Cartel Alfa cere procedura de urgenta pentru revolutia fiscala: Nici macar la stat nu se stie daca vor creste salariile brute

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 13:21
5452 citiri
Cartel Alfa cere procedura de urgenta pentru revolutia fiscala: Nici macar la stat nu se stie daca vor creste salariile brute
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul confederatiei sindicale Carte Alfa, Bogdan Hossu, le-a trimis o scrisoare deschisa sefilor Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, in care semnaleaza situatia grava a angajatilor din Romaninia, cauzata de ordonanta "revolutiei fiscale", si cere ca legea de aprobare sau respingere a acestei OUG sa fie adoptata in procedura de urgenta, inaintea bugetului pe 2018.

"Reforma fiscala propusa de actuala coalitie de guvernare, axata in principal pe cresterea sarcinii fiscale la angajati si scaderea sarcinii fiscale la angajator, mecanism cu care nu suntem de acord, a provocat o mare incertitudine in ceea ce priveste relatiile de munca.

Avem numeroase semnale ca o mare parte din angajatori evita sa mareasca brutul angajatilor conform fiscalitatii adoptate prin OUG nr. 79/2017, cautand solutii temporare pentru mentinerea salariilor angajatilor lor, pana la stabilizarea situatiei legislative, adica transformarea OUG in lege", transmite liderul Cartel Alfa in scrisoarea deschisa, remisa miercuri Ziare.com.

Bogdan Hossu dezvaluie ca "pana si reprezentantii unor institutii cu capital de stat, din subordinea Ministerului Finantelor Publice, ca de exemplu Loteria Romana, nu doresc sa isi asume decizia maririi salariilor brute".

De ce? Pentru ca exista o "nesiguranta generala, determinata de posibilitatea declararii ulterioare a partii din actul normativ cu transferul fiscal ca neconstitutionale, ceea ce va determina dificultati, odata salariile brute marite, pentru revenirea la situatia initiala".

Liderul Cartel Alfa atrage atentia ca incasarile la fondul de pensii (CAS) si sanatate (CASS) vor fi grav afectate, "cel putin pana la aparitia legii (probabil ianuarie si februarie 2018), in conditiile in care angajatorii nu vor face transferul de contributii, apeland la alte metode de mentinere a venitului net, care nu sunt supuse contributiilor, ci doar impozitului".

Bogdan Hossu arata ca inclusiv "raportul publicat de Ministerul Finantelor Publice semnaleaza mari incertitudini privind nivelul incasarilor bugetare pentru 2018, cat si un impact negativ asupra investitiilor si locurilor de munca".

In consecinta, sindicalistul sustine ca este nevoie urgenta de o clarificare si o stabilizare "pentru a nu ne juca cu soarta a milioane de lucratori si nici sa testam care este gradul de rezistenta la experimente economico - fiscale".

Pe de alta parte, liderul Cartel Alfa aminteste ca azi Guvernul are pe ordinea de zi adoptarea proiectul bugetului de stat si al asigurarilor sociale pentru 2018, realizate pe baza OUG nr. 79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal.

Asa ca liderul sindical solicita introducerea ordonantei fiscale in dezbatere si aprobare in procedura de urgenta, pentru a fi finalizata in ambele camere inainte de aprobarea bugetului de stat.

"Indiferent de votul parlamentarilor - care ne dorim sa fie majoritar in sensul respingerii OUG nr. 79/2017 la transferul de taxe - procesul legislativ trebuie sa se desfasoare cu prioritate.

In urma votului in Parlament, institutiile abilitate prin lege sa sesizeze aspecte de neconstitutionalitate vor putea sau nu sa se adreseze Curtii Constitutionale, insa, prin promulgarea actului ca lege, ne putem indrepta cat mai curand catre o normalizare a situatiei", explica in continuare Bogdan Hossu demersul sau.

Ordonanta "revolutiei fiscale" a fost adoptata, luni, de Senat, cu unele amendamente care nu afecteaza insa transferul contributiilor.

Actul normativ urmeaza sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este forul decizional.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#transfer contributii Cartel Alfa , #contributii