Monstrul

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 05 Martie 2019, ora 07:51
12202 citiri
Monstrul

Una dintre cele mai bune handbaliste romane in momentul de fata, Crina Pintea, a facut o serie de dezvaluiri cutremuratoare despre modul ingrozitor si josnic in care a fost tratata la inceputul carierei si chiar si dupa ce si-a construit un nume de unul dintre antrenorii cu rezultate de la noi. Insa dezvaluirile ei au ramas fara ecou.

Nu cred ca exista un om pe lumea asta care sa citeasca povestea Crinei si sa nu se infioare, iar apoi sa se revolte.

Ajunsa la 28 de ani, trecuta prin Germania, Franta si, acum, Ungaria, unde joaca la cea mai buna echipa de club din Europa, Pintea a gasit in cele din urma curajul de a se descarca.

Pentru ca asta a reprezentat, in primul rand, interviul in care a vorbit despre monstrul care i-a marcat cariera si viata, o descarcare, societatea romaneasca fiind mult prea inchisa si conservatoare pentru a lua vreo masura.

Crescuta intr-un sat din Bacau, s-a apucat de handbal foarte tarziu, la 16 ani. Primii pasi in acest sport i-a facut sub "indrumarea" unuia dintre cei mai cunoscuti antrenori romani, Gheorghe Tadici. A ajuns la el scriindu-i o scrisoare si trecand de o perioada de evaluare.

Ce a urmat a fost insa o poveste de groaza. Si la 28 de ani, dupa experiente in strainatate, dupa ce a evoluat la cel mai inalt nivel, Crina pare ca vorbeste cu teama despre experientele din adolescenta, experiente care au lasat urme adanci.

Terorizata de un antrenor pe care il idolatriza la un moment dat, abuzata fizic si chiar psihic, sportiva a reusit cu greu sa scape din infern. N-am sa reiau povestile teribile ale unei jucatoare de nationala, ci am sa incerc sa va vorbesc despre doua lucruri care, in opinia mea, sunt extraordinar de grave.

In primul rand, dezvaluirile Crinei au ramas fara ecou. Sigur, noi cei care am citit ne-am indignat, au fost si unii care au injurat-o pentru ca "a uitat de unde a plecat", dar in general declaratiile sportivei au ramas fara ecou. Niciuna dintre fostele coechiepiere ale lui Pintea nu a reactionat. Nici sa confirme spusele ei, nici sa le infirme. Nimic, tacere pe toate liniile!

Federatia Romana de Handbal, care il plateste pe Gheorghe Tadici pentru a fi selectionerul nationalei de tineret, tace si ea mergand pe principiul "daca nu vorbesti despre un lucru, acel lucru nu exista". Va imaginati ca un astfel de antrenor, un tehnician atat de abuziv, se ocupa de tinerele handbaliste ale Romaniei? Va imaginati cate Crine Pintea mai sunt in sportul romanesc, prea speriate sa spuna ceva de teama ca un astfel de "profesor" le poate distruge carierele? Complicitatea aceasta este poate mai infioratoare decat ce i-a facut Tadici Crinei pentru ca aceasta complicitate i-a permis si ii permite sa se comporte in continuare astfel.

Poate va intrebati de ce o cred orbeste pe Pintea si nu ma gandesc ca fata a inventat multe dintre acuzatii, ca Tadici e totusi un antrenor cu rezultate excelente, o somitate poate in handbalul romanesc. Este foarte simplu si va indemn sa cititi reactia antrenorului. Acuzat de lucruri inimaginabile, Tadici a reactionat exact asa cum a fost descris. Cu un tupeu vecin cu nesimtirea, cu siguranta ca nu i se poate intampla nimic, "profesorul" spune ca sportiva ii datoreaza totul, ca nu ajungea handbalista fara el si ca, in esenta, el este cel care are meritul principal in cariera jucatoarei. El si nimeni altcineva.

Atitudinea aceasta de parazit, de om care se agata de rezultatele si performantele celor care au colaborat candva cu el, arata nivelul lui Gheorghe Tadici. Omul caruia Federatia Romana de Handbal ii increditeaza viitorul handbalului feminin nu poate nici macar sa disimuleze, sa se ascunda. Dimpotriva, este mandru! Iar daca credeti ca poate s-a schimbat cumva in ultimii ani, ei bine exista un clip video de anul trecut in care urla la Ana Maria Dragut, jucatoare de nationala, in timpul unui meci, iar aceasta izbucneste in plans.

Stiu ca exista destul de multi oameni care spun ca asta inseamna disciplina si ca numai asa se calesc caracterele puternice. Ei bine, este complet fals! Ce s-a intamplat cu Crina Pintea, ce s-a intamplat cu Ana Maria Dragut, ce s-a intamplat cu cate si mai cate sportive din Romania nu e disciplina, ci abuz! Un antrenor care are pretentia ca este bun, nici macar foarte bun, stie sa se impuna altfel decat prin urlete, injuraturi sau chiar lovituri. Cel care ajunge sa-si jigneasca si sa-si loveasca elevii nu e antrenor, e cel mult un macelar care si-a ratat cariera.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Crina Pintea Tadici, #Tadici scandal Crina Pintea, #Tadici antrenor handbal , #nationala handbal