Amenintat ca va fi taiat in bucati, ambasadorul britanic in Iran s-a intors acasa

Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 14:26
6381 citiri
Amenintat ca va fi taiat in bucati, ambasadorul britanic in Iran s-a intors acasa
Foto: Twitter/@HMATehran

Ambasadorul britanic in Iran, Rob Macaire, a revenit la Londra pentru discutii, dupa ce a fost arestat pentru scurt timp, sambata, de autoritatile de la Teheran si in contextul tensiunilor diplomatice in crestere intre cele doua state.

Potrivit Ministerului de Externe de la Londra, deplasarea ambasadorului Rob Macaire in Marea Britanie "a fost planificata de ceva vreme", iar diplomatul intentioneaza sa revina la Teheran, informeaza miercuri Association Press.

Diplomatul a fost numit "persona non grata" de autoritatea judiciara iraniana, care a chemat la expulzarea lui Macaire dupa ce acesta a fost retinut timp de mai mult de o ora pentru ca a participat la o adunare de veghe in memoria celor 176 de victime, printre care patru britanici, ale prabusirii unui avion civil ucrainean, doborat "din eroare" de fortele armate iraniene.

"Este cat se poate de normal ca ambasadorii nostri sa revina la Londra pentru intalniri aici", a declarat un purtator de cuvant al Foreign Office.

In Iran, agentia oficiala IRNA a relatat ca ambasadorul britanic a parasit tara, cu notificare prealabila.

"In baza protocoalelor diplomatice, ambasadorii si diplomatii pot pleca in concediu in tarile lor sau in orice alt scop, prin transmiterea unei note" catre statul unde se afla in misiune, afirma IRNA. "Ambasadorul britanic Robert Macaire a parasit Iranul cu notificare prealabila si in conformitate cu reglementarile", adauga stirea agentiei iraniene.

Marti, purtatorul de cuvant al autoritatii judiciare iraniene, Gholamhossein Esmaili, a declarat ca ambasadorul britanic ar trebui expulzat din cauza presupusei "participari" a acestuia la proteste antiguvernamentale.

Ayatollahul iranian Ahmad Alamolhoda, un important cleric adept al liniei dure, a declarat ca expulzarea ambasadorului britanic ar fi "cel mai bun lucru care i se poate intampla acestuia", avand in vedere ca, in caz contrar, sustinatori loiali ai generalului ucis in Irak l-ar putea "taia in bucati".

Miercuri, iranienii au lansat apeluri pe social media pentru noi demonstratii dupa doborarea avionului ucrainean, transmite Reuters. "Coboram in strada", se spune intr-o postare care circula pe retelele sociale si in care oamenii sunt indemnati sa se alature demonstratiilor la nivel national impotriva unui "guvern hot si corupt".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#ambasador britanic Iran plecat , #Iran
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Halal erou!