Atentie la Rusia!

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 10:32
19961 citiri

Acum doua saptamani, omul numarul doi din Federatia Rusa, presedintele Dumei de Stat, Serghei Naraskin, a fost la Bucuresti. Desi are interdictie de a intra in Uniunea Europeana, Calin Popescu Tariceanu l-a invitat in Romania, pentru ca "asa prevede protocolul".

Marti, in Parlamentul de la Bucuresti, Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor a propus respingerea proiectului de lege privind declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, ca zi de sarbatoare nationala.

Joi, in Parlamentul de la Chisinau, socialistii de peste Prut, partid sustinut public de catre Vladimir Putin, au rupt in mod demonstrativ harta Romaniei interbelice, exprimandu-si astfel dispretul fata de tot ce este romanesc.

Desi, la prima vedere, fara o legatura intre ele, cele trei evenimente au un numitor comun - Rusia.

In cazul lui Naraskin, situatia este clara: am cedat inutil. Iar faptul ca presedintele Iohannis, care este si coordonatorul politicii externe romanesti, nu a comentat aceasta situatie inadecvata, la fel cum nimeni de la Bruxelles nu a scos o vorba despre vizita in Romania a unui oficial rus care are interdictie de intrare in UE, ridica cel putin cateva semne de intrebare.

Putem sau nu sa ne mentinem pozitia cu fermitate si demnitate in fata Rusiei? A fost sau nu consultat partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii, in aceasta speta sau cadem din nou in ridicol, luand decizii care, pe termen lung, pot face mult rau Romaniei?

Declaratia ambasadorului SUA in Romania, Hans G. Klemm, este cat se poate de lamuritoare. "Am fost foarte dezamagit", a spus oficialul american cu referire la prezenta lui Naraskin la Bucuresti.

Tupeul Rusiei merge chiar mai departe. Seful Dumei de Stat a criticat, chiar in Parlamentul Romaniei, deciziile strategice ale tarii noastre, sustinand ca scutul antiracheta de la Deveselu nu este dorit de romani.

E limpede ca prin aceasta vizita Rusia a vrut sa demonstreze ca UE nu e in stare sa-si mentina linia strategica, confirmand ca poate fructifica cu iscusinta anumite vulnerabilitati din interiorul comunitatii. In fapt, i-a reusit. A dovedit ca poate lucra eficient de la distanta, prin oamenii servili din diferite state europene.

Isi imagineaza cineva ca Rusia l-ar primi pe Tariceanu la Moscova daca acesta ar fi avut interdictie de a intra pe teritoriul rus? Eu nu cred.

Uitam prea usor ca Rusia este responsabila pentru haosul din Ucraina, furand parte din teritoriul ei doar pentru ca aceasta a semnat Acordul de Asociere la UE.

Revin la legatura dintre vizita oficialului rus in Romania si proiectul de lege privind Ziua Unirii Basarabiei cu Romania. Amintesc in acest sens ca acelasi Naraskin a fost activ implicat in dinamitarea scenei politice de peste Prut. El a fost prezent in capitala Republicii Moldova, atunci cand s-a creat Alianta pentru Integrare Europeana, pentru a le cere liderilor politici de acolo sa creeze o coalitie prorusa.

Prin urmare, nu m-ar mira ca, prin oamenii loiali Rusiei din Parlamentul Romaniei, aceasta initiativa legislativa sa fie respinsa. Alta explicatie nu am, din moment ce Senatul Romaniei, acum doua luni, a votat adoptarea ei in unanimitate, iar imediat dupa vizita lui Naraskin la Bucuresti, Comisia de Cultura propune plenului Camerei Deputatilor, cu o majoritate larga, respingerea proiectului de lege pentru declararea zilei 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, ca zi de sarbatoare nationala.

Mai ales ca, anul acesta, Parlamentul a adoptat, la propunerea acestei comisii, sarbatorirea Zilei Bucovinei si a Zilei Dobrogei.

Pe cine deranjeaza atat de mult Actul Unirii de la 27 martie 1918?

Toate acestea in contextul in care, la est de Prut, discursul antiromanesc este tot mai agresiv. Repet. Un deputat prorus de la Chisinau a rupt in bucati, in aceasta saptamana, harta Romaniei ce cuprindea si judetele rapite prin pactul sovieto-nazist semnat la ordinele lui Hilter si Stalin.

Nu exagerez. Va invit doar sa reflectam asupra situatiei in ansamblu. Ar fi cazul, cred, sa urmarim cu mai multa atentie ce surprize ne mai pregatesc satelitii Moscovei de la Bucuresti.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Rusia Republica Moldova, #Naraskin vizita Romania , #Rusia