Google face acest lucru pe toate telefoanele cu Android si e motivul pentru care a fost amendata drastic de UE

Joi, 19 Iulie 2018, ora 10:00
16506 citiri
Google face acest lucru pe toate telefoanele cu Android si e motivul pentru care a fost amendata drastic de UE
Foto: Arhiva Pixabay

Daca ai un telefon care functioneaza cu sistemul de operare Android (sau ai umblat pe un astfel de smartphone), nu ai cum sa ratezi multele aplicatii de la Google, care sunt preinstalate, inclusiv browserul Chrome si bara de cautare Google Search.

Comisia Europeana crede insa ca acestea le-au cam fost bagate uilizatorilor pe gat, asa ca i-a dat o amenda de 5 miliarde de dolari gigantului IT. Compania o va contesta in instanta.

"Google s-a folosit de Android pentru a cimenta dominatia motorului sau de cautare", a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenta, care a adaugat ca gigantul IT a facut abuz de pozitia dominanta pentru a-si inlatura rivalii intr-un mod abuziv.

Mentionam ca mai mult de 80% din telefoanele din intreaga lume functioneaza in baza sistemului de operare Android, iar cele mai mari venituri pentru Google vin din reclamele plasate in rezultatele din cautari.

"Nu le-a permis consumatorilor europeni beneficiile unei competitii corecte in sfera telefoanelor mobile", a adaugat Vestager.

Potrivit Comisiei, Google a incalcat legea pentru ca a obligat producatorii de smartphone-uri sa aiba preinstalate aplicatiile Google Search si Chrome, totodata fiind singurele din categoria lor (bara de cautare si browser) . Ba mai mult, i-ar fi conditionat ca acestea sa fie setate automat ca predefinite daca voiau sa aiba acces la magazinul de aplicatii Google Play Store, potrivit CNBC.

Cu alte cuvinte, daca companii precum Samsung, Huawei sau HTC voiau ca utilizatorii sa aiba acces la magazinul de aplicatii Google Play Store pe telefoanele lor, gigantul IT i-ar fi constrans ca Search sa fie singura bara de cautare preinstalata, respectiv Chrome sa fie singurul browser preinstalat.

Asta inseamna ca producatorii scapa de povara construirii unui sistem de operare de la zero si, in schimb, accepta ca gigantul IT sa isi promoveze produsele sale pe terminalele lor.

CE adauga ca Google a platit unii producatori si operatori de retea sa instaleze aplicatiile in telefoane inainte ca terminalele sa fie vandute. De asemenea, a impiedicat producatorii sa vanda dispozitive care rulau alte versiuni ale sistemului sau de operare Android.

Google este acum obligata sa inceteze aceste practici in termen de 90 de zile, altfel se va confrunta cu sanctiuni suplimentare.

Plangerile - aduse de rivalii europeni si americani - au facut obiectul acestei anchete incepand din 2015.

Replica Google: Android a creat optiuni mai multe, nu mai putine

"Cand cumperi un telefon cu Android, alegi una dintre cele mai cunoscute doua platforme mobile din lume - una care a contribuit la extinderea gamei de telefoane disponibile la nivel mondial.

Astazi, Comisia Europeana a adoptat o decizie de initiere a procedurii privind practicile anticoncurentiale impotriva Android si a modelului sau de business. Decizia trece cu vederea faptul ca telefoanele prevazute cu sistemul de operare Android concureaza cu telefoanele iOS, un aspect confirmat de 89% dintre participantii la studiul de piata realizat de Comisie.

Omite si faptul ca Android ofera nenumarate optiuni miilor de producatori de telefoane si operatorilor de retele de telefonie mobila care produc si vand dispozitive Android; milioanelor de dezvoltatori de aplicatii din intreaga lume care si-au cladit afacerile cu ajutorul Android si miliardelor de consumatori care acum isi permit si folosesc smartphone-uri Android de ultima generatie.

Astazi, datorita sistemului Android, exista peste 24.000 de dispozitive, la preturi variate, din peste 1.300 de marci diferite, inclusiv ale unor producatori de telefoane finlandezi, francezi, germani, italieni, letoni, olandezi, polonezi, romani, spanioli, suedezi si unguri.

Telefoanele produse de aceste companii sunt diferite, dar au ceva in comun - capacitatea de a rula aceleasi aplicatii. Iar acest lucru este posibil datorita unor reguli simple care garanteaza compatibilitatea tehnica, indiferent de marimea sau forma dispozitivului.

Niciun producator de telefoane nu este obligat sa adopte aceste reguli - ei pot folosi sau modifica Android in orice mod doresc, asa cum a facut Amazon cu tabletele Fire si stick-urile TV.

Daca vor sa aiba succes, platformele de tip open-source trebuie sa faca eforturi deosebite pentru a raspunde in mod egal nevoilor fiecarui utilizator. Istoria ne arata ca lipsa regulilor privind compatibilitatea de baza duce la fragmentarea platformelor open-source, ceea ce afecteaza utilizatorii, dezvoltatorii si producatorii de telefoane. Regulile de compatibilitate ale sistemului Android nu permit acest lucru si il transforma intr-o propunere atractiva pe termen lung pentru fiecare.

