Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Inculpatii acuzati de evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca macar unul dintre ei achita tot prejudiciul

Marti, 11 Decembrie 2018, ora 13:14
5753 citiri
Inculpatii acuzati de evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca macar unul dintre ei achita tot prejudiciul
Foto: Arhiva Ziare.com

Inculpatii acuzati pentru aceeasi evaziune fiscala scapa de urmarirea penala daca unul dintre ei achita integral prejudiciul.

Decizia a fost luata, marti, de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care a modificat Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul urmeaza sa ajunga la vot, in plenul de miercuri al Camerei Deputatilor, for decizional pentru initiativa legislativa, au declarat surse politice pentru Mediafax.

"Dispozitiile art.10 alin. (1) se aplica tuturor inculpatilor care au savarsit impreuna una dintre faptele prevazute de art.8 si art.9, indiferent daca plata prejudiciului a fost efectuata doar de catre unul sau de catre o parte dintre acestia", prevede amendamentul adoptat in raportul suplimentar.

PNL si USR au votat impotriva acestui amendament.

In forma amendata de Comisia Juridica, la inceputul lunii octombrie, articolul 10 al proiectul prevede ca: " (1) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art.8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala".

De asemenea, au fost introduse trei noi alineate de catre deputatii juristi, in sedinta din 9 octombrie a comisiei parlamentare.

Dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin. (1¹) - (1³), cu urmatorul cuprins:

" (1¹) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art.8 si 9, daca, in cursul judecatii pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta va dispune, o singura data, pedeapsa amenzii penale.

(1 2) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art.8 si 9, daca este stabilita prin hotarare judecatoreasca obligatia inculpatului de a acoperi in termen de un an de la pronuntarea sentintei, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta poate dispune, o singura data, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare. termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare.

(1ᶾ) In cazul in care marimea evaziunii fiscale prevazuta la art.8 si 9 justifica o astfel de masura instanta poate dispune acoperirea sumelor prevazute la alineatele precedente intr-un interval de 1-3 ani, neplata acestora avand urmarile prevazute in alineatul precedent", prevad amendamentele adoptate de Comisia juridica a Camerei in raportul de admitere a proiectului de lege.

Proiectul a fost adoptat pe 29 mai de catre Senat, in calitate de prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#evaziune fiscala urmarire penala, #evaziune fiscala prejudiciu , #evaziune