Acordul CETA dintre Canada si Uniunea Europeana a intrat in vigoare. Care sunt efectele in Romania

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 14:09
7900 citiri
Acordul CETA dintre Canada si Uniunea Europeana a intrat in vigoare. Care sunt efectele in Romania
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Acordul Economic si Comercial Cuprinzator dintre Uniunea Europeana si Canada a intrat in vigoare, fiind deschise noi piete pentru exportatori si, totodata, eliminate unele taxe percepute pentru export.

"Relatiile comerciale dintre UE si Canada sunt deja foarte dezvoltate, insa CETA le va propulsa la un nivel superior, aducand beneficii pentru ambele parti. Partenerii europeni asteapta cu nerabdare sa beneficieze de un acces mai facil la cherestea de calitate superioara din Canada, la fructe de mare, la dispozitive medicale inovative si la delicatese precum siropul de artar.

In acelasi timp, canadienii sunt dornici sa regaseasca o varietate mai larga de produse europene in magazinele lor, inclusiv vinuri fine din Romania, mobilier, piese auto si echipamente tehnologice pentru domeniul naval", a declarat ambasadorul Canadei in Romania, Kevin Hamilton.

La randul sau, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, a punctat principalele avantaje pentru Romania.

"Trebuie sa subliniem ca 42.000 de locuri de munca din Romania, la ora actuala, sunt dependente strict de comertul cu Canada. Speram ca acest numar sa creasca dupa intrarea in full in vigoare a acordului CETA. (...) Sunt categorii de schimburi comerciale spre care noi tindem. Noi suntem oarecum realisti de potentialul economiei romanesti la ora actuala si cred ca acest import-export de servicii va conta mult mai mult pe viitor decat bunurile in sine. (...) Faptul ca vor cadea unele taxe va avea un impact pozitiv asupra economiei noastre", a declarat Mihai Daraban.

Care sunt beneficiile pentru Romania

Romania va beneficia direct de reducerile de tarife pentru unele dintre produsele de export cele mai competitive, printre care produsele din pielarie si incaltaminte, produse agricole, servicii de constructii nave, constructia de automobile si productia de piese auto, produse ceramice si textile.

Pe masura ce acordul CETA intra in vigoare, se estimeaza ca volumul relatiilor comerciale bilaterale dintre Canada si Uniunea Europeana va creste, astfel incat exporturile din Uniunea Europeana catre Canada vor fi mai mari cu 23% anual.

De asemenea, cresterea produsului intern brut la nivelul Uniunii Europene va fi de 11,6 miliarde in fiecare an.

Exportatorii din tarile Uniunii Europene vor putea sa comercializeze grau, faina si vin pe piata canadiana fara a plati taxe.

Totodata, tarifele la export in sectorul constructiilor de masini, care in acest moment se ridica la 9,5%, vor fi anulate ca urmare a implementarii CETA.

Europarlamentarul Siegfried Muresan subliniaza importanta momentului pentru economia romaneasca, precizand, printre altele, ca acordul "va permite IMM-urilor din Romania sa concureze mai bine cu companiile internationale mari, mai ales in domeniul comertului digital".

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#acord CETA intrat in vigoare, #beneficii Romania acord CETA , #Canada