Daca razboiul nu e o varianta, ce urmaresc, de fapt, Trump si Kim-Jong-un?

Sambata, 12 August 2017, ora 10:00
16345 citiri
Daca razboiul nu e o varianta, ce urmaresc, de fapt, Trump si Kim-Jong-un?
Foto: Arhiva Hepta.ro

O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.

Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?

De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.

Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:

1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.

2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.

3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in Marea Chinei, amplificand pericolul de destabilizare a Coreei de Sud si Japoniei.

4. Ultima optiune este cea a razboiului cu consecinte greu de controlat. Multi experti afirma ca un conflict armat are un mare potential de raspandire in zona.

Sistemul de aparare TAAD care, in caz de conflict, trebuie sa intercepteze rachetele balistice nord-coreene - Foto: Hepta.ro

Donald Trump, dupa amenintarile destul de neobisnuite pentru un presedinte al SUA cu "foc si furie", a revenit, spunand ca acestea n-au fost "suficient de dure". Mai mult, apoi a anuntat ca armele americanilor sunt incarcate si l-a amenintat direct pe Kim Jong-un ca nu va scapa nepedepsit pentru actiunile ostile la adresa SUA.

"Retorica lui Donald Trump in legatura cu Coreea de Nord a atins un nivel care i-a alarmat pe aliatii SUA din Asia, dar si pe multi americani de acasa. Investitorii au dat semne de nervozitate din cauza tensiunii in crestere. Joi a fost ziua cu cel mai mare declin al indicelui bursier Standard & Poors 500, care a pierdut 1,45 procente din valoare, in vreme ce investitorii au vandut masiv actiuni Amazon, Facebook si Netflix", scrie New York Times.

Donald Trump si-a continuat amenintarile la adresa regimului de la Phenian, creand panica printre investitori si printre aliatii SUA din Asia - Foto: Hepta.ro

Dar ce vrea Kim-Jong-un, nepotul lui Kim-Ir-sen, in urma acestei incercari de a atrage atentia intregii lumi asupra lui?

"El vrea sa reuseasca acolo unde ceilalti au dat gres. Vrea sa realizeze unificarea Peninsulei Coreea fara interventie din afara. Vrea sa obtina plecarea americanilor din Coreea de Sud, iar, apoi, sa incerce reunificarea", a declarat Kim Myong Chol pentru BBC, un nord coreean care traieste in Japonia si care a calatorit de 20 de ori in Coreea de Nord in ultimii 40 de ani, fiind un purtator de cuvant neoficial al elitei politice de la Phenian. "Marele sau premiu e reunificarea", a declarat expertul, referindu-se la Kim-Jong-un.

Exista mai multe opinii care vorbesc despre o incercare a lui Kim-Jong-un de a moderniza Coreea de Nord, dar si despre o salbatica lupta pentru putere in interiorul familiei sale si a elitei politice.

Prins intre aceste doua forte, pare ca solutia aleasa pentru a supravietui si pentru a-si impune agenda politica a fost sa devina o amenintare pentru securitatea internationala.

Viata in dictatura. Copil din Phenian, Coreea de Nord, la un antrenament de fotbal desfasurat la un club local- Foto: Hepta.ro

"Daca te uiti la zonele economice in care investeste Coreea de Nord, una dintre cele mai importante este Wonsan, o regiune situata pe coasta de est. In fata se afla Japonia si zona are, de asemenea, granita cu Coreea de Sud. Este cea mai indepartata regiune de China, deci credem ca este o incercare a regimului de a crea o contrapondere la influenta economica a Chinei in Coreea de Nord", a declarat Geoffrey See pentru BBC, un consultant de afaceri din Singapore care a calatorit in repetate randuri in ultimii ani in Coreea de Nord pentru a oferi consultanta tinerilor antreprenori locali.

Dupa cum se poate observa, atat pentru Donald Trump, cat si pentru Kim-Jong-un, razboiul pare a fi pe planul doi, dar nimeni nu poate oferi garantii ca nu se va ajunge la conflict daca tensiunile nu vor fi dezamorsate pe cale diplomatica.

Citeste si analiza Cat de ingrijorati ar trebui sa fim din cauza tensiunilor SUA - Coreea de Nord si cat de probabil este un razboi

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Kim Jong un Coreea Nord razboi, #Trump amenintare Coreea Nord, #razboi nuclear Coreea Nord SUA , #Coreea de Nord