Cartel Alfa cere procedura de urgenta pentru revolutia fiscala: Nici macar la stat nu se stie daca vor creste salariile brute

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 13:21
5452 citiri
Cartel Alfa cere procedura de urgenta pentru revolutia fiscala: Nici macar la stat nu se stie daca vor creste salariile brute
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul confederatiei sindicale Carte Alfa, Bogdan Hossu, le-a trimis o scrisoare deschisa sefilor Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, in care semnaleaza situatia grava a angajatilor din Romaninia, cauzata de ordonanta "revolutiei fiscale", si cere ca legea de aprobare sau respingere a acestei OUG sa fie adoptata in procedura de urgenta, inaintea bugetului pe 2018.

"Reforma fiscala propusa de actuala coalitie de guvernare, axata in principal pe cresterea sarcinii fiscale la angajati si scaderea sarcinii fiscale la angajator, mecanism cu care nu suntem de acord, a provocat o mare incertitudine in ceea ce priveste relatiile de munca.

Avem numeroase semnale ca o mare parte din angajatori evita sa mareasca brutul angajatilor conform fiscalitatii adoptate prin OUG nr. 79/2017, cautand solutii temporare pentru mentinerea salariilor angajatilor lor, pana la stabilizarea situatiei legislative, adica transformarea OUG in lege", transmite liderul Cartel Alfa in scrisoarea deschisa, remisa miercuri Ziare.com.

Bogdan Hossu dezvaluie ca "pana si reprezentantii unor institutii cu capital de stat, din subordinea Ministerului Finantelor Publice, ca de exemplu Loteria Romana, nu doresc sa isi asume decizia maririi salariilor brute".

De ce? Pentru ca exista o "nesiguranta generala, determinata de posibilitatea declararii ulterioare a partii din actul normativ cu transferul fiscal ca neconstitutionale, ceea ce va determina dificultati, odata salariile brute marite, pentru revenirea la situatia initiala".

Liderul Cartel Alfa atrage atentia ca incasarile la fondul de pensii (CAS) si sanatate (CASS) vor fi grav afectate, "cel putin pana la aparitia legii (probabil ianuarie si februarie 2018), in conditiile in care angajatorii nu vor face transferul de contributii, apeland la alte metode de mentinere a venitului net, care nu sunt supuse contributiilor, ci doar impozitului".

Bogdan Hossu arata ca inclusiv "raportul publicat de Ministerul Finantelor Publice semnaleaza mari incertitudini privind nivelul incasarilor bugetare pentru 2018, cat si un impact negativ asupra investitiilor si locurilor de munca".

In consecinta, sindicalistul sustine ca este nevoie urgenta de o clarificare si o stabilizare "pentru a nu ne juca cu soarta a milioane de lucratori si nici sa testam care este gradul de rezistenta la experimente economico - fiscale".

Pe de alta parte, liderul Cartel Alfa aminteste ca azi Guvernul are pe ordinea de zi adoptarea proiectul bugetului de stat si al asigurarilor sociale pentru 2018, realizate pe baza OUG nr. 79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal.

Asa ca liderul sindical solicita introducerea ordonantei fiscale in dezbatere si aprobare in procedura de urgenta, pentru a fi finalizata in ambele camere inainte de aprobarea bugetului de stat.

"Indiferent de votul parlamentarilor - care ne dorim sa fie majoritar in sensul respingerii OUG nr. 79/2017 la transferul de taxe - procesul legislativ trebuie sa se desfasoare cu prioritate.

In urma votului in Parlament, institutiile abilitate prin lege sa sesizeze aspecte de neconstitutionalitate vor putea sau nu sa se adreseze Curtii Constitutionale, insa, prin promulgarea actului ca lege, ne putem indrepta cat mai curand catre o normalizare a situatiei", explica in continuare Bogdan Hossu demersul sau.

Ordonanta "revolutiei fiscale" a fost adoptata, luni, de Senat, cu unele amendamente care nu afecteaza insa transferul contributiilor.

Actul normativ urmeaza sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este forul decizional.

B.B.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#transfer contributii Cartel Alfa , #contributii