Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Handbal > stiri handbal
A   A   A

Regulamentul de transferuri din handbalul romanesc este discriminatoriu - decizie oficiala

Regulamentul de transferuri din handbalul romanesc este discriminatoriu - decizie oficiala
Foto: Hepta.ro
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) considera ca articolul 14 din Regulamentul privind Statutul si Transferul Jucatorilor de Handbal, din cadrul Federatiei Romane de Handbal, constituie o "discriminare directa pe criteriul cetatenie, fata de jucatorii de handbal, cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene".

"Primii 2 (doi) jucatori de alta cetatenie decat romana pot evolua pentru un club membru afiliat al FRH fara indeplinirea criteriilor valorice. Incepand cu al treilea jucator de alta cetatenie decat romana se pot legitima/transfera la un club afiliat FRH jucatorii care se regasesc in Rapoartele de joc ale echipelor care: s-au clasat pe locurile 1-10 la Jocurile Olimpice (cu conditia sa nu fi trecut mai mult de 2 ani calendaristici de la disputarea ultimei editii a J.O), au participat la cel putin o editie din ultimii doi ani a Final Four -ului Ligii Campionilor sau Cupei EHF", scrie in articolul 14.
Hotararea luata miercuri de CNCD arata ca aceasta prevedere "constituie o fapta de discriminare directa pe criteriul cetatenie, fata de jucatorii de handbal, cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, potrivit art. 2 alin. (1) si art. 7 lit. a) din OG. 137/2000, coroborat cu art. 1 alin. (1) si art. 3 alin. (1) din Legea 106/2017 privind unele masuri pentru imbunatatirea exercitarii pe teritoriul Romaniei a drepturilor conferite in contextul liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Uniunii Europene. Criteriile impuse prin art. 14 din Regulamentul mai sus precizat incalca principiul liberei circulatii a lucratorilor pe teritoriul Uniunii Europene, dreptul la munca si exercitarea unei activitati economice in mod liber".
In privinta jucatorilor de handbal cetateni ai unui stat tert, din afara UE, Colegiul director al CNCD arata ca "limitarea trebuie sa fie justificata obiectiv de un scop legitim, masurile sa fie unele adecvate si necesare, respectiv proportionale cu scopul urmarit". CNCD solicita FRH sa analizeze limitarea impusa handbalistilor care nu sunt cetateni ai UE, din perspectiva testului in trei trepte mai sus amintit, in special proportionalitatea masurii.

"Colegiul director al CNCD a aplicat sanctiunea contraventionala a avertismentului si solicita FRH, ca in termen de o luna, de la comunicarea hotararii motivate, sa procedeze la modificarea regulamentului, pentru a elimina criteriile discriminatorii. CNCD va proceda la reanalizarea spetei dupa termenul de monitorizare mai sus amintit", precizeaza comunicatul.
Hotararea CNCD a fost adoptata cu majoritatea de voturi a membrilor prezenti, 5 la 1.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 13 Martie 2019, ora 16:49

 Articol citit de 1450 ori

Citeste si: