliului de Securitate al ONU de duminica, in contextul in care Assad si-a propus sa recapete controlul orasului in intregime.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#intalnire Consiliu Securitate ONU, #atac Alep, #bombe Alep, #morti Alep , #Siria