Contractele pe care Firea le da propriilor firme, reclamate la Comisia Europeana si Consiliul Concurentei UPDATE Ce spune Primaria

Vineri, 09 Martie 2018, ora 17:19
13482 citiri
Contractele pe care Firea le da propriilor firme, reclamate la Comisia Europeana si Consiliul Concurentei UPDATE Ce spune Primaria
Foto: Arhiva Ziare.com

Contractele incredintate in mod direct de Primaria Capitalei firmelor pe care tot PMB le infiinteaza vor fi aduse in atentia Consiliului Concurentei si Comisiei Europene, au anuntat, joi, patronatele din constructii.

Acestea atrag atentia ca se poate ajunge chiar la infringement, pentru ca acest proces poate fi considerat ajutor de stat "cu dedicatie".

"In mare masura, alocarile de lucrari si controlul fluxurilor financiare in sectorul de constructii a ramas ostatic al mediului politic, ceea ce este o mare problema. Agresivitatea reprezentantilor politici in materie de control al fluxurilor financiare se face simtita in continuare.

O tema care ne ingrijoreaza este legata de demersurile de etapizare a unor activitati de constructii de catre Primaria Municipiului Bucuresti, de catre CNAIR. Nu putem sa fim de acord ca, pe fonduri publice, Primaria sa incredinteze in mod direct lucrari catre firmele pe care a incercat sa le construiasca pentru aceste servicii.

Vom actiona in acest sens si la Consiliul Concurentei, si la Comisia Europeana", au anuntat patronatele.

Acestea amintesc ca procedura de incredintare directa poate duce la abuzuri si la discriminarea firmelor cu capital privat.

"Nu putem opri Primaria sa-si infiinteze oricate societati doreste, dar sa evite procedurile de achizitii publice pentru alocarea de proiecte este un abuz, este o tema care poate duce pana la o procedura de infringement, pentru ca poate fi citita ca un ajutor de stat pe care o entitate politica o acorda unor companii, cu dedicatie.

Or, noi vrem ca la aceste proceduri de licitatie sa poata participa atat firmele Primariei, oricate vor fi ele - zeci, sute, dar si firmele care s-au specializat in lucrari de constructii. Nu credem ca firmele cu capital privat pot fi discriminate de la competitia pe fondurile publice", a sustinut, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

Nu mai putin de 22 de companii au fost infiintate, anul trecut, de Primaria Bucuresti, cu scopul declarat de a face mai usoara, mai simpla si mai ieftina viata bucurestenilor.

Acestea urmeaza sa presteze majoritatea serviciilor pentru care pana acum primaria avea contracte cu operatori privati, dar si o parte din activitatile prestate de regiile si institutiile din subordinea municipalitatii.

In numai cateva luni de la infiintare, companiile municipale ale Capitalei au incheiat cel putin 373 de tranzactii pe SEAP, prin care si-au cumparat dotari si servicii de peste 7 milioane de lei, potrivit unei investigatii Ziare.com.

Afla cum a mers Ziare.com in cautarea companiilor municipale infiintate de Firea si cum am fost dati afara dupa ce am intrebat cine, ce si unde lucreaza

"Avand in vedere ca adminstratia locala va exercita un control direct asupra operatorilor serviciilor publice, in totala transparenta asupra activitatii acestor societati, observ ca, de la inceputul anului trecut, de cand s-a anuntat infiintarea acestora, au existat o serie de tentative de discreditare a acestui demers, din diverse motive politice sau determinate de faptul ca multe firme abonate la contractele cu statul isi pierd acum contractele incheiate in trecut pe bani grei.

Subliniez inca o data ca aceste societati comerciale, care alcatuiesc un Holding Municipal, reprezinta un demers conform legii si model implementat cu succes in alte capitale europene, fapt nementionat de niciunul din adversarii acestui demers al Municipalitatii", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, in 26 ianuarie 2018.

Potrivit ARACO, in cursul anului 2017, statul roman a investit 26,7 miliarde de lei in activitatea de constructii, cu 2,8 miliarde de lei sub nivelul din 2016, respectiv mai putin cu peste 25 de miliarde de lei, in 2015.

Totodata, datele oficiale arata ca ponderea produsului intern brut (PIB) a sectorului de constructii s-a diminuat la 4,6%, in conditiile in care patronatele din domeniu sustin ca potentialul sectorului este de circa 8-9%.

UPDATE Primaria Municipiului Bucuresti face urmatoarele precizari referitoare la informatiile din acest articol intr-un comunicat remis Ziare.com:

"Infiintarea acestor societati comerciale, care alcatuiesc un Holding Municipal, reprezinta un demers conform legii si un model implementat cu succes in alte capitale europene, precum Viena, Madrid, Praga.

Asa cum primarul general, Gabriela Firea, a explicat de mai multe ori, principalul obiectiv al acestor entitati il constituie eficientizarea cheltuirii banului public, prin furnizarea de servicii publice la standarde europene, la preturi mult mai mici, urmarindu-se astfel imbunatatirea administrarii bugetului Capitalei, in beneficiul bucurestenilor.

Potrivit estimarilor, activitatea acestor societati va determina reducerea cu 25% a efortului de la bugetul local, principalul argument in acest sens fiind acela ca societatile nu au fost infiintate pentru a obtine un profit major, ci unul minim care sa le permita sa functioneze.

Facem precizarea ca infiintarea companiilor municipale permite incheierea unor parteneriate public-private cu mediul de afaceri, in domeniile de specialitate, ceea ce reprezinta o accelerare a realizarii unor proiecte de investitii, esentiale pentru Bucuresti.

In ceea ce priveste decizia de a crea un holding municipal, aceasta a fost luata in urma realizarii unui audit, in urma caruia s-a constatat ca foarte multe contracte incheiate de PMB cu diverse companii abonate la banul public erau paguboase si reprezentau o cheltuire nejudicioasa a fondurilor publice.

Mai mult decat atat, multe proiecte incheiate in trecut de Municipalitate au fost intarzaiate din cauza ca unele dintre aceste societati au intrat in insolventa ori in faliment, asadar, prin infiintarea acestor companii Primaria Capitalei doreste sa se asigure ca termenele de finalizare a proiectelor vor fi respectate.

Reiteram faptul ca infiintarea Holdingului Municipal reprezinta o initiativa eficienta si moderna, perfect legala, fapt certificat si de Tribunalul Bucuresti, atunci cand USR a solicitat suspendarea hotararilor de Consiliu General al Municipiului Bucuresti, de infiintare a celor 22 de companii municipale.

In iulie 2017, Tribunalul Bucuresti a respins cererea ca neintemeiata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#PMB Firea contracte , #primar Bucuresti
Comentarii
Poza Pensula
Pensula
rank 5
e legal. La Comisia Europeana si Consiliul Concurentei n-aveti nici