Grand Theft Europe: Cum fura infractorii fiscali cate 50 de miliarde de euro pe an

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 16:51
7910 citiri
Grand Theft Europe: Cum fura infractorii fiscali cate 50 de miliarde de euro pe an
Foto: Arhiva Pixabay

Suna ca o poveste dintr-un thriller, dar este realitatea: prin fraude cu platile TVA, bugetele tarilor europene sunt furate anual cu 50 de miliarde de euro.

Bande organizate de infractori se folosesc de asa-numite carusele cu platile taxei pe valoarea adaugata pentru a comite fraude fiscale de mare amploare. Aceasta este concluzia unei anchete efectuate de 63 de jurnalisti din 30 de tari.

Sub conducerea retelei de investigatii "Correctiv", au fost luate urmele acestor inselaciuni la nivelul intregii Europe. La proiect participa 35 de institutii de presa europene.

Ar fi cea mai mare frauda fiscala aflata pe rol in Europa, relateaza "Correctiv": "Bande organizate de infractori jefuiesc bugetele statelor din UE in fiecare an cu 50 de miliarde de euro, potrivit estimarilor Comisiei Europene".

Trucul este urmatorul: prin crearea acestor carusele cu platile TVA, infractorii primesc inapoi de la autoritatile fiscale taxe pe care ei nu le-au platit deloc anterior. Pentru a obtine aceste restituiri ilegale, se creeaza adesea structuri comerciale complicate cu sedii in mai multe tari europene.

Iar inselaciunea se desfasoara astfel: o firma comerciala dintr-un lant masiv de productie si aprovizionare nu transmite mai departe Fiscului taxele pe valoarea adaugata platite de clienti.

Clientii recupereaza apoi in tara din care provin acest TVA platit de ei in avans la cumparare. Dupa mai multe tranzactii de acest tip, produsul achizitionat este revandut vanzatorului initial. Iar acesta dispare rapid de pe radarele Fiscului, pentru ca de regula nu este vorba decat de o firma fantoma, cu adresa la o casuta postala.

Pagubele sunt suportate de oficiile fiscale, care fie nu au primit banii pe TVA cuveniti, fie au restituit eronat sume platite chipurile in avans de infractori.

Germania blocheaza gasirea unei solutii

Doar in Germania pagubele generate de aceste carusele fiscale ar fi cuprinse intre cinci si 14 miliarde de euro anual.

Potrivit rezultatelor anchetei efectuate de jurnalisti, autoritatile fiscale europene sunt pacalite in prezent cel mai des cu fraude privind certificatele de curent electric ecologic. Alte produse folosite frecvent la aceste fraude de tip carusel sunt telefoanele mobile, consolele de jocuri, catozii de cupru si certificatele de poluare cu CO2.

Problema este ca Germania si Marea Britanie blocheaza in prezent combaterea efectiva a acestor practici ilegale si prin aceasta combaterea criminalitatii organizate.

Televiziunea publica germana ZDF, care a participat la ancheta, il citeaza pe seful departamentului de criminalitate economica al Europol, Pedro Seixas Felicio: Banii "ajung la bande organizate de infractori. Rau este ca acestea investesc acesti bani in noi infractiuni".

Guvernele de la Londra si Berlin resping introducerea la nivel european a unui sistem de avertizare timpurie antifrauda. Comisarul european pentru Economie Pierre Moscovici crede ca problema este faptul ca statele membre ale UE trebuie sa cedeze astfel competente Bruxelles-ului pentru a permite combaterea eficienta a acestor fraude.

Dar tarile membre "se apara ferm impotriva cedarii unei parti cat de mici din autoritatea si suveranitatea lor fiscala". In acest timp, banii contribuabililor europeni sunt furati mai departe cu metoda si la un nivel extrem de ridicat.

Martin Muno

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#frauda miliarde euro tari UE, #infractiune plati TVA UE , #fiscal