Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Split TVA: Agentiile de turism se tem ca vor avea costuri mai mari si vor pierde clienti

Split TVA: Agentiile de turism se tem ca vor avea costuri mai mari si vor pierde clienti
Foto: Facebook/ANAT
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) critica proiectul Ministerului Finantelor de plata a TVA in cont separat de la 1 octombrie, considerand ca o astfel de masura va afecta grav agentiile de turism, care vor avea costuri mai mari si vor pierde clienti.

"Eventuala aplicare a ordonantei va aduce costuri suplimentare agentiilor care, intr-un final, se vor traduce prin pierderi de clienti. Acest lucru va fi determinat de alocarea de resurse umane suplimentare, cresterea numarului de tranzactii bancare, implicit a dublarii costurilor bancare aferente, cresterea preturilor din cauza cresterii costurilor agentiei, inchideri voluntare de companii si faliment in lant", se arata intr-un comunicat al ANAT remis vineri.
Asociatia considera ca masura ii va afecta mai ales pe contribuabilii corecti.

"Consideram ca aceasta masura ar leza grav tocmai activitatea contribuabililor corecti, cu precadere a IMM-urilor romanesti. Defalcarea TVA va afecta atat platile realizate de companie, cat si incasarile de la client.

Mai exact, agentiile vor face doua plati in loc de una singura, in doua conturi diferite, astfel timpul necesar gestionarii si contabilizarii facturilor de furnizor va creste", a afirmat presedintele ANAT, Alin Burcea.

Amintim ca autoritatile vor sa introduca mecanismul platilor defalcate de TVA, urmarindu-se cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile, potrivit unui proiect de hotarare publicat, saptamana trecuta, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Sistemul split TVA prevede amenzi drastice pentru orice greseala, iar cota de TVA este platita separat intr-un cont (tot al firmei, nu direct la "conducta statului", cum a sustinut premierul - n.red.), dar nu mai pot fi folositi de firma decat pentru plata TVA sau cu acordul ANAF.

Asociatiile patronale, dar si specialistii in taxe si impozite au avertizat ca vor fi efecte negative majore in urma aplicarii acestui sistem care nu mai este obligatoriu in nicio alta tara din Europa.

Au fost trase semnale puternice de alarma asupra riscurilor majore ca sistemul split TVA sa blocheze economia.

La nivelul celor 300.000 de firme care vor fi afectate, introducerea split TVA va crea probleme de cash flow, deoarece vor fi sume de bani practic blocate, va genera costuri suplimentare semnificative si birocratie crescuta.
Masura, asa cum este gandita, lasa loc aparitiei unor situatii de abuz din partea functionarilor Fiscului, dar introduce si amenzi uriase, de 50% din suma, pentru plata gresita a TVA, un cuantum disproportionat in raport cu abaterea facuta.

Pe langa faptul ca sistemul split TVA va genera dificultati majore pentru contribuabilii onesti, va genera si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate - trezorerie, institutii de credit si ANAF.

Citeste si:
Tudose nu renunta la split TVA: Va fi obligatoriu de la 1 ianuarie. Unde va apuca transpiratia? Ca mai scrieti un cont?Tudose nu intelege de unde transpiratia in legatura cu split TVA. Gabriel Biris: Nu cred ca cineva sanatos la cap isi poate inchipui ca se poate intamplaPwC: Romania va deveni singurul stat UE in care devine obligatoriu sistemul split TVAConsiliul pentru IMM-uri si ErnstYoung critica aspru ideea Guvernului de Split TVA: Masuri politienesti de confiscare a banilor
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Vineri, 11 August 2017, ora 13:54

 Articol citit de 1252 ori

Citeste si: