Ministrul de Finante: Contributia la pensii si sanatate va fi platita de angajat. Ce se schimba la profesiile liberale

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 16:44
26017 citiri
Ministrul de Finante: Contributia la pensii si sanatate va fi platita de angajat. Ce se schimba la profesiile liberale
Foto: Guvernul Romaniei

Incepand de la 1 ianuarie 2018, angajatii vor fi cei care vor plati contributia la sistemul de pensii si la asigurarile de sanatate. In schimb, ei vor scapa de contributia la somaj, a anuntat ministrul de Finante, Viorel Stefan.

Astfel, contributiile sociale vor fi reduse la 35% si vor fi datorate exclusiv de angajat. In prezent, angajatul si angajatorul platesc cumulat 39,25%.

Totusi, cota de 35% din salariu, pentru pensii si sanatate, va fi in continuare virata la stat de angajator (nu se vor duce angajatii sa stea la cozi), dar banii vor apartine contabil angajatului.

"Contributiile de asigurari sociale si asigurarile sociale de sanatate vor deveni 100% in sarcina angajatului, in sensul ca ceea ce astazi se plateste de angajator va fi inclus in salariul brut al angajatului, angajatorului ramanandu-i sarcina de retinere la sursa si virare a sumei catre casele respective", a declarat Viorel Stefan, intr-un interviu pentru Digi24.

Ministrul de Finante a mai precizat ca "angajatul va primi un salariu brut majorat cu suma corespunzatoare partii care astazi este in sarcina angajatorului".

"De la 1 ianuarie 2018, ambele componente vor fi incluse in salariul brut al angajatului, pe net neinregistrandu-se nicio modificare nici in plus, nici in minus la angajat, iar angajatorul nu va avea nicio sarcina suplimentara pe costuri", a mai punctat ministrul.

In ceea ce priveste fondul de somaj, acesta va fi trecut intr-un alt fond, special, de unde se vor face platile pentru someri, informeaza sursa citata.

Un proiect similar, care prevedea ca angajatorii scapa de plata contributiilor, dar sunt obligati sa majoreze salariile brute, a fost propus in toamna trecuta de fostul guvern, condus de Dacian Ciolos.

Citeste si: Cresc contributiile de asigurari ale angajatilor, angajatorii nu mai platesc aproape nimic - proiect.

Cat creste contributia pentru cei cu activitati independente

Ministrul a anuntat intr-un interviu pentru Capital cum si cat vor plati contributii la sanatate si pensie cei care desfasoara activitati independente.

"De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS si CASS in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente. Respectiv CAS-ul se va plati fie la bugetul asigurarilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel putin egala salariului minim pe economie. CASS-ul se va plati la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numarul de activitati desfasurat", a precizat ministrul Finantelor pentru sursa citata.

Asadar, pentru veniturile obtinute din activitati independente, CAS-ul se va plati la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de suma primita.

In prezent, potrivit Avocat.net, limita minima era de 35% din salariul mediu, iar pragul maxim era de cinci ori salariul mediu brut pe tara.

Cum castigul salarial mediu brut este fixat pentru 2017 la 3.131 de lei, rezulta ca baza de calcul pentru CAS acum nu poate fi mai mica de 1.095,85 lei/luna, dar nici mai mare de 15.655 lei/luna.

Facand calculele mai departe, contributia minima datorata acum este de 383 de lei/luna, iar cea maxima de 5.477 de lei/luna.

De la 1 ianuarie 2018, raportat la salariul minim, contributia minima datorata va creste la 507 lei/luna, iar plafonarea se elimina.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#contributie sanatate pensie platita angajat, #dispare contributia somaj , #contributii