Ce spera Israelul sa obtina cu razboiul din Gaza

Joi, 24 Iulie 2014, ora 21:38
10801 citiri
Ce spera Israelul sa obtina cu razboiul din Gaza
Foto: ynetnews.com

Un rau de sange curge in Gaza, casele sunt transformate in daramaturi si camerele de urgenta ale spitalelor sunt suprasaturate. Fluxul de rachete Hamas continua sa ajunga in teritoriul evreiesc, chiar daca sunt intampinate de puterea de foc superioara a bombelor, rachetelor si obuzelor Israelului.

Mortii au ajuns sa fie numarati cu sutele. E infiorator. Dar lumea a mai vazut asta si inainte, chiar de doua ori. Operatiunea Marginea de Protectie seamana mult cu antecedentele din 2008 si 2012. Hamasul insa nu renunta, iar Israelul refuza sa se opreasca pana nu simte ca si-a indeplinit misiunea, arata o analiza CNN.

Cine sunt "soldatii singuratici", voluntarii din armata Israelului, care vin din strainatate pentru a se inrola

Milioane de oameni din toata lumea privesc si se intreaba: ce spera sa obtina Israelul din aceasta actiune militara? CNN a intrebat doi jurnalisti israelieni in legatura cu aceasta chestiune: unul este fost corespondent militar, iar celalalt un jurnalist care a abordat subiecte pe tema drepturilor omului in Palestina.

Desi cei doi nu sunt de acord in multe chestiuni, au puncte de vedere surprinzator de asemanatoare in altele.

Care e scopul final al Israelului in aceasta operatiune?

Nu exista un scop final. Amandoi expertii au fost de acord cu acest lucru. Dar, desi Israelul nu va obtine un castig spectaculos, exista obiective concrete, spune expertul militar Ron Ben-Yishai. Exista obiective pe termen scurt si unele pe termen lung care merita efortul facut de Israel, spune el.

Razboi in Gaza: Israelul a distrus mai multe tuneluri folosite de Hamas

Multe dintre ele vor fi indeplinite, se arata de acord si editorialistul Gideon Levy. Dar el nu e de acord in ceea ce priveste intelepciunea acestor obiective. Ele nu vor vindeca boala, ci o vor hrani si vor transforma violenta intr-un cosmar perpetuu.

Care este obiectivul militar imediat?

Guvernul conservator condus de premierul Benjamin Netaniahu doreste sa opreasca tirurile cu rachete ale Hamas si sa inchida tunelurile care pot ajunge pe teritoriul israelian. Actiunea va slabi miscarea Hamas, spune Ben Yishai.

"Slabirea sustinerii politice si abilitatii Hamas de a actiona atat ca miscare politica, dar si ca organizatie militar-terorista", sunt cele doua obiective, spune acesta. El este increzator si in faptul ca acestea vor fi atinse.

"In legatura cu obiectivele pe termen scurt, nu e nicio indoiala", e de acord Gideon Levy. Dar el crede ca "Hamas se va reintoarce mult mai puternica dupa operatiunea Margine de Protectie", atat din punct de vedere militar, cat si politic.

Razboi sangeros in Gaza: Sapte copii palestinieni din aceeasi familie, ucisi de armata Israelului

El readuce in discutie Operatiunea Stalpul Apararii din 2012 si Operatiunea Cast Lead din 2008. In a doua, 1.300 de palestinieni si ceva mai mult de o duzina de israelieni au murit. Dupa aceea, Hamas si-a revenit total.

Ce a declansat din nou conflictul?

Levy crede ca tirurile de rachete din Gaza au constituit motivul declansarii tensiunii acumulate. El arata spre procesul de pace initiat de secretarul de Stat american John Kerry intre Israel si palestinieni, care a fost denuntat in urma cu cateva saptamani. In tot acest timp, cineva a lipsit de la masa negocierilor. "Gaza a fost total ignorata".

Uciderea celor trei tineri israelieni si apoi cea a unui adolescent palestinian sunt cele care au declansat pasiunile din partea ambelor parti. Trebuie adaugat la asta disperarea populatiei din Gaza. Fasia ingusta de pamant este incercuita din toate partile, iar oamenii de acolo traiesc in saracie si lipsuri majore.

"Gaza este azi cea mai mare cusca din lume", spune Levy. Tirurile de rachete sunt doar o parte din tot acest joc. E felul in care Hamas isi face simtite revendicarile.

Ben Yishai vede insa altfel lucrurile: Israelul a incercat sa faca pace si sa calmeze situatia cu militantii Hamas, si asta nu a avut niciun efect.

"Aceasta formula nu mai poate fi luata in considerare", spune Yishai. "Optiunea militara a devenit inevitabila".

Prin ce se deosebeste operatiunea Margine de Protectie de altele?

Ben Yishai e de acord cu afirmatia lui Levy ca militantii Hamas au iesit intariti din ultimele operatiuni militare, in cel putin un sens. Acestia au mai multe rachete cu raza mare de actiune. Inainte, militantii erau nevoiti sa le importe din afara. Acum le pot construi singuri.

De asemenea, ei au reusit sa construiasca mai multe locuri de lansare in subteran, protejate de loviturile israeliene. "Sa le lovesti a devenit chiar dificil", spune Ben Yishai. Armata israeliana va trebui sa loveasca puternic aceste sisteme.

Levy spune ca imbunatatirea arsenalului palestian e parte a unui cerc vicios care a mai fost vazut anterior. De cate ori armata israeliana distruge capacitatile militare ale luptatorilor Hamas, ei revin intariti.

Razboi in Gaza Israelul a inceput ofensiva terestra si a ucis un bebelus

"Pana la urmatoarea operatiune militara, vor fi si mai bine echipati", spune Levy. La fel si israelienii. Hamas a reusit sa provoace mult mai multe pierderi Israelului. Pana acum, 29 de soldati au murit in incursiunile din Gaza, in timp ce doar aproximativ o duzina au murit in operatiunea anterioara, din 2012.

Daca atat de multi israelieni mor, evolutia ar putea incepe sa aiba efecte asupra opiniei publice din Israel si sa schimbe situatia, spune Levy. Dar, pana acum, publicul arata mult sprijin pentru operatiunea din Gaza.

Care vor fi efectele de durata ale operatiunii?

Guvernul spera ca operatiunea Margine de Protectie sa dea Israelului cativa ani de pace relativa si sa readuca normalitatea pentru o perioada, spune Ben Yishai. "Dupa fiecare runda de ostilitati vine un fel de relaxare de care Israelul se bucura foarte mult", spune el.

Oamenii se pot gandi si la alte lucruri si sa discute despre alte teme, cum ar fi economia. Dar nu prea merita costul, spune Levy. Multimi de palestinieni vor fi ucisi, vietile altora vor fi ruinate. Chiar si dintr-un punct de vedere pur egoist, este o victorie goala. "Vom vedea lucruri oribile. Lumea va condamna Israelul. Si ce va rezulta din asta? Un an de pace", spune Levy.

Ben Yishai crede ca operatiunea militara va duce la un castig permanent si ca actiunile repetate din Gaza vor slabi inamicul pana cand Hamasul va stopa tirurile de rachete. Nu va fi asa, crede Levy. El face deja o previziune: ca actuala interventie militara pregateste scena pentru urmatoarea interventie sangeroasa. Si pentru cea care va urma dupa aceea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Israel Gaza castig militar, #Israel operatiune Gaza castiguri, #Israel Gaza Hamas victorie , #Israel