Concluziile EY Romania dupa doua saptamani de Split TVA: Trezoreria nu e pregatita, sistemul online promis nu functioneaza

Marti, 17 Octombrie 2017, ora 14:24
4617 citiri
Concluziile EY Romania dupa doua saptamani de Split TVA: Trezoreria nu e pregatita, sistemul online promis nu functioneaza
Foto: Arhiva Ziare.com

In doua saptamani de cand este aplicat sistemul Split TVA pentru firmele care au optat in acest sens, au putut fi depistate mai multe probleme, principala fiind ca Trezoreria nu este pregatita sa faca fata la noile dispozitii ale legii.

Mai exact, tranzactiile prin contul de trezorerie necesita prezenta fizica la sediul trezoreriilor, deoarece functionalitatile online promise nu sunt disponibile, sustine liderul departamentului de asistenta fiscala si juridica din cadrul EY Romania, Alex Milcev, citat intr-un comunicat publicat marti.

"Colegii nostri au fost martorii unor situatii surprinzatoare, in timp ce asteptau la coada la sediile Trezoreriei (in loc sa rezolve totul online in 5 minute): nu puteau fi eliberate extrase de cont sau nu a putut fi acceptata depunerea de numerar de catre un contribuabil. Motivul invocat a fost similar cu cel invocat si de contribuabili: trezoreriile nu sunt pregatite", a explicat Milcev.

Totodata, adaptarea la cerintele sistemului de plata defalcata a TVA mareste timpul de lucru al departamentului financiar, in functie de complexitatea operatiunilor.

"Pana la finalul perioadei de tranzitie, aplicarea sistemului necesita multa munca suplimentara si poate creste riscul de eroare (acest risc e direct proportional cu numarul de plati si incasari). De exemplu, facturile primite de la furnizorii care aplica plata defalcata a TVA sunt extrase si platite manual, in prezent", se arata in comunicat.

In cazul retragerii banilor din contul de TVA, sumele disponibile au o utilizare limitata, iar procedura pentru retragerea acestor sume in contul curent a fost adoptata saptamana aceasta.

"Astfel, nu am reusit sa testam respectarea termenului de 3 zile lucratoare pentru aprobarea transferului de sume din contul de TVA in contul curent. In cazul contribuabililor care doresc sa plateasca datorii fara TVA (de exemplu credite, facturi primite de la furnizori externi fara TVA), sumele din contul de TVA sunt indisponibile.

Astfel, in cazul contribuabililor cu resurse financiare limitate, poate fi necesara accesarea unei linii de credit, atragand costuri suplimentare", a declarat Milcev.

EY Romania a anuntat ca sustine eliminarea aplicarii obligatorii a platii defalcate a TVA sau implementarea unor masuri alternative: amanarea obligativitatii platii defalcate a TVA pana la 1 ianuarie 2019 sau aplicarea optionala intr-o forma simplificata.

Amintim ca premierul Mihai Tudose a promis ca renunta la obligativitatea Split TVA pentru toate companiile.

Tudose a spus ca ordonanta de urgenta prin care a fost introdus Split TVA va fi modificata prin amendamente in Parlament.

"Au inceput nuantarile in urma discutiilor cu patronatele. Unele observatii ale patronatelor sunt corecte si, pentru a scurta cumva din procedura legislativa, vom pune amendamente la Senat si apoi la Camera Deputatilor", a precizat Tudose.

Masura va deveni astfel obligatorie doar pentru firmele de stat, cele care sunt in insolventa sau in faliment, dar si cele care inregistreaza frecvent datorii, a mai spus premierul.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Split TVA probleme Trezorerie , #tva