Cum a construit Google un imperiu online al publicitatii, greu de evitat de editori si companii

Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 21:45
3347 citiri
Cum a construit Google un imperiu online al publicitatii, greu de evitat de editori si companii

Nexstar Media Group, cel mai mare furnizor de stiri locale din SUA, a facut un test pentru a vedea ce se intampla daca timp de o luna nu mai foloseste tehnologiile Google care plaseaza reclame pe site-urile sale, transmite publicatia Washington Post.

Veniturile din publicitate ale Nexstar au scazut semnificativ, in doar cateva zile. Dupa un test scurt, Nexstar a reactivat reclamele furnizate de companie.

Google are probleme cu autoritatile din cauza pozitiei dominante pe care o are pe piata de publicitate online. Departamentul Justitiei din SUA ancheteaza furnizorul de servicii online pentru a vedea daca nu cumva abuzeaza de aceasta pozitie.

Washington Post a analizat masina de publicitate a Google, care este "opaca" si complexa. Compania si-a consolidat pozitia de broker de publicitate prin achizitia de firme din domeniu, cel mai cunoscut exemplu fiind DoubleClick, care a intrat in proprietatea Google in 2008. Autoritatile antitrust au aprobat atunci tranzactia in valoare de 3,1 miliarde de dolari, dar au avertizat ca vor lua masuri daca Google va actiona in mod anticompetitiv.

Mai multe companii din industrie au acuzat Google ca abuzeaza de pozitia dominanta prin intermediul unor produse interconectate. Compania opereaza uneltele pentru vanzarea si cumpararea de publicitate, dar si piata pe care sunt vandute reclamele.

Din aceasta cauza, unii politicieni au cerut impartirea gigantului in companii mai mici. De exemplu, senatorul Elizabeth Warren a propus separarea Google de DoubleClick. Compania s-a aparat spunand ca modul in care sunt interconectate produsele sale le face atractive pentru furnizorii de continut si furnizorii de publicitate. "Editorii folosesc tehnologia noastra pentru a accesa cererea de la 700 de parteneri, dintre care Google este doar o sursa", a declarat un purtator de cuvant al companiei.

Peste 70% dintre marii editori folosesc tehnologia Google, numita DoubleClick for Publishers, potrivit Washington Post. Asta deoarece tehnologia este singura prin care poate fi accesata piata de publicitate AdX, detinuta tot de Google. Aceasta din urma, la randul ei, este conectata cu un alt serviciu puternic de publicitate detinut de companie, AdWords, un serviciul publicitar online bazat in mare parte pe cuvinte cheie.

Entitatile care utilizeaza AdWords pot crea anunturi relevante utilizand cuvintele cheie pe care le vor utiliza persoanele care cauta pe internet folosind motorul de cautare Google. Cuvantul cheie, atunci cand este cautat, declanseaza difuzarea anuntului. Anul trecut, Google a unit DoubleClick for Publishers si AdX intr-un singur produs numit Google Ad Manager. Pachetul oferit de Google este atat de cuprinzator si dominant incat companiile si editorii nu il pot evita fara a avea de suferit din punct de vedere financiar.

Multe organizatii care au folosit servicii rivale s-au intors la platformele Google dupa o perioada. Unele au rezistat doar cateva luni fara acces la tehnologiile gigantului serviciilor online.

Per total, Google a consemnat venituri din publicitate in valoare de 116 miliarde de dolari anul trecut, in crestere cu 22% comparativ cu 2017. Vanzarile de publicitate au reprezentat, in 2018, 85% din cifra de afaceri a companiei.

Google a promis schimbari pentru a elimina avantajele pe care le are pe piata de publicitate in fata companiilor rivale. Insa editorii se plang ca aceste schimbari le reduc controlul asupra modului in care isi vand spatiul publicitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Google pozitie dominanta piata publicitate , #stiri Google