Split TVA loveste in mediul de afaceri: Costuri mari, birocratie complicata. De ce se retrag investitorii straini

Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 11:59
4988 citiri
Split TVA loveste in mediul de afaceri: Costuri mari, birocratie complicata. De ce se retrag investitorii straini
Foto: Arhiva Ziare.com

Implementarea masurii cunoscute sub numele de split TVA va costa foarte mult marile companii si va crea un blocaj financiar pentru firmele mici si mijlocii, alungand investitorii straini, sustin oamenii de afaceri.

Concluziile au reiesit in urma dezbaterilor care au avut loc joi la conferinta organizata de Romanian Business Leaders (RBL), relateaza newmoney.ro.

Felix Patrascanu, unul dintre fondatorii FAN Courier, spune ca doar implementarea masurii va costa intre 300 si 400 de mii de euro.

"Tot software-ul pe care l-am implementat si care ne usureaza munca va trebui schimbat. Credem noi, din cele spune de directorul financiar, ca totul s-ar duce la un cost de in jur de trei, patru sute de mii de euro la nivel national. Sa nu uitam, avem 140 si ceva de filiale in toata tara", a declarat Patrascanu.

La randul sau, Angela Rosca, managing partner al companiei de consultanta TaxHouse si liderul grupului de fiscalitate din cadrul RBL, spune ca pentru a implementa aceasta masura companiile vor trebui sa investeasca masiv nu doar in infrastructura IT, ci si in oamenii care se vor ocupa de toata birocratia: urmarirea platilor, drumurile la Trezorerie etc.

"Ne preocupa acest blocaj financiar mai mult decat orice altceva pentru ca el va afecta in principal companiile mici si mijlocii, cu capacitate mai redusa de implementare a unui astfel de sistem birocratic si cu acces la credite bancare limitat. Evident, poate multe dintre aceste companii nu sunt bancabile. Dincolo de faptul ca le cresc costurile, unele nu vor avea acces la cofinantare, motiv pentru care vor intra in insolventa sau in faliment", a precizat Angela Rosca.

O alta temere este legata de faptul ca investitorii straini ar putea ocoli Romania din cauza acestei masuri, ei neputand sa fie fortati sa isi deschida contul respectiv aici, conform legislatiei europene.

"Vorbim de nerezidenti care si-au exprimat intentia sa inchida afacerile din Romania", a precizat Rosca.

Florin Gherghel, tax advisor la Noerr, a explicat de ce un client de-al sau ia in calcul plecarea din Romania.

"Nu are cum fizic sa isi adapteze modelul de business. Acum este foarte greu sa spuna ca va renunta la businessul din Romania, dar nu are cum sa o faca. Automatizarea pe care si-a impus-o in modelul de business nu are cum sa se aplice noilor reguli", a spus Gherghel.

Pe de alta parte, Liviu Dragan, fondatorul companiei Totalsoft, specializata in sisteme de management financiar, crede ca Ministerul Finantelor va fi depasit de gestionarea acestui sistem complicat, iar cel mai mult vor avea de suferit firmele care vor sa faca investitii, in special cele mici.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#efecte split TVA , #tva