Nu esti acasa cand te cauta Fiscul? Te-ai putea trezi cu un afis lipit pe usa

Miercuri, 25 Mai 2016, ora 17:40
9878 citiri
Nu esti acasa cand te cauta Fiscul? Te-ai putea trezi cu un afis lipit pe usa
Foto: ANAF

ANAF a gasit o noua metoda de a notifica contribuabilii ca au datorii la stat. Agentii fiscali ar urma sa lipeasca o instiintare pe usa locuintei sau firmei, in cazul in care cel vizat nu vrea sa raspunda sau nu este acasa.

Masura este cuprinsa intr-un proiect de modificare a Codului de procedura fiscala, obtinut de Profit.ro. Daca va fi aprobata, atunci ar urma sa intre in vigoare de anul viitor.

Nu va fi vorba de o foaie A4 scrisa in graba cu pixul, ci de un formular tipizat, care trebuie sa cuprinda obligatoriu niste informatii-cheie.

Fiscul a fost amendat pentru ca a publicat lista datornicilor

Astfel, instiintarea afisata pe usa contribuabilului ar urma sa includa:

  • - denumirea organului fiscal emitent,
  • - numele si prenumele persoanei care a afisat instiintarea si functia pe care o are,
  • - numele, prenumele si domiciliul fiscal al contribuabilului instiintat.
  • - denumirea, numarul si data emiterii actului administrativ fiscal pentru care se face instiintarea,
  • - data si ora la care a fost facuta afisarea,
  • - semnatura agentului.

Ce trebuie sa faca persoana care a fost "insemnata" astfel de Fisc

Potrivit sursei citate, cel care a primit instiintarea trebuie sa mearga, in maximum 15 zile, la sediul fiscal de care apartine pentru a i se comunica actul administrativ respectiv (decizii de impunere, somatii etc.). Daca nu va face acest lucru, dupa expirarea termenului, ANAF va considera ca a facut notificarea.

Acest lucru e important, pentru ca de la expirarea celor 15 zile se incepe aplicarea penalitatilor.

In prezent, Fiscul trimite somatiile si deciziile de impunere printr-un agent, printr-o scrisoare recomandata sau in contul online al contribuabilului, daca are asa ceva. De asemenea, in cazul in care nu e posibila comunicarea pe hartie (prin posta sau personal) ori electronic, se trece la alta strategie.

Mai exact, la sediul administratiei fiscale si pe site-ul ANAF se afiseaza un anunt cu aceste informatii. Dupa 60 de zile de la publicare, anuntul se considera a fi comunicat.

Fiscul repeta aceeasi eroare?

Totusi, e posibil ca Fiscul sa se trezeasca cu probleme pe cap din cauza acestei masuri.

Informatiile scrise pe instiintarea lipita pe usa sunt similare cu cele cuprinse in lista neagra a datorniicilor publicata de curand de ANAF, pentru care institutia a fost amendata cu 16.000 de lei pentru incalcarea legii referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Fiscul contesta amenda primita, dupa publicarea listei datornicilor

ANAF a contestat amenda si s-a aparat precizand ca a respectat drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fizice, insa a aratat ca sanctiunea ar fi fost primita pentru niste erori tehnice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#ANAF lipeste afise pe usa, #ANAF afis usa, #Fisc afis usa , #ANAF
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5