Fethullah Gulen cere sa nu fie extradat in Turcia: SUA sa reziste tentatiei de a-i da lui Erdogan tot ce vrea

Marti, 26 Iulie 2016, ora 23:00
11437 citiri
Fethullah Gulen cere sa nu fie extradat in Turcia: SUA sa reziste tentatiei de a-i da lui Erdogan tot ce vrea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Opozantul turc Fethullah Gulen a cerut autoritatilor din SUA sa nu il extradeze in SUA.

Gulen a transis autoritatilor americane, intr-un editorial publicat marti de editia electronica a The New York Times, sa reziste "tentatiei de a-i da lui Erdogan tot ce vrea", referindu-se in special la solicitarea presedintelui turc privind extradarea sa, relateaza AFP.

Autoexilat in SUA din anul 1999, clericul musulman Fethullah Gulen este acuzat de presedintele Recep Tayyip Erdogan ca se afla in spatele tentativei de lovitura militara de stat din 15 iulie. Prin urmare, autoritatile de la Ankara au anuntat ca vor cere oficial Washingtonului sa-l extradeze pentru a fi judecat in Turcia.

In editorialul publicat marti, Gulen respinge din nou aceste acuzatii, condamna lovitura de stat esuata si sustine ca s-a impotrivit mereu violentei. In opinia sa, Erdogan "supune Statele Unite unui santaj cu amenintarea reducerii sprijinului pentru coalitia impotriva gruparii Statul Islamic".

"Obiectivul sau (al lui Erdogan - n.red.): sa obtina extradarea mea, in pofida lipsei dovezilor credibile si fara nicio perspectiva a unui proces echitabil", continua clericul in varsta de 75 de ani.

El mai scrie ca "guvernul Erdogan evolueaza catre dictatura", iar pentru a prezerva pacea si democratia in Orientul Mijlociu, "Statele Unite nu trebuie sa cedeze in fata unui autocrat ce incearca sa profite de o tentativa de puci pentru a da propria lovitura de stat cu incetinitorul".

Fethullah Gulen mai este acuzat de administratia presedintelui Erdogan ca incearca sa construiasca "o structura paralela" in armata, justitie, mass-media si invatamant pentru a prelua puterea in Turcia.

In consecinta, in Turcia se desfasoara in prezent o vasta campanie de epurare prin eliminarea din armata si administratie a celor banuiti de legaturi cu organizatiile lui Gulen.

Ministrul turc pentru afaceri europene, Omur Celik, a transmis recent ca Gulen este "mai periculos decat Osama Bin Laden".

Pe de alta parte, mai multi responsabili turci au sugerat ca Statele Unite ar fi fost implicate in lovitura de stat din 15 iulie sau ca cel putin ar fi stiut de pregatirea ei. "America stie ca Fetullah Gulen este in spatele loviturii de stat", a declarat duminica ministrul turc al justitiei, Bekir Bozdag.

Acest gen de acuzatii au fost respinse de oficialii americani, inclusiv de presedintele Barack Obama, ei mentionand ca vor fi solicitate autoritatilor turce dovezi in sprijinul acuzatiilor formulate impotriva lui Gulen.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Gulen extradare SUA, #Gulen Turcia Erdogan, #Gulen Erdogan lovitura stat , #Turcia