Acuzatii grave in conflictul Vesta Investment - Gabriela Vranceanu Firea

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 19:49
26187 citiri
Acuzatii grave in conflictul Vesta Investment - Gabriela Vranceanu Firea
Foto: Saptamana Financiara

Un conflict ce mocneste de ani de zile pare sa fi rabufnit marti. Protagonistii sunt trustul media Intact si Gabriela Vranceanu Firea si firma Vesta Investment si patronul ei, Radu Stefan Spirea.

Ultimul episod a pornit dupa ce ziarul Financiarul a publicat marti un articol in care se spunea ca ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, ar fi achizitionat "indicatoare turistice de lux", 3D, in valoare de 850.000 de euro de la Vesta Investment, "sponsor PD-L".

Radu Spirea a explicat, pentru Ziare.com, de unde a inceput totul si cum s-a ajuns aici.

"Tot asa zisul scandal a pornit de la un articol care a aparut astazi (marti, n.red.) in ziarul Financiarul, ziar care, nu in mod intamplator, face parte din trustul media Intact. Orice aparitie a oricaror articole in cadrul acestui grup media sunt defaimatoare la adresa societatii Vesta Investment, avand in vedere relatiile conflictuale permanente existente intre subscrisa societate si doamna Gabriela Vranceanu Firea, conflict care dureaza de peste 10 ani", ne-a declarat Radu Stefan Spirea.

Elena Udrea cumpara indicatoare turistice 3D in valoare de 850.000 de euro

Patronul Vesta sustine ca si dreptul la replica a fost solicitat in asa fel incat sa nu poata interveni. Mai mult, acesta nu a fost altceva decat un forward al unui mail trimis Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

"Inclusiv asa-zisul drept la replica este hilar adresat, avand in vedere ca l-am primit luni, 12 iulie, in jurul pranzului, si in care ni solicita un raspuns pana a doua zi, marti, 13 iulie, zi in care, de altfel, a aparut si articolul", a mai spus Radu Spirea.

E o infractiune sa participi la licitatii?

Patronul Vesta Investment a raspuns si acuzatiilor din articol. Asfel, in ceea ce priveste suma licitata, Spirea a explicat ca aceasta este de 200.000 de euro, nu de 850.000 de euro, suma ce reprezinta bugetul alocat si nu suma licitata. Cat despre faptul ca ar fi fost sponsor al PD-L-ului, acesta aminteste ca acelasi grup media publica in perioada 2001-2004 informatii conform carora ar fi fost sponsor al PSD.

"In acest articol suntem 'acuzati' ca am fi indraznit sa castigam o licitatie publica de indicatoare de orientare turistica - ca si cand faptul ca suntem cea mai mare companie producatoare de asemenea echipamente din Europa de Est ar fi ceva de blamat si casigarea unei licitatii ar constitui o infractiune din punctul lor de vedere - si, vesnica acuzatie, ca suntem sponsori ai partidului de guvernamant (PD-L, n.red.)", a spus Radu Spirea, care a explicat ca printre clientii sai se numara atat statul, dar si foarte multe firme private.

"Printre beneficiarii mei se numara atat firmele private, cat si statul, in calitate de administrator al drumului public. Este condamnabila participarea noastra la licitatii publice? Cum ar trebui, sa nu mai participam la licitatii sau sa nu fie semnalizate drumurile?

In ceea ce privese a doua acuzatie, acelasi grup media afirma in perioada 2001-2004 ca eram sponsor PSD. Dupa 2005, am devenit in ochii aceluiasi trust media sponsor PD-L. Eu sunt om de productie, in primul rand, si de afaceri, in al doilea rand, si nu fac politica", a mai explicat acesta.

Udrea: Am dovedit mai multa transparenta decat oricine altcineva

Nu e prima comanda de indicatoare 3D

Mai mult, se pare ca achizitionarea de catre autoritatile statului a acestui tip de indicatoare nu este o premiera, anul trecut, insa, suma platita fiind mult mai mica, si asta unei firme concurente Vesta.

"Anul trecut, bugetul estimat de autoritate a fost de 450.000 de euro si s-au platit 67.000 de euro, pe acelasi tip de indicatoare", a mai explicat Radu Spirea.

"Ii promit doamnei Firea ca o sa execut indicatoare 3D+1 GRATIS"

Seful Vesta sustine ca Gabriela Vranceanu Firea dezinformeaza prin modul in care prezinta informatiile.

"Intoxicarea opiniei publice cu buna stiinta pe care o practica doamna Gabriela Vranceanu Firea in ceea ce priveste activitatea societatii mele este realizata prin folosirea cu siretenie a raportului adevar minciuna. Afirmatiile ei includ oarecare elemente reale, inecate intr-un ocean de exagerari si neadevaruri, lucru la care, se pare, insa, ca dumneaei nu are egal si pentru care ar merita un premiu Pullitzer, categoria dezinformare.

Si aporopos de afirmatia lansata de ziarul Financiarul conform careia unele dintre aceste indicatoare ar fi 3D si la care lumea a inteles pe buna dreptate ca are nevoie de ochelari de vizionare.

Asta este o informatie total atehnica, pentru ca nu pot sa fie 3D. Sunt pur si simplu niste indicatoare cu anumite litere si cifre in relief, ca si numerele auto, ca si orice inscriptionare in relief. Inseamna cu numerele de inmatriculare ale autoturismelor sunt 3D? Eu ii promit atunci doamnei Firea ca o sa execut indicatoare 3D+1 GRATIS", ne-a mai declarat Radu Stefan Spirea.

Firea: Domnul Spirea are probleme serioase daca spune ca are un conflict cu mine

La solicitarea Ziare.com, Gabriela Vranceanu Firea a declarat ca nu are niciun conflict, de nicio natura, cu patronul Vesta Investment.

"Nu il cunosc pe domnul Spirea. Nici nu stiu cum arata. Are probleme serioase de o anumita natura, daca spune ca are un conflict cu mine. Articolul din Financiarul este realizat de Stelian Negrea pe baza informatiilor din SEAP si a contestatiei firmei care a fost dezavantajata la licitatie.

Gabi Firea sau familia ei nu au fost niciodata in competitie la licitatiile pentru contracte cu statul pe care firma Vesta le castiga frecvent, iar alte contradictii de natura filosofica si existentiala nu am avut placerea sa am cu domnul Spirea.

Aproape toata presa a difuzat stirea cu semnalizatoarele de lux 3D. Am eu o putere atat de mare incat sa influentez si trusturi concurente?", ne-a declarat Gabriela Vranceanu Firea.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#indicatoare licitatie Vesta Investment, #Elena Udrea indicatoare turistice, #Gabriela Varnceanu Firea, #Radu Stefan Spirea , #stiri Gabriela Firea