Acord istoric de pace intre Fatah si Hamas, dupa 10 ani de violente

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 18:20
4554 citiri
Acord istoric de pace intre Fatah si Hamas, dupa 10 ani de violente
Foto: Arhiva Pixabay

Miscarea islamista Hamas si rivala sa palestiniana Fatah au semnat, joi, la Cairo, un acord de reconciliere, menit sa puna capat unui deceniu de conflict devastator, acordandu-si doua luni pentru a rezolva problemele cele mai spinoase.

Cele doua parti, care se aflau "la cutite" in urma cu doar cateva saptamani, au stabilit data de 1 decembrie ca termen-limita al unui transfer de putere in Fasia Gaza, in prezent guvernata de Hamas (Miscarea rezistentei islamice), au anuntat intr-un comunicat comun serviciile egiptene de informatii, care au patronat negocierile, relateaza AFP.

Autoritatea palestiniana (AP) - entitatea recunoscuta international si care prefigureaza un stat palestinian independent - urmeaza ca la aceasta data sa preia "toate responsabilitatile" in Fasia Gaza, se arata in acest comunicat.

Cele doua tabere isi acorda timp pana la 1 decembrie sa-si solutioneze diferendele, se adauga in text. O noua reuniune este prevazuta la Cairo, pe 21 noiembrie.

Detaliile acordului nu au fost divulgate in declaratiile de presa.

Intr-un gest spectaculos de apropiere, presedintele AP, Mahmoud Abbas, urmeza sa efectueze in curand o vizita la Gaza, a declarat pentru AFP Zakaria al-Agha, liderul filialei Partidului Fatah al lui Abbas in Fasia Gaza.

Un alt progres in cadrul reconcilierii il constituie faptul ca aproximativ 3.000 de politisti ai AP urmeaza sa fie desfasurati in Fasia Gaza si la frontierele cu Israelul si Egiptul, a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, un oficial de rang inalt implicat in negocieri.

De asemenea, Abbas urmeaza sa ridice "foarte curand" sanctiunile financiare adoptate in 2017, cu scopul de a obliga Hamasul la conciliere, a precizat al-Agha.

Vizita lui Abbas in Fasia Gaza ar fi prima in acest teritoriu din 2007 incoace.

"Patronaj egiptean"

Hamasul - care a obtinut o victorie in alegerile legislative din 2006, dar care a fost privat de aceasta victorie de presiunile internationale - a dat afara din Gaza Autoritatea Palestiniana si fortele ei de securitate, cu pretul unui cvasi-razboi civil cu Fatahul in 2007.

Autoritatea, dominata de Fatah, isi mai exercita puterea - limitata - doar in Cisiordania, ocupata de Israel si care se afla la cateva zeci de kilometri distanta de Fasia Gaza.

Toate incercarile de reconciliere au esuat, incepand din 2007, inclusiv cea care a condus la un acord, in 2011, la Cairo.

Izolat, confruntat cu riscul unei explozii sociale, dar si cu o scadere a sustinerii Qatarului, Hamasul - supus unor presiuni si de catre marele sau vecin egiptean - a sfarsit prin a accepta, in septembrie, revenirea in Fasia Gaza a Autoritatii si Guvernului ei.

Aceasta revenire a fost materializata, cu mare pompa, saptamana trecuta, prin tinerea primului Consiliu de Ministri la Gaza din 2014 incoace.

Miza dubla

Probleme atat de complicate precum controlul securitatii in Fasia Gaza si soarta celor 25.000 de oameni din cadrul bratului armat al Hamasului - Brigazile Izz al-Din al-Qassam - ar urma sa fie abordate mai tarziu.

Miza reconcilierii - considerabila - este dubla. Cea mai imediata este soarta celor doua milioane de locuitori ai Fasiei Gaza, care au infruntat trei razboaie cu Israelul incepand din 2008 incoace, blocadele israeliana si egipteana, saracia, somajul si penuriile de apa si electricitate.

In afara de toate acestea, disensiunile palestiniene sunt considerate drept unul dintre principalele obstacole in solutionarea conflictului israeliano-palestinian.

Legitimitatea presedintelui Abbas - interlocutorul Israelului si al comunitatii internationale - este subminata de faptul ca Hamasul - considerat o organizatie terorista de catre Israel, SUA si Uniunea Europeana (UE) si "de nefrecventat" de multe tari arabe - tine in mana, in prezent, soarta a doua cincimi dintre palestinienii din teritoriile palestiniene.

Hamasul asteapta ridicarea masurilor financiare pe care presedintele Abbas le-a adoptat cu scopul de a-l face sa cedeze, precum oprirea platii facturii la electricitate a Fasiei Gaza catre Israel. "Vom reveni asupra acestui lucru atunci cand Guvernul va fi in masura sa-si preia responsabilitatile", a promis Abbas saptamana trecuta.

Evocand eventualitatea ca Hamasul sa ramana insarcinat cu securitatea la Gaza, Abbas a avertizat ca nu va accepta "sa clonam experienta Hezbollahului in Liban".

Hamasul a semnalat, la randul sau, ca problema armelor sale nu este negociabila.

Partile urmeaza, astfel, sa solutioneze soarta a zeci de mii de functionari recrutati incepand din 2007 de catre Hamas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat ca tara sa va accepta sa discute cu un Guvern care sa vorbeasca in numele tuturor factiunilor palestiniene numai daca Hamasul isi desfiinteaza bratul armat, rupe relatiile cu Iranul si recunoaste Israelul.

Aceste conditii sunt in mod aprioric imposibil de indeplinit de catre Hamas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Fatah Hamas acord pace, #Fatah Hamas armistitiu, #Fatah Hamas reconciliere Cairo , #Palestina
Comentarii
Poza doruletz13
doruletz13
rank 5