Cand sfarsitul populismului PSD vine din Alabama. Pregatiti-va pentru impact!

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 23:29
32797 citiri
Cand sfarsitul populismului PSD vine din Alabama. Pregatiti-va pentru impact!

In cea mai neagra zi pentru democratia romaneasca de la intrarea in Uniunea Europeana, in ziua in care natiunea se desparte de ultimul simbol al monarhiei constitutionale, de regele Mihai, in ziua in care Liviu Dragnea, Florin Iordache si Eugen Niculicea au luat statul de drept ostatic, intr-o zi fara speranta, lumina palida a unei lanterne a fost proiectata pe cerul noptii in indepartatul stat Alabama, SUA, de catre un procuror american, luptator pentru drepturile civile.

Romania este partenerul strategic al Americii. Scrisoarea Departamentului de Stat a fost o lovitura de maciuca din care PSD nu-si va reveni prea curand, cea care l-a transformat pe Liviu Dragnea intr-un lider lipsit de legitimitate.

Criza economica din 2008 a fost declansata de problemele creditelor imobiliare neperformante din SUA, iar aceasta s-a intins ca o molima in intreaga lume si, aproape, a aruncat Romania in faliment. Revenirea economica a SUA a reprezentat, de asemenea, o dezvoltare fara precedent pentru tara noastra, dar si pentru Uniunea Europeana.

La fel, Brexit si alegerea lui Donald Trump in pozitia de presedinte al SUA au reprezentat semnalul declansarii unui val de populism fara precedent care face inca ravagii in Ungaria, Polonia si Romania.

Donald Trump a suferit o infrangere care va avea consecinte asupra Casei Albe in cursa pentru Senat in Alabama - Foto: Hepta.ro

Un stat in care puteai sa tragi cu tunul si nu gaseai un democrat

Dar, marti seara, in indepartatul stat Alabama s-a intamplat ceva ce va intoarce istoria cu consecinte puternice pentru intreaga lume libera. Populismul a primit prima lovitura mortala intr-unul dintre cele mai conservatoare state din sudul SUA.

Ca sa va faceti o idee, pana in urma cu doua luni, puteai sa dai cu tunul si nu gaseai un democrat in circumscriptii intregi de pe teritoriul statului.

Jeff Sessions, actualul procuror general al SUA, a parasit pozitia de senator ales al statului Alabama in urma numirii sale in inalta functie de catre Donald Trump, la inceputul anului 2017.

Sessions e atat de populist si de conservator incat a fost primul senator care i-a jurat credinta latifundiarului inca din faza alegerilor primare, cand nimeni nu credea ca Trump va castiga nominalizarea republicanilor la presedintia SUA. Dar Sessions putea sa riste, putea sa-l sustina si pe Putin la presedintia SUA, pentru ca locul sau de senator nu era amenintat de niciun alegator al statului Alabama. Acesta ii castiga increderea lui Trump si, odata ajuns la Casa Alba, noul presedinte il numeste procuror general, sperand ca Sessions sa-l scape de acuzatiile de colaborare cu agentii Rusiei in timpul campaniei din 2016.

Jeff Sessions, amenintat atunci de o posibila ancheta a FBI care investiga mai multe intalniri ale sale cu ambasadorul Rusiei acreditat la Washington, se recuza, spunand ca nu va interfera cu investigatorii din acest dosar doar ca sa-si pastreze functia si sa nu fie obligat sa demisioneze.

Recuzarea procurorului general il scoate din minti pe Donald Trump care vrea sa-l demita, dar Sessions este salvat de senatorii republicani care-i acorda sprijin politic neconditionat. Donald Trump bate in retragere.

Roy Moore, candidatul republican, a pierdut in mod surprinzator alegerile in Alabama din cauza acuzatiilor de abuzuri sexuale si pedofili - Foto: Afis electoral

Astfel s-a eliberat in Alabama o pozitie de senator pentru care s-a decis organizarea unor alegeri intermediare.

Cel care a castigat aceste alegeri isi va pastra pozitia de senator al SUA pana in noiembrie 2020.

Capcana unui judecator acuzat de pedofilie in care a cazut Donald Trump

Roy Moore, un judecator conservator in varsta de 73 de ani, cu un trecut controversat, fiind acuzat, printre altele, de remarci rasiste, de sustinere a ideilor secesioniste, de declaratii antisemite si sustinator al miscarii extremiste pentru suprematia albilor, obtine nominalizarea partidului de a candida pentru pozitia de senator al statului Alabama.

Intra in alegeri cu un avans de 25% fata de contracandidatul democrat Doug Jones, un procuror in varsta de 63 de ani recunoscut pentru ca a condus anchete si a acuzat mai multi membri Ku Klux Klan pentru fapte de incendiere si atacuri asupra populatiei de culoare petrecute in 1963, cazuri pe care le-a anchetat si le-a adus in fata judecatorilor dupa 1990.

Doug Jones n-avea nicio sansa, singura strategie a democratiilor a fost aceea de a strange suficienti bani si de a construi o campanie solida pentru a-i face pe republicani si pe Donald Trump sa lupte pentru fiecare vot.

In paralel, dezvaluirile facute de New York Times si New Yorker despre celebrul producator de la Hollywood Harvey Weinstein, un abonat al premiilor Oscar, care era in viata privata un pradator sexual, declanseaza campania #MeToo in care, printr-o solidaritate fara precedent, femei din intreaga lume povestesc despre episoade dramatice in care au fost supuse atacurilor sexuale, au fost violate sau abuzate de catre barbati aflati in pozitii de putere.

