Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > Noua Zeelanda
A   A   A

Autorul atacului din Noua Zeelanda a calatorit recent in Bulgaria, de unde a plecat in Romania. Autoritatile de la Sofia au deschis o investigatie

Autorul atacului din Noua Zeelanda a calatorit recent in Bulgaria, de unde a plecat in Romania. Autoritatile de la Sofia au deschis o investigatie
Foto: Arhiva Ziare.com
Autoritatile bulgare au anuntat vineri deschiderea unei anchete cu privire la motivul unei calatorii efectuate in noiembrie de extremistul australian de dreapta autor al atacului asupra a doua moschei in Noua Zeelanda, care dupa o vizita in Bulgaria a plecat in Romania si apoi in Ungaria.

Atacatorul in varsta de 28 de ani, care a ucis cel putin 49 de persoane si a ranit alte 48 in atacul armat asupra a doua moschei din orasul neozeelandez Christchurch pe care l-a transmis live pe Internet, e efectuat un sejur in Bulgaria in perioada 9-15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general al Bulgariei, Sotir Tatarov.

A fost deschisa o ancheta pentru a determina daca "versiunea sa, conform careia el dorea sa descopere situri istorice si sa studieze istoria tarilor balcanice, este corecta sau daca el avea alte scopuri", a explicat oficialul bulgar.
La randul sau, ministrul bulgar de Interne, Mladen Marinov, a mentionat ca ancheta vizeaza elucidarea motivul acestei vizite si eventualele "contacte cu alte persoane".

Totusi, deocamdata autoritatile bulgare nu dispun "de date cu privire la activitati teroriste si contacte ale acestei persoane in Bulgaria", a completat procurorul general. Venit de la Dubai, atacatorul a sosit in Bulgaria pe 10 noiembrie, iar in ziua urmatoare a inchiriat o masina si "a vizitat situri istorice" in zece localitati bulgare, a mai precizat Sotir Tatarov.

Pe 15 noiembrie, australianul Brenton Tarrant a parasit Bulgaria cu o cursa aeriana cu destinatia Bucuresti, unde a inchiriat o masina pentru a merge mai departe in Ungaria, a precizat apoi procurorul general al Bulgariei.
Se pare ca Tarrant a mai fi efectuat un scurt sejur in Balcani si in perioada 28-30 decembrie 2016, calatorind cu autocarul prin Serbia, Croatia, Muntenegru si Bosnia.

Extremistul de dreapta australian a postat pe Internet inaintea atacului imagini cu incarcatoarele si armele folosite pe care a inscriptionat texte cu referire, printre altele, la diferite evenimente si figuri istorice in special din zona balcanilor si de pe vremea Imperiului Otoman, printre care si domnitorul roman Serban Cantacuzino.

In inscriptiile sale ce fac referire la Bulgaria el evoca, potrivit Daily Mail, batalia de la Belgranica din 1913, cea mai mare batalie din al Doilea Razboi Balcanic, si la printul Fruzhin, un nobil bulgar care a luptat impotriva otomanilor in timpul celui de-al Doilea Imperiu Bulgar.
De asemenea, in timp ce se indrepta cu masina spre moschee pentru atac, el ar fi cantat un cantec nationalist sarb. Intrebat despre acest subiect la o conferinta de presa, ministrul de Externe sarb Ivica Dacic a raspuns ca atacatorul din Noua Zeelanda "nu are nimic de-a face cu Serbia".

"Serbia nu are nicio legatura cu aceasta, noi nu cerem nimanui sa razbune nicio victima sarba in lume", a mai afirmat Dacic, potrivit agentiei dpa. "Nu stiu cine l-ar fi putut inspira. Am vazut alte nume (nationalitati) pe lista, asa ca intrebati alte tari ce legatura au ele cu aceasta", a adaugat responsabilul sarb.

Atacatorul a postat si un "manifest" prin care isi motiveaza atacul. Titlul textului de 73 de pagini, 'Marea inlocuire', pare sa faca referire la o teza a scriitorului francez Renaud Camus privind disparitia unor 'popoare europene', 'inlocuite' de populatii ne-europene imigrate, si care cunoaste o popularitate in crestere in mediile de extrema dreapta.
In imaginile cu incarcatoarele si armele folosite se mai pot vedea inscriptii cu texte ce fac referire la ideile sale extremiste, la agresiunile sexuale comise de musulmani pakistanezi asupra unor fete in orasul englez Rotherham, precum si la Luca Traini, un simpatizant italian neonazist afiliat partidului Liga Nordului si care in februarie anul trecut a ranit cu focuri de arma sase migranti africani pentru a razbuna uciderea unei tinere de 18 ani.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 15 Martie 2019, ora 22:02

 Articol citit de 7918 ori

Citeste si: