Senatul a aprobat Declaratia unica. Legea merge la Camera

Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 14:56
2809 citiri
Senatul a aprobat Declaratia unica. Legea merge la Camera
Foto: Facebook/Agentia Nationala de Administrare Fiscala

Senatul a adoptat, miercuri, in unanimitate, un proiect de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta 18/2018 care introduce Declaratia unica.

Legea merge acum la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Ordonanta de urgenta privind Declaratia unica a fost adoptata de Guvern in 15 martie, iar o saptamana mai tarziu a fost publicata in Monitorul Oficial, intrand asftel in vigoare.

Iata care sunt cele mai importante modificari dupa intrarea in vigoare a Declaratiei unice

Declaratia unica va reuni sapte declaratii:

  • Declaratia 200 (veniturile realizate din Romania);
  • Declaratia 201 (veniturile realizate din strainatate);
  • Declaratia 220 (venitul estimat/norma de venit);
  • Declaratia 221 (normele de venit pentru agricultura);
  • Declaratia 600 (stabilirea contributiilor de pensii - CAS - si sanatate - CASS - datorate statului);
  • Declaratia 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fara venituri);
  • Declaratia 605 (cererea de stopare a platii CASS pentru persoanele fara venituri)

Anul acesta termenul de depunere este 15 iulie. In anii urmatori, data limita va fi 15 martie inclusiv, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

"Este un pas important in ceea ce inseamna reformarea ANAF si stimulam contribuabilii. Daca depun Declaratia unica pana la 15 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018.

Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018. Deci ei pot avea in total 10% reducere", a precizat ministrul Eugen Teodorovici, in momentul in care a fost adoptata ordonanta de urgenta.

Declaratia unica va putea fi depusa online din 16 mai. Parola de acces vine prin posta

Contribuabilii vor putea depune online Declaratia unica incepand cu data de 16 mai, iar in saptamanile urmatoare acestia vor primi prin posta parola de acces in mediul virtual, a declarat recent ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Declaratia (unica - n.red.) acum este finala, nu apare nicio alta varianta peste o zi, doua sau trei. Formularul inteligent, acel formular va fi disponibil online incepand cu data de 16 mai, pentru ca oamenii sa poata depune astfel declaratia unica. Vrem ca pana la finalul anului sa avem si o aplicatie telefonica pentru cei care vor sa faca plata de oriunde. Vrem sa mergem pe o simplificare radicala a tot ceea ce inseamna azi administratia publica si in special cea a fiscului.

In saptamanile urmatoare, toti contribuabilii vor primi acasa, prin posta, parola pentru a accesa mediul online pentru a-si depune declaratia online. Deci, pana la final de luna aprilie, poate si inceput de luna mai, toti contribuabilii primesc acasa, prin posta, in plic sigilat parola de acces, pentru ca astazi sunt doar 5% (dintre contribuabili - n.red.) in sistemul online, restul sunt pe hartie. Vor fi schimbari spectaculoase in acest an", a afirmat Teodorovici.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#declaratie unica, #senat lege Declaratie unica , #contributii
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Sunt convins ca declaratia 201 (venituri realizate din strainatate)