Bulgaria vs Romania: Reforma si rezultatele Fiscului de la Sofia si contrareforma si consecintele ei de la Bucuresti

Miercuri, 06 Martie 2019, ora 11:36
5636 citiri
Bulgaria vs Romania: Reforma si rezultatele Fiscului de la Sofia si contrareforma si consecintele ei de la Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile fiscale din Bulgaria, care au implementat cu succes un program de modernizare realizat cu sprijinul Bancii Mondiale, program pe care Romania l-a abandonat dupa sase ani de amanari si prelungiri, au rezultate net superioare Fiscului autohton in privinta cresterii gradului de colectare.

Ca procent din PIB, Bulgaria colecteaza la buget venituri fiscale mai mari, in vreme ce GAP-ul de TVA, respectiv diferenta dintre veniturile pe care le-ar putea obtine un stat si incasarile efective, este semnificativ mai redus si chiar in scadere accentuata, statul vecin aflandu-se pe primul loc la nivel european in ceea ce priveste corectarea acestui indicator.

Astfel, cea mai recenta analiza a Comisiei Europene arata ca in 2016 GAP-ul de TVA al Bulgariei era de doar 14%, in scadere cu opt puncte procentuale fata de nivelul din 2015 si cu zece puncte mai mic decat cel din 2014.

Reorganizarea ANAF inseamna ca va pierde 52 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Si trebuie sa mai dea si multi bani inapoi

Romania, pe de alta parte, inregistra un GAP de TVA de 36% in 2016, cel mai ridicat din UE si in crestere fata de 2015 (34%) . Romania conduce astfel Europa la taxe neincasate, in vreme ce Bulgaria este lider european din punct de vedere al progreselor de reducere a acestor decalaje.

Din estimarile Comisiei, bugetul de stat al Romaniei este vaduvit anual de circa sase miliarde de euro din cauza GAP-ului de TVA, ale carui cauze sunt atat evaziunea fiscala, cat si ineficienta administratiei fiscale.

Daca Romania si-ar imbunatati colectarea si ar ajunge macar la nivelul Bulgariei, statul ar avea bani pentru o autostrada in fiecare an, reiese din calculele presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Daca am avea o rata de colectare precum Bulgaria, am avea venituri bugetare in plus de 3,8 miliarde euro. E ceva colosal ca dimensiune a impactului. Daca am putea colecta TVA ca in Bulgaria, am putea construi o autostrada precum Comarnic-Brasov in fiecare an", a explicat Dumitru la o conferinta de la sfarsitul anului trecut.

Bulgaria, venituri fiscale peste program. Romania - la minim istoric

Cifrele aferente executiilor bugetare pe 2018 indica, de asemenea, o eficienta mai ridicata a administratiei fiscale bulgare.

In primele 11 luni din 2018, autoritatile fiscale din Bulgaria au adus la buget peste 11 miliarde de euro, depasindu-si tinta programata cu 3,6%, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Fiantelor din Bulgaria.

Romania, spre deosebire, a colectat anul trecut venituri fiscale de circa 30,6 miliarde de euro, in conditiile in care incasarile din TVA au fost cu 1,7 miliarde de lei mai mici decat cele din legea bugetului. Guvernul nu si-a atins tinta nici la capitolul accize, unde nerealizarea a fost similara, de 1,7 miliarde de lei.

Veniturile fiscale sunt cea mai importanta sursa de finantare a bugetului public, acestea fiind urmate de veniturile din contributiile de asigurari. Metodologia europeana intelege prin venituri din taxe (tax to GDP) atat veniturile din taxe, cat si contributiile de asigurari sociale colectate de stat.

In 2017, veniturile din taxe, impozite si contributii colectate de statul vecin s-au ridicat la 29,5% din PIB, cu 3,7 puncte procentuale mai mult decat nivelul consemnat de Romania, potrivit celor mai recente date ale Eurostat.

In 2018, aceste venituri au continuat sa scada in cazul Romaniei, la putin peste 25% din PIB, minim istoric.

Asta in conditiile in care, in ce priveste nivelul taxelor, Bulgaria are un impozit pe venit de 10%, un impozit pe profit de 10%, cu 6pp mai redus decat cel din Romania si un TVA de 20%, cu un punct procentual peste nivelul din Romania (unde exista si exceptii: 9% la produse de panificatie, 5% in HoReCa etc).

Citeste mai multe despre Bulgaria vs Romania: Reforma si rezultatele Fiscului de la Sofia si contrareforma si consecintele ei de la Bucuresti pe site-ul Curs de Guvernare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reforma fisc Bulgaria Romania , #ANAF