Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Companiile germane din Romania contesta noile masuri fiscale ale Guvernului

Companiile germane din Romania contesta noile masuri fiscale ale Guvernului
Foto: Facebook / AHK Romania
Masurile fiscale luate de Guvern genereaza un sentiment de nesiguranta si ar putea influenta negativ climatul investitional, dar si competitivitatea tarii, a anuntat marti Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).

Companiile germane din Romania se numara printre din cei mai mari angajatori si investitori. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active in Romania, majoritatea fiind in Bucuresti si in judetele Timis, Sibiu, Brasov si Cluj. Acestea au, conform estimarilor AHK, peste 250.000 de angajati.

"Companiile germane din Romania sunt de parere ca masurile ce urmeaza a fi aplicate intr-un timp atat de scurt, efectele acestora si reducerea predictibilitatii fiscale ar putea influenta negativ pe termen mediu si lung atat climatul investitional, cat si competitivitatea tarii si a companiilor", se arata in comunicatul publicat marti de AHK Romania.
Camera de Comert sustine ca, in contextul repetatelor afirmatii negative la adresa companiilor cu capital strain din Romania, "a face o deosebire intre companiile romanesti si cele straine sau multinationale nu corespunde spiritului unei economii globalizate".

Astfel, consideratiile impotriva capitalului strain contravin nu doar scopului de a atrage in continuare investitii straine, dar astfel de "acuzatii generalizate si nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei romanesti", a avertizat AHK.

Citeste si:
Oamenii de afaceri ii cer RESPECT premierului: Noi producem bunastare. Cine va raspunde pentru oportunitatile si investitorii pierduti?Cele mai mari companii au cerut RESPECT. Premierul Tudose sustine in continuare ca modificarile fiscale sunt o oportunitate
"Mai ales in industria producatoare, in care activeaza numeroase companii germane, este imperios nevoie de personal calificat. De la un an la altul, companiile germane se plang tot mai mult de lipsa de personal.

AHK Romania solicita asadar Guvernului sa mareasca investitiile in domenii cheie precum educatie si infrastructura in mod considerabil si sa intensifice modernizarea administratiei", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, companiile germane au investit in ultimii 25 de ani "continuu si pe termen lung in Romania".
"Investitiile germane in Romania se ridica la peste 9,2 miliarde euro (la sfarsitul anului 2016). Relatiile economice bilaterale au continuat sa creasca puternic si in prima jumatate a acestui an. Exporturile in Germania au insumat in primele sase luni ale anului in curs 7,2 miliarde euro (+18,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 miliarde euro (+7,9%).

Germania ramane de departe cel mai important partener economic si comercial (23,1% din totalul exporturilor si 19,9% din importuri) ", se arata in comunicat.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind Codul Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, vineri seara, la doua zile de la adoptarea de catre Cabinetul Tudose.
Una dintre principalele prevederi ale Ordonantei de Urgenta este reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura contestata mai ales de primari, care spun ca vor ramane fara bani de investitii. O alta masura, criticata atat de sindicate, cat si de patronate, este trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 16:53

 Articol citit de 2300 ori

Citeste si: