Porosenko: Legea Educatiei, care nemultumeste si Romania, va fi modificata tinand cont de ce spune Comisia de la Venetia

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 20:24
6898 citiri
Porosenko: Legea Educatiei, care nemultumeste si Romania, va fi modificata tinand cont de ce spune Comisia de la Venetia
Foto: Twitter/Petro Porosenko

Presedintele Ucrainei a anuntat, joi, in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, ca noua lege a Educatiei va fi modificata tinandu-se cont de opiniile Comisiei de la Venetia.

Petro Porosenko a spus ca tara sa va respecta Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare si ca se vor face modificari in lege in urma concluziilor transmise de aceasta organizatie.

"Am cerut Ministerului Educatiei sa transmita aceasta prevedere Comisiei de la Venetia, pentru a fi examinata. Concluziile Comisiei vor permite eliminarea tuturor interpretarilor contradictorii. Sunt convins ca vom introduce in lege toate concluziile Comisiei de la Venetia", a promis Porosenko.

Totodata, presedintele ucrainean a deplans "excesiva politicizare a legii", arata Front News.

Amintim ca presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a promulgat o controversata lege a educatiei, care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale.

Noua lege a educatiei din Ucraina prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau inclusiv in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana.

Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027 - in clasele superioare (9-12).

MAE a reactionat imediat, transmitand ca "regreta ca, in pofida tuturor demersurilor autoritatilor romane pe langa partea ucraineana, care au semnalat ca Legea educatiei in forma actuala diminueaza semnificativ drepturile persoanelor apartinand minoritatii romanesti, presedintele Ucrainei a promulgat actul normativ".

De asemenea, ministerul "solicita ferm autoritatilor ucrainene sa adopte toate masurile necesare pentru a asigura dreptul persoanelor apartinand minoritatii nationale romane de a invata in limba lor materna".

Potrivit diplomatilor romani, impactul modificarilor va fi unul negativ pentru educatia din tara vecina.

"MAE va continua demersurile, inclusiv pe langa organizatiile internationale cu atributii in domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei, Inaltul Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale si Comisia de la Venetia), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificari legislative in domeniul educatiei din Ucraina", se mai arata in comunicat.

Mai departe, ministerul a reamintit angajamentul Ucrainei "transmis constant partii romane in cadrul tuturor contactelor oficiale, de respectare a normelor si standardelor internationale relevante in domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, precum si de asigurare a faptului ca nivelul si calitatea invatamantului in limba romana nu vor fi afectate de noile norme".

In luna septembrie, presedintele Klaus Iohannis si-a anulat vizita programata pentru luna octombrie in Ucraina, ca urmare a adoptarii controversatei legi.

Citeste si Ucraina propune tarilor nemultumite negocieri privind controversata Lege a Educatiei

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Porosenko lege educatie Comisia Venetia, #modificari lege educatie Ucraina, #lege educatie Ucraina scoli romanesti , #Ucraina