Fiscul va primi de la o comisie controlata de Guvern lista de firme unde sa mearga in control

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 10:41
6322 citiri
Fiscul va primi de la o comisie controlata de Guvern lista de firme unde sa mearga in control
Foto: Facebook/ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost subordonata practic Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), de la care va primi listele cu firmele care prezinta risc fiscal si la care trebuie sa mearga in control.

Cele doua institutii au incheiat un acord de coorperare care prevede ca, incepand cu luna ianuarie 2019, "CNSP va selecta contribuabilii care vor fi propusi pentru a fi cuprinsi in controalele intreprinse de ANAF in functie de domeniul de activitate, fluctuatia cifrei de afaceri si a celorlalti indicatori stabiliti de comun acord intre ANAF si CNSP".

Analiza are ca scop determinarea sectoarelor si societatilor unde exista riscuri fiscale potentiale, precizeaza documentul.

Potrivit acordului, CNSP va transmite conducerii ANAF lunar situatia domeniilor si a societatilor comerciale care prezinta un grad ridicat de risc de evaziune fiscala. Trimestrial se va face o analiza comuna a rezultatelor si se vor aduce imbunatatiri metodologiei de analiza de risc, daca va fi cazul.

ANAF va utiliza analiza de risc si informatiile transmise de catre CNSP pentru stabilirea programului actiunilor de control. Modalitatea de preluare si stabilirea concreta a actiunilor de control se realizeaza de catre ANAF cu comunicarea catre CNSP a considerentelor pentru care unele din propunerile CNSP nu au fost preluate.

In masura in care pentru analiza de risc sunt necesare informatii sectoriale si microeconomice de la societati comerciale sau institutii publice, ANAF si CNSP vor colabora in vederea obtinerii acestora, in conformitate cu prevederile legale, se mai arata in acord.

In cazurile in care din analizele de risc rezulta necesitatea realizarii unor actiuni de verificare si control complexe, cu participarea si a altor organisme abilitate, ANAF si CNSP propun Guvernului luarea de decizii cu privire la modalitatile concrete de cooperare institutionala.

Daca din analizele de risc sau din analizele de fundamentare ale CNSP, precum si din actiunile de control efectuate in baza analizelor de risc ale CNSP, rezulta necesitatea unor propuneri de ordin legislativ pentru reducerea evaziunii, ANAF si CSP colaboreaza pentru elaborarea proiectelor de acte normative si pentru promovarea acestora.

ANAF se angajeaza sa transmita CNSP informatii cu privire la efectele obtinute in privinta reducerii evaziunii fiscale, in urma actiunilor de control la societatile comerciale propuse in analizele de risc ale CNSP.

ANAF si CNSP colaboreaza pentru efectuarea de analize si evaluari cu privire la reducerea evaziunii fiscale si transmit rapoarte comune catre Ministerul de Finante si Guvern.

Fiscul a demarat operatiunile "Iceberg" si "Tomis"

ANAF a anuntat saptamana trecuta ca marile companii din Romania vor fi verificate in 2019 de inspectori in cadrul operatiunii "Iceberg", care va acoperi toate domeniile de activitate economica.

Actiunea vine dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca Fiscul trebuie "sa inceapa lupta" cu marile companii, iar Guvernul l-a schimbat din functie pe seful ANAF.

Operatiunea "Iceberg" presupune intensificarea controalelor si eficientizarea derularii acestora la companiile mari, cu scopul mentinerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfasoara activitati in Romania, arata un comunicat de presa al ANAF, remis Ziare.com.

Totodata, Agentia Nationala de Administrare a anuntat ca peste 100 de inspectori sunt implicati intr-o operatiune de monitorizare si control la punctele vamale Constanta Port si Constanta Sud Agigea, denumita "Tomis", timp de peste trei luni.

Actiunea vizeaza nu numai verificarea operatiunilor de import, ci si tranzactiile ulterioare, respectiv livrarea, utilizarea, consumul pe teritoriul national si livrarea intracomunitara ori exportul marfurilor.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ANAF acord Comisia de Prognoza, #ANAF controale firme risc , #ANAF