Mutarea contributiilor la salariat: Problemele ei ascunse si mitologia oficiala

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 15:24
6196 citiri
Mutarea contributiilor la salariat: Problemele ei ascunse si mitologia oficiala
Foto: Arhiva Ziare.com

Discutia privind mutarea contributiilor platite din salariu, de la sistemul actual - partial la angajat si partial la angajator -, integral pe seama salariatului, are conotatii mult mai largi si putin discutate public.

Sa dam doar doua exemple, dintre care primul afecteaza pe ascuns venitul salariatului iar cel de al doilea, pentru simetrie si conformitate, costurile angajatorului. Ambii aflati pe post de contribuabili la bugetul statului facator si schimbator de legi in cautare de mai multi bani la buget. De fapt scopul intregii operatiuni de modificare a platii taxelor.

1. Deducerea personala de 300 de lei sub un nivel al venitului brut de 1.500 de lei s-ar reduce, prin cresterea brutului la cele 1.750 de lei anuntate de ministrul Muncii, la fostul cuantum de 250 de lei, ceea ce ar afecta negativ venitul net. Aparent doar beneficiar prin scaderea de la 16% la 10% a cotei de impozit pe venit. Evident, cu cat salariile vor fi mai mari, efectul de diminuare a deducerii personale se va majora iar netul va fi si mai afectat.

Dar limitele de aplicare a deducerii personale se vor pastra intre 1.500 de lei si 3.000 de lei, in pofida cresterii salariilor din ultimii zece ani?

2. Cum ramane cu cei 0,85% din brut aplicati pentru concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale (FNUASS), cu fondul de risc si accidente de 0,4% si cu fondul de creante salariale (0,25% din Brut)? In total, 32 de lei (12 lei + 6 lei + 4 lei) platiti acum de angajator, in afara mult mai cunoscutelor contributii pentru pensii (15,8% pentru conditii normale), sanatate (5,2%) si somaj (0,5%). Care vor fi cotele "uitate" in debaterea publica si se vor aplica ele la noul brut majorat, cu consecintele de rigoare in privinta cresterii costurilor salariale?

Pentru cine nu doreste sa fie luat de fraier prin modul de prezentare televizionistic, de o parte sau de alta, dupa cum o cer pozitia politica si temerile sindicale, hai sa facem putina ordine in cateva afirmatii, lasandu-va apoi placerea de a decide singuri cam ce se va putea intampla in realitate.

Asadar, diminuarea de la 39,25% la 35% a contributiilor totale achitate catre buget pe munca depusa este o gluma mai mult sau mai putin buna. Asta pentru ca 35% din eventualul nou brut de referinta de 1.750 de lei inseamna 612 lei impozit fata de 39,25% din actualul minim brut de referinta de 1.450 lei, care inseamna doar 569 lei impozit. Sau 43 de lei mai putin pe cap de salariat la minim pe economie.

Cum ii ramane insa neatins netul salariatului? Prin scaderea cotei de impozitare de la 16% la 10%, statul va lua mai putin la impozitul pe venit (cam) cat va lua in plus la contributiile (pentru neplata integral a carora care va trimite privatii angajatori sub incidenta legii penale). Asadar, este perfect posibil ca salariatul sa nu piarda nimic pe net (cativa lei in plus sau in minus nu vor face o diferenta reala).

Citeste mai multe despre Mutarea contributiilor: problemele ei ascunse si mitologia oficiala, pe Curs de Guvernare

Iata mai multe pe tema trecerii contributiei de la angajator la angajat:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#calcule trecere contributie angajat angajator, #PSD contributie angajat angajator , #contributii