Astazi, datorita sistemului de operare Android, un telefon obisnuit poate avea preinstalate pana la 40 de aplicatii de la mai multi dezvoltatori, nu doar de la compania de la care iti cumperi telefonul. Daca ai alte preferinte privind aplicatiile - sau browserele sau motoarele de cautare - decat cele preinstalate, le poti dezinstala sau sterge cu usurinta si poti opta pentru alte aplicatii, inclusiv cele create de aproximativ 1,6 milioane de europeni care isi castiga existenta ca dezvoltatori de aplicatii.

Practic, un utilizator obisnuit de telefon Android va instala el insusi cam 50 de aplicatii. La nivel global, anul trecut au fost descarcate peste 94 miliarde de aplicatii din magazinul nostru de aplicatii Google Play; browsere precum Opera Mini si Firefox au fost descarcate de mai bine de 100 milioane de ori, UC Browser de mai bine de 500 milioane de ori.

Este o diferenta considerabila fata de situatia din anii 1990 si de la inceputul anilor 2000 - in epoca dial-up. Pe atunci, schimbarea aplicatiilor preinstalate pe calculator sau adaugarea unora noi era greoaie din punct de vedere tehnic si lua mult timp.

Decizia Comisiei privind Android ignora noua gama extinsa de optiuni si dovada clara a modului in care oamenii isi folosesc telefoanele.

In 2007, am ales sa oferim gratuit sistemul Android producatorilor de telefoane si operatorilor de retele de telefonie mobila. Bineinteles, realizarea sistemului de operare Android a presupus costuri, iar in ultimii zece ani, Google a investit miliarde de dolari pentru a ajunge la versiunea Android actuala.

Investitia se justifica, deoarece putem oferi astfel producatorilor de telefoane optiunea de preinstalare a unor aplicatii Google populare (precum Search, Chrome, Play, Maps si Gmail), dintre care unele genereaza venituri pentru noi, iar toate garanteaza punerea in functiune a telefonului pe loc, direct din cutie.

Producatorii de telefoane nu sunt obligati sa includa serviciile noastre si au totodata libertatea de a preinstala aplicatii concurente alaturi de ale noastre. Ceea ce inseamna ca noi obtinem venituri numai daca sunt instalate aplicatiile noastre si daca oamenii aleg sa le foloseasca in locul aplicatiilor concurente.

Distribuirea gratuita a platformei Android si a suitei de aplicatii Google este eficienta nu doar pentru producatorii de telefoane si operatori - este extrem de benefica pentru dezvoltatori si consumatori.

Daca producatorii de telefoane si operatorii retelelor de telefonie mobila nu ar putea sa includa aplicatiile noastre pe gama lor larga de dispozitive, echilibrul ecosistemului Android ar fi afectat.

Pana acum, modelul de afaceri Android a insemnat ca nu am fost nevoiti nici sa le cerem producatorilor de telefoane sa plateasca tehnologia pe care le-am oferit-o, nici sa depindem de un model de distributie riguros controlat.

Intotdeauna am considerat ca extinderea aduce cu sine mai multa responsabilitate. Un ecosistem Android sanatos si prosper este in interesul tuturor si am demonstrat ca suntem dispusi sa facem schimbari.

Dar suntem ingrijorati ca decizia de astazi va anula echilibrul solid pe care l-am atins cu Android si ca transmite un semnal ingrijorator, ce favorizeaza sistemele brevetate in detrimentul platformelor deschise.

Inovatia rapida, multitudinea de optiuni si scaderea preturilor sunt caracteristici clasice ale unei concurente robuste si Android a facilitat toate acestea. Decizia de astazi respinge modelul de afaceri Android, care a creat mai multe optiuni pentru fiecare, nu le-a limitat. Intentionam sa contestam aceasta decizie", este postarea pe blog semnata de CEO-ul Google, Sundar Pichai.

Ce urmeaza pentru Google

Cel mai mare risc pentru Google este sa nu mai poata folosi acelasi model de business pentru divizia sa de reclame, care inregistreaza o crestere mai mare pe mobil decat pe desktop.

"In cel mai rau caz, compania va face mai putini bani din aceasta sursa", spune Matthew Newman, specialist in legi antitrust, pentru CNBC.

Ideea este ca, chiar daca contesta amenda, tot trebuie sa se conformeze noilor reguli in urmatoarele 90 de zile.

Asa ca ramane de vazut cum vor reactiona producatorii de telefoane mobile. Acestia vor putea in continuare sa lase aplicatiile de la Google preinstalate pe terminalele lor, dar acest lucru sa fie facut in mod voluntar, fara conditii.

Mai ales ca utilizatorii deja sunt obisnuiti cu produsele gigantului IT. Chrome e cel mai folosit browser, Gmail e cel mai folosit serviciu de email. Asa ca chiar daca aceste aplicatii nu vor fi preinstalate, e foarte probabil ca oamenii sa le descarce. E ca pe calculator, o sa folosesti Internet Explorer ca browser, chiar daca el vine preinstalat?

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#google amenda android , #Android