Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Avantajele si dificultatile generate de introducerea bacsisului pe nota de plata - analiza Deloitte

Luni, 26 August 2019, ora 11:27
6029 citiri
Avantajele si dificultatile generate de introducerea bacsisului pe nota de plata - analiza Deloitte
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul prin care Ministerul de Finante doreste impozitarea bacsisului la restaurante, ce ar putea fi aprobat in sedinta de guvern din aceasta saptamana, poate genera mai multe dificultati la nivelul operatorilor economici vizati de aceasta masura.

Mai exact, similar cu prevederile primei ordonante, abrogate la scurt timp de la publicare, actuala propunere legislativa nu furnizeaza niciun detaliu privind diferitele tipuri de impozitare existente la nivelul operatorilor economici, se arata intr-un comunicat al Deloitte.

"Astfel, daca in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, efectul impozitarii veniturilor din bacsis va fi anulat prin deducerea cheltuielilor cu plata sumelor catre angajati, situatia se schimba in cazul principalilor jucatori vizati de aceasta masura, cei care aplica impozitul specific pentru activitati HoReCa, precum si in cazul microintreprinderilor", precizeaza consultantii fiscalti Andreea Vlad si Robert Ionescu, in comunicatul citat.

Potrivit acestora, pentru angajatorii din domeniul HoReCa ce calculeaza si platesc impozitul specific pentru aceasta industrie, mentionarea bacsisului pe bon ar putea genera obligatii fiscale suplimentare.

"Mai precis, venitul generat de incasarea bacsisului va trebui reflectat separat in contabilitate si va reprezenta un venit din alte activitati (altele fata de cele specifice HoReCa), fiind astfel impozitat pe baza regulilor privind impozitul pe profit.

Totusi, nu este clar modul in care ar fi clasificate cheltuielile generate de repartizarea bacsisului catre angajati, respectiv daca acestea vor reprezenta de asemenea cheltuieli pentru alte activitati (anulandu-se astfel impactul fiscal) sau cheltuieli aferente activitatii de baza (HoReCa) ", sustin consultantii Deloitte.

Pentru microintreprinderi, aceste sume suplimentare vor conduce la marirea bazei impozabile, ele fiind incluse in totalul veniturilor obtinute, fara posibilitatea deducerii cheltuielilor aferente.

"Aceasta situatie ar putea fi evitata prin introducerea in legislatia fiscala a unei scutiri pentru aceste tipuri de venituri", subliniaza Deloitte.

Premise si avantaje in practica

Exista si avantaje ale acestei prevederi, afirma consultantii Deloitte, Andreea Vlad si Robert Ionescu, precizand ca, asa cum se mentioneaza si in nota de fundamentare, legiferarea bacsisului este o masura asteptata, in conditiile in care vorbim de sume incasate, dar nefiscalizate la nivelul angajatilor.

Totodata, la acest moment, acestea nu figureaza contabil la nivelul operatorilor economici, iar clientii, persoane juridice sau PFA, nu au posibilitatea de a deduce sumele aferente, in lipsa unui document justificativ, spun acestia.

"O astfel de reglementare aduce o serie de avantaje, cum ar fi cresterea competitivitatii pe piata muncii. Reglementarea bacsisului ar conduce la venituri declarate mai mari la nivelul celor care lucreaza in sectorul HoReCa, facilitand astfel, spre exemplu, obtinerea unui credit bancar.

Cu toate acestea, pentru angajatii care nu activeaza in domeniul HoReCa, dar care pot primi de asemenea bacsis, fara ca angajatorii lor sa fi optat pentru fiscalizarea acestor sume, tratamentul poate fi unul discriminatoriu", precizeaza comunicatul Deloitte.

De asemenea, vor creste veniturile incasate la bugetul de stat, iar un alt beneficiu il reprezinta controlul mai bun al sumelor incasate la nivelul societatilor.

"Probabil cea mai avantajata parte ar fi statul, sumele din bacsis fiind estimate a fi de ordinul milioanelor de euro. Controlul mai bun al sumelor incasate la nivelul societatilor este un alt beneficiu al fiscalizarii bacsisului.

O eventuala impozitare a bacsisului ar insemna si un control mai bun din partea societatilor in privinta distribuirii acestor sume catre angajati, dar si o reducere a riscurilor in cazul unui control ANAF, daca se constata diferente intre sumele existente in casierie si cele marcate pe casa fiscala", mentioneaza consultantii Deloitte.

In concluzie, spun consultantii fiscali, initiativa este oportuna, dar, odata cu implementarea acesteia, ar trebui de asemenea avuta in vedere o aliniere a prevederilor fiscale privind impozitarea la nivelul societatilor.

De la 1 octombrie, bacsisul va fi trecut pe nota de plata

Potrivit unui proiect pus in dezbatere pe site-ul Ministerului de Finante, de la 1 octombrie, bacsisul pe care romanii il lasa la baruri sau restaurante va fi trecut pe nota de plata.

Ministerul de Finante motiveaza masura, afirmand ca valoarea bacsisului incasat este semnificativa, iar aceste venituri ale angajatilor sunt nefiscalizate.

"In prezent, in Romania, bacsisul reprezinta o practica intalnita frecvent, in special in domeniul restaurantelor si barurilor, valoarea totala a sumelor de aceasta natura platite si respectiv incasate fiind considerabila.

Astfel, cifra de afaceri a sectorului economic vizat este semnificativa la nivelul economiei nationale, circa 15 miliarde lei, ceea ce inseamna ca si valoarea bacsisului incasat in acest sector este semnificativ, in evaluarea noastra intre 750 milioane lei si 1,5 miliarde lei. Aceste venituri ale angajatilor din sector sunt nefiscalizate", se arata in nota de fundamentare ce insoteste proiectul.

Citeste si Daca nu reusesti din prima sa taxezi, mai incearca o data: cum ne afecteaza noul impozit pe bacsis?

I.O.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bacsis nota plata , #finante