ANAF a blocat finantarea ONG-urilor. Le-a obligat sa respecte reguli care nu pot fi indeplinite din cauza ... ANAF

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 17:04
23787 citiri
ANAF a blocat finantarea ONG-urilor. Le-a obligat sa respecte reguli care nu pot fi indeplinite din cauza ... ANAF
Foto: Arhiva Ziare.com

ONG-urile pot abia de azi sa faca cerere pentru a se inscrie in noul registru de la ANAF. Insa tot de azi, daca nu figureaza in acel registru, nu mai pot primi donatii si sponsorizari. Iar ANAF are termen 10 zile in care sa le anunte daca le accepta sau nu cererea.

Situatia care blocheaza practic posibilitatea finantarii ONG-urilor a aparut dupa ce, sub pretextul asigurarii "transparentei surselor de finantare", Ministerul de Finante a decis infiintarea acestui registru. Insa, desi legea care impunea obligativitatea a intrat in vigoare pe 20 ianuarie, abia pe 22 martie a fost si infiintat registrul cu pricina, si asta oricum ignorand complet orice observatie a celor direct afectati.

Insa abia astazi, pe 1 aprilie, pe site-ul ANAF a devenit si posibila completarea formularului electronic al declaratiei 163, iar Fiscul are la dispozitie 10 zile sa le raspunda celor care il depun.

Fara inregistrarea ONG-urilor in acest registru, firmele care aleg sa doneze sau sa acorde sponsorizari nu beneficiaza de deduceri fiscale.

Situatia a fost semnalata de Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele "Daruieste viata", asociatie care construieste, din donatii si sponsorizari, primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania si, de altfel, primul spital construit in tara noastra de la zero in ultimii 30 de ani.

"A fost publicat formularul electronic al declaratiei 163, cel pe care ONG-urile trebuie sa-l completeze online. Aceasta nu rezolva problema in totalitate, caci ANAF are la dispozitie 10 zile sa analizeze cererea.

Asadar, sa zicem ca tu ai anticipat si strans toate documentele, desi nu era nimic clar, si il depui tot azi, dar cel putin 10 zile de acum incolo NU vei figura in Registru.

Asa se lucreaza! De aceea avem si strazi, si scoli, si spitale", a scris pe Facebook Oana Gheorghiu.

Dimineata, aceeasi Gheorghiu atrasese atentia asupra situatiei create intentionat de Fisc.

"A inceput atacul direct la ONG-uri. Un atac in stil mafiot: esti obligat sa indeplinesti reguli care nu pot fi indeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL, pe care 250.000 de oameni il construiesc. (...)

E o actiune manipulativa fara precedent, realizata de Ministerul Finantelor Publice. Nicio institutie publica nu a mai facut pana acum o lege doar ca sa distruga anumite entitati. Caci in momentul in care dai o lege dar nu si mijloacele prin care aceasta sa fie respectata este clar ca vrei sa DISTRUGI.

Cand statul isi ataca proprii cetateni, cand ministri fac legi pentru a distruge organizatii, democratia e doar un cuvant lipsit de continut, iar dictatura e la un pas distanta", a fost mesajul de luni dimineata al fondatoarelor Daruieste Viata.

Ziare.com a solicitat ANAF sa explice cum s-a ajuns la aceasta situatie si ce masuri vor fi luate pentru a fi corectata. Totodata, am cerut sa ni se spuna si cate persoane se vor ocupa de acest Registru, pentru a asigura ca macar termenul de 10 zile va fi respectat. Pana la ora publicarii acestui material, nu am primit un raspuns, vi-l vom prezenta de indata ce ne va fi trimis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#ANAF blocat finantare ONG sponsorizari, #registru ONG formular ANAF , #ANAF