Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > Iran
A   A   A

Apelul romanului care conduce Agentia Internationala pentru Energie Atomica catre Iran

Apelul romanului care conduce Agentia Internationala pentru Energie Atomica catre Iran
Foto: Arhiva Facebook/IAEA
Iranul trebuie sa coopereze pe deplin cu inspectorii internationali, le-a spus duminica, la Teheran, inaltelor oficialitati iraniene directorul general interimar al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Cornel Feruta.

"Directorul general in exercitiu (Cornel) Feruta a subliniat ca aceste interactiuni presupun cooperarea deplina si la timp a Iranului", se mentioneaza intr-un comunicat de presa dat publicitatii de AIEA, cu sediul la Viena, fara sa precizeze cum anume a lipsit o astfel de cooperare, noteaza dpa.

In intalniri cu ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif, cu seful agentiei iraniene pe probleme nucleare Ali Akbar Salehi si cu alte inalte oficialitati, Feruta a fost informat despre recentele eforturi anuntate de Iran de a intensifica dezvoltarea si cercetarea in privinta imbogatirii uraniului.
Feruta va informa boardul AIEA in legatura cu aceste activitati la urmatoarea reuniune trimestriala a Consiliului guvernatorilor al AIEA, care incepe luni la Viena, in cursul careia vor fi discutate verificarile si monitorizarea situatiei din Iran.

Directorul general interimar al AIEA s-a declarat dispus "sa mentina cooperarea cu Iranul intr-un mod impartial" in pofida nerespectarii de catre Teheran a prevederilor acordului nuclear din 2015, relateaza EFE.

"Organismul va continua atitudinea sa independenta, neutra si profesionista si nu se va lasa influentat de presiuni", a declarat Feruta intr-una dintre scurtele declaratii facute in fata presei oficiale iraniene dupa intalnirea cu Ali Akbar Salehi.
Inalta oficialitate AIEA a explicat ca agentia pe care o conduce are, pe de-o parte, misiunea de a verifica implementarea acordului nuclear si, pe de alta parte, interactioneaza activ cu Iranul in privinta implementarii Tratatului de Neproliferare si a acordurilor de salvgardare.

In timpul intrevederii, Salehi i-a transmis lui Feruta ca Iranul va lua "deciziile adecvate la momentul potrivit" cu privire la acordul nuclear, ca urmare a esecului Uniunii Europene de a-si respecta angajamentele. "Uniunea Europeana, care urma sa umple locul lasat gol de SUA, nu a reusit din nefericire sa-si respecte angajamentele", a sustinut oficialitatea iraniana.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 20:47

 Articol citit de 2830 ori

Citeste si: