De ce a crescut atat de mult, intr-un timp scurt, intensitatea uraganului Maria: Secretul este ochiul furtunii

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 16:32
5719 citiri
De ce a crescut atat de mult, intr-un timp scurt, intensitatea uraganului Maria: Secretul este ochiul furtunii
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Caracterul compact si dimensiunea minuscula a ochiului uraganului Maria au facut ca furtuna tropicala sa treaca in mai putin de o zi de la categoria 1 direct la o furtuna monstru de categoria 5, explica specialistii.

Uraganul Maria, care a lovit cel mai recent Puerto Rico cu rafale de vant si un volum de ploaie care nu au mai fost intalnite in istoria recenta, pare sa vina de nicaieri, conform Live Science care publica un articol in care expertii incearca sa explice cum sunt posibile astfel de fluctuatii de intensitate atat de mari, intr-un timp atat de scurt.

Maria a trecut de la categoria 1 direct la categoria 5 in doar 18 ore, de luni, 18 septembrie, pana marti 19 septembrie, apoi a scazut pentru putin timp pana la categoria 4, inainte de a devasta natiunea insulara Dominica, iar apoi a urcat imediat inapoi la categoria 5 si iar a mai pierdut din intensitate pe masura ce se apropia de Puerto Rico.

Caracterul compact al acestui uragan, care avea doar 95 de kilometri in diametru, este un factor care explica de ce Maria poate varia atat de brusc in intensitate, sustine Neal Dorst, meteorolog in cadrul Atlantic Oceanographic and Meteorological Laboratory, din cadrul Administratiei Nationale pentru Oceane si Atmosfera (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA).

"Desi acest lucru nu a fost cuantificat, am observat si in trecut ca uraganele mai mici isi pot spori intensitatea sau dimpotriva pot slabi ca forta mult mai rapid decat uraganele mari, cu circulatii largi", a declarat Dorst pentru Live Science.

Atunci cand s-a apropiat de coasta de nord-vest a statului Puerto Rico, Maria a adus vanturi care bateau cu 185 km/h, conform Centrului National american pentru Uragane (NHC). Maria este probabil cea mai dura furtuna care a lovit Puerto Rico in ultimul secol, iar intregul teritoriu al statului insular a ramas fara energie electrica, conform BBC.

O dimensiune mica poate prezenta "avantaje" pentru un uragan si asta pentru ca, la fel ca si in cazul altor sisteme, atat naturale cat si artificiale, obiectele mari dezvolta o inertie mai mare decat cele mici - adica au nevoie de mai mult timp pentru a-si schimba miscarea. Meteorologii au observat de mai mult timp ca furtunile mai mici pot creste in intensitate sau, dimpotriva, pot pierde din putere foarte rapid, conform lui Dorst.

"Acest lucru pare legat de faptul ca este nevoie de mai putina energie pentru a accelera sau decelera un volum mai mic de aer decat este nevoie pentru un volum mai mare", conform lui Dorst.

Vanturile cu forta de uragan care au format Maria se roteau pana la cel mult 95 de kilometri distanta de ochiul uraganului, in timp ce vanturile cu intensitate de furtuna tropicala, care insotesc acest uragan, nu s-au extins la mai mult de 240 de kilometri de ochiul furtunii. Desi Maria a lovit o suprafata imensa, aceasta este totusi mult mai mica decat suprafata devastata de uraganul Irma, care la apogeul sau a afectat in acelasi timp intregul stat Florida.

Un alt factor cheie este dimensiunea minuscula a ochiului acestui uragan, dimensiune care, conform unui nou studiu, poate contribui la intensificarea rapida a unei astfel de furtuni. "Nu exista inca o relatie cauzala dovedita stiintific intre dimensiunea ochiului furtunii si marimea sa", conform lui Dorst. Insa un ochi mai mic pare sa favorizeze rotirea mai usoara a maselor de aer antrenate de furtuna.

Un studiu prezentat la cea de-a 28-a Conferinta cu privire la Uragane si Meteorologie Tropicala, in 2008, ajungea la concluzia ca furtunile care se intensifica rapid tind sa formeze astfel de ochi de tip "gaura de ac".

Analizand datele adunate de vanatorii de uragane intre 1998 si 2006, cercetatorii au observat ca aproximativ jumatate dintre furtunile tropicale care ajung la intensitatea de uragane majore au avut un ochi de tip "gaura de ac" cel putin o data in cursul evolutiei lor. Reciproca este valabila, in conditiile in care 60% dintre furtunile tropicale cu un ochi de tip "gaura de ac" au evoluat spre uragane de cel putin categoria 3.

"Ochiul de tip gaura de ac este unul dintre semnele pe care le cautam" atunci cand trebuie preconizata evolutia unor astfel de furtuni de tropicale, conform lui Bell.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#uragan Maria intensitate dimensiuni , #uragan America