Apelul romanului care conduce Agentia Internationala pentru Energie Atomica catre Iran

Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 20:47
4285 citiri
Apelul romanului care conduce Agentia Internationala pentru Energie Atomica catre Iran
Foto: Arhiva Facebook/IAEA

Iranul trebuie sa coopereze pe deplin cu inspectorii internationali, le-a spus duminica, la Teheran, inaltelor oficialitati iraniene directorul general interimar al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Cornel Feruta.

"Directorul general in exercitiu (Cornel) Feruta a subliniat ca aceste interactiuni presupun cooperarea deplina si la timp a Iranului", se mentioneaza intr-un comunicat de presa dat publicitatii de AIEA, cu sediul la Viena, fara sa precizeze cum anume a lipsit o astfel de cooperare, noteaza dpa.

In intalniri cu ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif, cu seful agentiei iraniene pe probleme nucleare Ali Akbar Salehi si cu alte inalte oficialitati, Feruta a fost informat despre recentele eforturi anuntate de Iran de a intensifica dezvoltarea si cercetarea in privinta imbogatirii uraniului.

Feruta va informa boardul AIEA in legatura cu aceste activitati la urmatoarea reuniune trimestriala a Consiliului guvernatorilor al AIEA, care incepe luni la Viena, in cursul careia vor fi discutate verificarile si monitorizarea situatiei din Iran.

Directorul general interimar al AIEA s-a declarat dispus "sa mentina cooperarea cu Iranul intr-un mod impartial" in pofida nerespectarii de catre Teheran a prevederilor acordului nuclear din 2015, relateaza EFE.

"Organismul va continua atitudinea sa independenta, neutra si profesionista si nu se va lasa influentat de presiuni", a declarat Feruta intr-una dintre scurtele declaratii facute in fata presei oficiale iraniene dupa intalnirea cu Ali Akbar Salehi.

Inalta oficialitate AIEA a explicat ca agentia pe care o conduce are, pe de-o parte, misiunea de a verifica implementarea acordului nuclear si, pe de alta parte, interactioneaza activ cu Iranul in privinta implementarii Tratatului de Neproliferare si a acordurilor de salvgardare.

In timpul intrevederii, Salehi i-a transmis lui Feruta ca Iranul va lua "deciziile adecvate la momentul potrivit" cu privire la acordul nuclear, ca urmare a esecului Uniunii Europene de a-si respecta angajamentele. "Uniunea Europeana, care urma sa umple locul lasat gol de SUA, nu a reusit din nefericire sa-si respecte angajamentele", a sustinut oficialitatea iraniana.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#AIEA Cornel Feruta acord nuclear iranian , #Iran