Expert in Orientul Mijlociu: Al-Baghdadi este aproape de neinlocuit pentru Statul Islamic

Marti, 29 Octombrie 2019, ora 10:26
5981 citiri
Expert in Orientul Mijlociu: Al-Baghdadi este aproape de neinlocuit pentru Statul Islamic
Foto: Twitter/@Ostrov_A

Moartea liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, anuntata de Donald Trump, va slabi organizatia terorista, spune Guido Steinberg, expert in Orientul Mijlociu. Ingrijorati ar trebui sa fie mai ales kurzii, crede analistul.

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat duminica, in cadrul unui discurs, ca liderul gruparii teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis. Trump a informat ca militarii americani l-au incercuit pe Baghdadi, iar acesta si-a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa. Trei dintre copiii liderului ISIS au murit in explozie. Potrivit lui Trump, niciunul dintre militarii americani implicati in operatiune nu a decedat.

Liderul american a mai spus ca Baghdadi era monitorizat de Statele Unite de doua saptamani, iar operatiunea a fost lansata intrucat existau informatii potrivit carora acesta intentiona sa plece din locul in care se afla. Presedintele american a mai afirmat ca fortele kurde au oferit informatii Statelor Unite in legatura cu Baghdadi.

Cat de important era Abu Bakr al-Baghdadi pentru ISIS si care sunt urmarile pe care moartea sa le va avea asupra organizatiei teroriste?

Al-Baghdadi a fost o figura importanta pentru ISIS. In 2010, cand a preluat conducerea gruparii, aceasta era formata din mai putin de 1.000 de luptatori. Patru ani mai tarziu, al-Baghdadi a ridicat un fel de stat in Irak si Siria.

Pentru "Statul Islamic" va fi foarte dificil sa gaseasca un inlocuitor pe masura.

Va slabi moartea lui al-Baghdadi organizatia?

Da, pentru ca nu va fi usor sa gasesti o persoana la fel de brutala, bine organizata si motivata ideologic precum autointitulatul calif al-Baghdadi. Acest lucru va slabi organizatia. Insa ea continua sa existe, nu doar in Siria si Irak, ci peste tot in lumea islamica.

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, nu s-a sfiit sa isi afiseze bucuria si mandria ca unitatile speciale ale armatei americane l-au eliminat pe al-Baghdadi, respectiv ca acesta s-a aruncat in aer, cand acestea s-au apropiat de el. Credeti ca moartea liderului ISIS va avea urmari asupra modului in care americanii vor lupta impotriva terorismului in Orientul Mijlociu?

Nu cred. Pe de-o parte, administratia americana este foarte angajata in lupta contra jihadistilor. Pe de alta parte, ea doreste sa iasa neaparat din Siria si Irak, urmand a se concentra mai mult asupra Asiei.

Aceasta miscare va slabi semnificativ lupta impotriva terorismului in Orientul Mijlociu si va crea o problema indeosebi pentru europeni, care teoretic trebuie sa ocupe locul lasat liber de SUA.

In definitiv, tot ceea ce se petrece in Siria si Turcia va avea mai multe urmari pentru noi decat pentru Statele Unite ale Americii.

Operatiunea militara impotriva lui al-Baghdadi s-a desfasurat in nordul Siriei, o regiune in care forte regionale si globale sunt implicate intr-un conflict militar. Credeti ca poate fi stabilizata aceasta zona in viitorul apropiat?

Nu cred. Desi presedintele sirian Bashar al-Assad a castigat de facto razboiul civil, el va avea nevoie de mult timp pentru a recastiga controlul asupra tarii. Intre timp, razboiul va continua si ISIS va continua sa aiba un rol de jucat.

Credeti ca luptatorii "Statului Islamic" vor incerca sa razbune moartea fostului lor lider prin organizarea de atentate teroriste?

Fara indoiala ca acest lucru este posibil. Pericolul atentatelor puse la cale de ISIS exista de ani de zile si ramane actual. Ingrijorati trebuie sa fie mai ales kurzii. Stim ca operatiunea militara impotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi a inceput la Erbil, in nordul Irakului, zona dominata de kurzi.

Guido Steinberg este expert in Orientul Mijlociu al Fundatiei Stiinta si Politica (SWP) din Berlin. Intre 2002 si 2005, Steinberg a activat in cadrul cancelariei federale ca specialist in chestiuni privind terorismul international

Interviul a fost realizat de Terry Martin.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Statul Islamic terorist ucis Baghdadi , #Statul Islamic