Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Impozite > impozit cifra de afaceri
A   A   A

Modelul Macron de crestere a economiei: Reduce impozitele si face investitii masive, de 50 de miliarde de euro

Modelul Macron de crestere a economiei: Reduce impozitele si face investitii masive, de 50 de miliarde de euro
Foto: Arhiva Ziare.com
PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018, in locul impozitului pe profit. In acelasi timp, insa, o mare economie a Europei, cea franceza, intra pe drumul reducerii taxelor.

Masura anuntata in programul de guvernare al PSD-ALDE a starnit numeroase controverse, alaturi de contributia de solidaritate si de taxa suplimentara pe zahar, printre altele.

Citeste si:

Spre comparatie, premierul francez Edouard Philippe a anuntat, intr-un discurs sustinut marti in fata Adunarii Nationale, ca impozitul pe profit va fi redus de la 33 la suta (una dintre cele mai mari taxe de pe continent) la 25 la suta, etapizat, pana in anul 2022, astfel incat sa fie apropiat de media europeana, relateaza Les Echos.
"Companiile trebuie sa gaseasca dorinta de a se instala si de a se dezvolta pe pamantul nostru, mai degraba decat in alta parte", a spus prim-ministrul francez.

Aceasta reforma a fost unul dintre punctele importante ale programului fiscal anuntat de Emmanuel Macron si a fost inaintata si de ministrul Economiei, Bruno Le Maire. Macron insusi este fost ministru al Economiei in Guvernul Manuel Valls.

De asemenea, prima de activitate platita muncitorilor cu venituri modeste va fi marita, premierul argumentand prin faptul ca "munca trebuie rasplatita", relateaza si
La Croix.

Prim-ministrul francez a mai anuntat si eliminarea, pana in anul 2018, a contributiei a angajatilor, compensata de o crestere cu 1,7 la suta a contributiei sociale generale. Astfel, sustine Philippe, eliminarea contributiilor de asigurare de sanatate si de somaj va creste puterea de cumparare.
Totodata, prim-ministrul a anuntat un plan de investitii de 50 de miliarde de euro pe 5 ani.

Amintim ca, in anul 2013, presedintele de atunci al Frantei, Francois Hollande, anuntase impozite de 75% pentru salariile mai mari de 1 milion de euro, ceea ce i-a facut pe unii francezi, precum actorul Gerard Depardieu, sa se mute din tara.

Inapoi in Romania, miercuri, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca vor fi analize si simulari inainte de a aplica impozitul pe cifra de afaceri. In plus, a precizat ca "taxa de solidaritate va fi analizata, nu vom aplica masuri care sa faca rau".

Citeste si:
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 14:58
 Autor:Florin Necula

 Articol citit de 3216 ori

Citeste si: