De ce Statul Islamic continua sa castige si care sunt vulnerabilitatile sale

Sambata, 30 Mai 2015, ora 18:44
7644 citiri
De ce Statul Islamic continua sa castige si care sunt vulnerabilitatile sale
Foto: Captura video Youtube/ BBC

Fortele irakiene si-au unit eforturile pentru a stopa succesul fulminant pe care l-a avut Statul Islamic in capturarea orasului Ramadi, iar premierul Haider al Abadi a promis un contraatac "in cateva zile".

Bagdadul cauta sa intoarca cel mai umilitor episod din razboiul cu jihadistii islamici, de la caderea Mosulului, in urma cu aproape un an, relateaza CNN, care aminteste de "povestea de succes" a Statului Islamic, dupa capturarea oraselor Ramadi si Palmira.

Imagini revoltatoare cu Statul Islamic distrugand vestigiile din Palmira, vechi de 4.000 de ani (Video)

Succesul gruparii teroriste este atribuit nu doar tacticii si organizarii sale, ci si slabirii sau epuizarii oponentilor sai, precum si sustinerii de care se bucura in randul comunitatii sunnite din Irak si Siria.

Cu cat sunt luptatorii Statului Islamic mai mult inradacinati peste tot, cu atat este mai greu sa fie expulzati, iar fortele de securitate irakiene cu siguranta nu sunt capabile sa actioneze singure. In Siria, capturarea orasului Palmira le ofera islamistilor acces la principalele drumuri catre Homs si Damasc, precum si la campurile petroliere din apropiere.

Dimensiune psihologica a amenintarii Statului Islamic si cum i-a impresionat pe adversari

Exista o dimensiune psihologica a amenintarii Statului Islamic si anume ca soldatii adversarilor stiu ca vor fi ucisi cu sange rece daca vor fi capturati - probabil intr-o maniera groaznica. Executiile sumare in masa fac parte din modul jihadistilor de a purta un razboi. Dupa ce au capturat o baza militara siriana in apropiere de Raqqa, in iulie 2014, membrii Statului Islamic au decapitat zeci de soldati sirieni, postand inregistrari ale acestei barbarii.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a transmis ca si in jurul orasului Palmira a inceput o dominatie similara a terorii, prin executarea a sute de soldati capturati si de simpatizanti ai regimului de la Damasc.

Cruzime marca Statul Islamic: Civili obligati sa asiste la zeci de executii

In plus, analistii militari au ramas impresionati de tacticile militare ale Statului Islamic, iar unul dintre comandantii kurzi a spus ca gruparea este un adversar "formidabil", care cere respect. Are comandanti cu experienta si cunoastere locala care au servit in armata lui Saddam Hussein, precum si altii care au luptat in Cecenia si Afganistan.

Totodata, Statul Islamic a perfectat arta de a induce in eroare inamicul, cu atacuri complexe de diversiune si cu semnale amestecate despre intentiile sale. Putini analisti se asteapta insa ca Statul Islamic sa lanseze un atac asupra Bagdadului - populatia shiita a capitalei irakiene ar face ca acest lucru sa fie o misiune imposibila.

Avantajele Statului Islamic

Atat in Irak, cat si in Siria, Statul Islamic este unul dintre cei mai disciplinati jucatori de pe terenul de lupta. Oponentii sai includ coalitii ale factiunilor de rebeli sirieni, o armata siriana care este tot mai uzata, in al patrulea an de razboi, precum si o armata irakiana afectata.

Islamistii par sa fi calculat ca epuizarea si dezertarile din fortele armate siriene fac ca aceasta perioada sa fie cea ideala pentru a se concentra pe tinte ale regimului mai degraba decat pe un razboi de uzura cu kurzii in nord-estul Siriei si batalii fratricide impotriva altor grupari jihadiste, precum al Nusra.

Domnia fricii de Statul Islamic: Americanii acuza ca un oras crucial a fost abandonat fara lupta

In Irak, unitatile care trebuie sa apere Ramadi au un avantaj numeric important asupra Statului Islamic, insa amestecul de forte - politie, armata si militie tribala - sunt prost conduse, suferind din cauza unui moral scazut si in unele cazuri slab echipate.

Astfel, in 11 luni de la caderea Mosulului, doar un mic numar de forte locale noi au aparut in Ramadi - o brigada slaba de 2.000 de politisti federali si o unitate noua de 1.000 de paramilitari tribali.

Calcaiul lui Ahile pentru Statul Islamic

Faptul ca zeci de mii de civili sunniti au fugit din Ramadi pentru o soarta incerta este un indiciu bun ca multi sunt terifiati de Statul Islamic. Dar, in acelasi timp, unele triburi sunnite lasa loc de interpretari cand vine vorba de lupta pentru Irak.

Un oficial american a spus, in aceasta saptamana, ca "integrarea rapida a triburilor sunnite in lupta alaturi de alte forte irakiene este esentiala".

Statul Islamic are dotari militare impresionante - cu ce avioane si tancuri face fata atacurilor americane

In ciuda sutelor de atacuri aeriene asupra infrastructurii sale militare, Statul Islamic continua sa functioneze ca un guvern rudimentar in locuri precum Mosul si Tal Afar, din Irak, si Raqqa, din Siria. Aici, acesta are parte de securitate si de servicii de baza, putand strange bani pentru a se finanta.

Si, chiar daca controlul Statului Islamic asupra campurilor de petrol si gaze din Siria si Irak a fost afectat de atacurile aeriene, continua sa acapareze sursele de energie. In plus, s-a dezvoltat un comert infloritor cu antichitati, pe piata neagra.

Amenintare teribila a Statului Islamic: Vom cumpara arme nucleare si vom face ceva epic

Statul Islamic are totusi si un punct vulnerabil, astfel ca dorinta sa de a ataca poate fi Calcaiul lui Ahile. Astfel, luptatori au fost aruncati in stituatii in care sansele erau clar impotriva lor. Si, chiar daca estimarile fortelor Statului Islamic aruncate in prezent in lupta - in jur de 100.000, potrivit unor observatori irakieni -, este o zona uriasa de controlat si guvernat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#vulnerabilitati Statul Islamic, #victorii Statul Islamic, #Statul Islamic Irak, #Statul Islamic Siria , #Statul Islamic