Hai sa visam la tramvaiele suspendate ale doamnei Firea

Joi, 15 Martie 2018, ora 22:08
8323 citiri
Hai sa visam la tramvaiele suspendate ale doamnei Firea

Intrucat, la aproape jumatatea mandatului, rezolvarea traficului infernal al Capitalei a dat chix, transportul in comun asteapta termenul de la Pastele Cailor, iar deratizarea si dezinsectia blocurilor asteapta si ele termenul stabilit la Sfantu' Asteapta, dna primar general ne bombardeaza cu noi initiative - doar, doar s-o realiza vreuna.

Ultima gaselnita se pare ca este aceasta: monoraiul. Dar, vai, ce impardonabila greseala pentru o doamna licentiata in litere: cuvantul "monorail", pe care il foloseste dansa, nu exista. Daca ar exista, ar aparea si articulatul "monorailul", cu genitivul "monorailului", ceea ce suna ca lulu. In DEX, termenul apare ortografiat "monorai".

Tot din dictionare, aflam ca, in limba noastra, cel mai potrivit ar fi "monosina", lucruri pe care dna Firea, liceniata in litere, ar trebui sa le cunoasca.

Dar sa lasam deoparte cuvantul in sine si sa ne oprim la mareata investitie cu care primaria intentioneaza sa doteze orasul. Optzeci de vagoane tip tramvai vor zbura pe o sina unica, pornita din Magurele, langa Centura-Sud, pana intr-un loc neprecizat din oras si o alta (sau aceeasi) ar porni din acel loc (sau din altul), oprindu-se tocmai langa Centura-Nord, undeva dincolo de Baneasa si dincoace de Otopeni.

As zice ca precizia cam in doi peri nu numai a celor doua capete, dar si a traseului demonstreaza ca totul este nu mai mult decat un tramvai numit dorinta, cu singura deosebire ca piesa americanului Tennessee Williams s-a ales in secolul trecut chiar si cu faimosul premiu Pulitzer, in timp ce "monorailului" dnei Firea nu-i vad facut nici macar vreun studiu de impact, pana la terminarea efemerului sau mandat.

Faceti un calcul: daca numai comandarea catorva zeci de tramvaie din cele obisnuite dureaza de aproape doi ani, cate decenii ne trebuie noua ca sa comandam, sa licitam, sa contractam si sa obtinem 80 de tramvaie aeriene! Basca, complicata infrastructura care ar traversa orasul, exproprierile, proiectarea, plus PUG, PUZ si PUD, niste chestii pe care primaria singura si le-a inventat si peste care singura nu poate trece?!

Adevarul este ca nimic nu e imposibil. Am admirat cu ochii mei asemenea linii de tramvaie suspendate la Berlin, dar si in orasul german Wuppertal, unde functioneaza de peste un secol!

Exista in lume linii date ca exemplu de performanta tehnica la Chicago, San Francisco, Rio de Janeiro, in mai multe orase asiatice. Deci se poate. In principiu.

O inexplicabila presimtire imi sopteste ca, in numai doi ani cat mai dureaza mandatul doamnei Firea, abia daca va putea face un studiu de impact sau de fezabilitate, pe care il va plati primaria si il vor incasa niste societati din subordinea primariei, platitoare bineinteles de salarii catre salariati si de taxe tot catre primarie, care din asta isi va face fonduri, ca sa aiba cu ce plati in continuarea studiile pe care le fac societatile din subordine platitoare de salarii si taxe.

Pe cat de simplu, pe atat de logic, nu?

N-am indoiala ca, la una ca asta, doamna Firea poate riposta cu explicatia ca marile lucrari de investitii sunt de durata. Ele incep in mandatul initiatorului, continua in mandatele urmasilor si se pun in functiune intr-un moment festiv al cine stie carui primar.

De exemplu, pasajul Basarab a fost inceput de primarul Basescu si l-a terminat primarul Oprescu. Pasajul din Piata Sudului l-a gandit tot primarul Basescu, l-a continuat primarul Oprescu si l-a inaugurat primarul Firea, fara ca macar sa fi avut delicatetea de a-i invita pe predecesorii sai la un simbolic pahar de sampanie cu ocazia inaugurarii care a avut loc cu atata zarva.

Fireste ca inaugurarea este numai un moment marginal. Importante sunt faptele si bunele intentii, pe care doamna primar general poate le are.

Zic poate, pentru ca as crede in seriozitatea programului cu tramvaie monorail, monorai, monosina sau cum se vor numi ele, numai daca, anuntandu-l, doamna primar general ne-ar spune si data preconizata pentru incepere, termenul preconizat pentru receptia finala, costul giganticei investitii si sursa din care s-ar putea suporta acest cost.

Cum, insa, nimic din toate acestea nu ne spune dna Firea, raman cu impresia neplacuta ca mi se povesteste despre daca si cu parca si cum se plimbau ei intr-o barca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Bucuresti tramvaie suspendate, #Gabriela Firea linie monorai, #primaria capitalei trafic infernal , #primar Bucuresti