Mai multe actrite, jurnaliste, vedete TV, angajate in domeniul public, in cabinetele politicienilor au povestit pe retelele sociale despre abuzurile sexuale la care au fost supuse.

Urmeaza un val de concedieri, conferinte de presa, procese, anchete ale politiei declansate de intamplarile dramatice, care continua si astazi.

In acest context, mai multe femei l-au acuzat pe judecatorul Roy Moore pentru tentative de viol, pentru partide de sex fara consimtamant, abuzuri si atacuri sexuale petrecute intre anii 1970 si 1991. Unele dintre cazuri au fost anchetate de politie, dar investigatiile s-au oprit pentru ca victimele n-au facut plangeri penale.

Multe abuzuri sexuale ale judecatorului Moore erau asupra unor minore cu varste de pana la 16 ani.

Multi republicani au refuzat sa-l sustina pe Roy Moore

Magnitudinea scandalului ii determina pe mai multi republicani sa nu-i ofere sprijinul politic judecatorului Roy Moore. Multi dintre ei i-au cerut sa se retraga pentru a nu pune in pericol partidul.

Donald Trump a fost tentat sa-i retraga si el sprijinul politic, dar ideologul miscarii politice pro Trump, Steve Bannon, l-a convins pe presedinte sa-l sustina.

Doug Jones, candidatul democrat, a castigat alegerile pentru Senat din Alabama, in ciuda faptului ca a intrat in cursa fara nicio sansa - Foto: Wikipedia

Doug Jones l-a invins pe Roy Moore intr-o cursa stransa, fiind primul democrat care castiga un loc de senator in Alabama din 1996.

Victoria procurorului Jones reprezinta cea mai mare infrangere a lui Donald Trump de la preluarea mandatului, inseamna ca prabusirea in ce priveste increderea electoratului afecteaza baza de sustinere a Partidului Republican, punand in pericol confruntarea electorala din 2018, cand vor fi in joc jumatate dintre mandatele parlamentarilor SUA.

Pana acum, canalele de propaganda ale lui Trump raspandeau mesajul ca presedintele are sustinerea bazei partidului, el fiind, de fapt, nepopular doar printre democrati. Aceasta poveste nu mai are nicio baza reala dupa episodul din Alabama.

Asociatii din SUA ai domnului Liviu Dragnea, probleme cu Rusia

Dar cu ce ne afecteaza pe noi, cei din Romania, care suportam un atac fara precedent al PSD si ALDE asupra Legilor Justitiei si asupra sistemului democratic?

Toata retorica PSD a fost dezvoltata de consultanti americani apropiati de Trump, e vorba de Paul Manafort, arestat la domiciliu in Dosarul Rusia, si de asociatul sau Roger Stone, consultantul care a facut o vizita in Romania in urma cu cateva luni.

In opinia mea, Liviu Dragnea si PSD s-au bucurat de un sprijin politic care a venit din aceasta zona gri a colaborarii dintre oamenii de campanie ai lui Trump si agentii Rusiei, pe linia lui Michael Flynn, anchetat de FBI in ce priveste implicarea lui Putin in alegerile din 2016, fostul consilier al lui Trump semnand un acord de colaborare cu echipa de investigatie a lui Robert Mueller, Roger Stone si consultantii israelieni, fiind posibila si implicarea unor experti rusi in ce priveste propaganda politica pe retelele sociale.

Asocierea lui Liviu Dragnea cu Michael Flynn, consilierul lui Donald Trump, anchetat de relatii nepotrivite cu Rusia, a devenit o mare povara pentru PSD in relatia cu SUA - Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Esecul lui Donald Trump in Alabama va avea consecinte majore in ce priveste politica interna si externa a SUA. Prima dintre ele va fi aceea ca presedintelui american ii va fi imposibil sa blocheze investigatia lui Robert Mueller in ce priveste implicarea agentilor rusi in alegerile din 2016, dar, si mai interesant, reprezentantii republicani din comisia de ancheta a Congresului se vor arata interesati de descoperirile lui Muller pentru a face rost de munitie ca sa-l izoleze pe Trump, ca sa nu puna in pericol sansele de realegere ale multor republicani in confruntarea electorala din 2018.

Pornind de la acest nou context, a doua consecinta va fi aceea ca Putin si Rusia vor deveni inamicii de serviciu ai clasei politice americane care se va agata de interferenta in alegeri pentru a crea un nou discurs cu care sa vindece criza de identitate ale celor doua mari partide.

Aceasta renuntare rapida la discursul populist va genera schimbari si in politica Departamentului de Stat, care deja a semnalat ca acorda o atentie deosebita problemelor din Europa de Est, unde se presupune ca interventia lui Vladimir Putin a creat o mare instabilitate.

In opinia mea, presiunea internationala asupra PSD si asupra reprezentantilor acestui partid va exploda in saptamanile care vor urma.

Ceea ce fac Niculicea, Iordache si Dragnea in acest moment va avea ca efect deraierea totala a formatiunii social-democrate. Reactia partenerilor occidentali, a Uniunii Europene, a Comisiei de la Venetia, a Departamentului de Stat vor fi fara precedent, iar posibilitatea colapsului PSD e mai aproape ca oricand.

E greu de crezut ca o confruntare politica locala din SUA va avea un impact atat de mare, dar facem parte dintr-un sat global, iar miscarile partenerului nostru strategic ne vor influenta intotdeauna, in bine sau in rau. Pregatiti-va pentru impact!

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Trump criza alegeri Alabama, #PSD SUA partener strategic, #populism SUA Trump , #alegeri SUA
Comentarii