Concluziile anchetei implicarii Rusiei in campanie nu vor fi "ingropate", cum vrea Trump. Vot in unanimitate

Vineri, 15 Martie 2019, ora 09:31
4647 citiri
Concluziile anchetei implicarii Rusiei in campanie nu vor fi "ingropate", cum vrea Trump. Vot in unanimitate
Foto: Arhiva Pixabay

Camera Reprezentantilor din Statele Unite a adoptat joi - in unanimitate - o rezolutie prin care cere ca, atunci cand vor fi redactate concluziile anchetei referitoare la complicitatea echipei Donald Trump cu Rusia, ele sa fie facute publice, nu secretizate, cum ar dori presedintele.

Textul a fost initiat de opozitia democrata, deoarece secretarul Justitiei, Bill Barr, a refuzat sa se angajeze ca va publica intregul raport pe care procurorul special Robert Mueller urmeaza sa i-l prezinte la finalul anchetei sale.

"Sunt foarte ingrijorat, (deoarece) secretarul Barr ar putea incerca sa priveze publicul de intregul raport si sa ascunda Congresului elementele descoperite", a declarat inainte de vot democratul Adam Schiff, presedintele puternicei Comisii de control a Informatiilor din cadrul Camerei.

"Congresul nu va accepta ca secretarul Barr sau presedintele sa incerce sa ingroape raportul", a subliniat el.

Vezi si Trump spune ca secretarul Justitiei va decide soarta raportului Mueller

Donald Trump denunta continuu o nedreapta "vanatoare de vrajitoare" orchestrata, in opinia sa, de cei care nu i-au acceptat victoria in alegerile prezidentiale.

Alesii republicani au criticat rezolutia, pe care o considera inutila.

Insa ei li s-au alaturat colegilor lor democrati, iar rezolutia a fost adoptata cu 420 de voturi "pentru" si niciunul "impotriva".

Textul, care nu are valoare constrangatoare juridic, urma sa fie trimis in Senat.

Acest lucru are loc in contextul in care la Washington circula zvonuri cu privire la incheierea anchetei ruse. Respectandu-si pozitia rezervata, obisnuita, Mueller nu a spus nimic despre stadiul activitatii sale, insa mai multi dintre anchetatori au plecat din echipa sa in ultimele luni, alimentand speculatii.

Unul dintre principalii sai "locotenenti", procurorul Andrew Weissman, se pregateste la randul sau sa plece, a confirmat joi pentru AFP un purtator de cuvant al procurorului special, Peter Carr.

Pentru moment, procurorul Mueller nu a prezentat elemente care sa ateste ca a existat vreo intelegere intre Rusia si candidatul republican.

Insa el a inculpat aproximativ 30 de persoane sau entitati - ruse sau americane - si a obtinut, intre altele, condamnari ale fostului avocat al presedintelui Michael Cohen si fostului sau director de campanie Paul Manafort, gasiti vinovati de diverse fraude.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#ancheta Rusia SUA , #America