Firea spune ca a luat masuri privind calitatea aerului: Nu poti recupera in 36 de luni ce nu s-a facut in zeci de ani

Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 20:41
4509 citiri
Firea spune ca a luat masuri privind calitatea aerului: Nu poti recupera in 36 de luni ce nu s-a facut in zeci de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat luni ca a luat masuri privind imbunatatirea calitatii aerului in Capitala, dar considera ca nu se poate recupera in 36 de luni ce nu s-a facut in zeci de ani, potrivit unui comunicat al Municipalitatii.

In legatura cu informatiile aparute in spatiul public referitoare la valorile inregistrate pentru poluantii PM2,5 si PM10 de catre retelele independente de masurare a calitatii aerului, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) precizeaza ca aceste retele nu sunt autorizate/omologate de catre Ministerul Mediului Apelor si Padurilor.

Datele oficiale de calitate a aerului, raportate anual de Romania catre Comisia Europeana, sunt datele obtinute prin Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului (RNMCA), constituita din statii fixe amplasate in aglomerarile si zonele de evaluare a calitatii aerului, cu respectarea prevederilor Legii nr. 104/2011. RNMCA se afla in administrarea Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, iar datele obtinute sunt in prealabil validate de catre Centrul de Evaluare a Calitatii Aerului (CECA), structura aflata in cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, mentioneaza PMB.

Primaria Capitalei reaminteste ca nu gestioneaza statiile de masurare a calitatii aerului.

Indicii de calitate la care se face referire reprezinta valori momentane inregistrate de catre statiile fixe de monitorizare, prin alte metode de masurare decat metoda gravimetrica, fiind nevalidate, precizeaza PMB.

"Inca din primul an de mandat am tras un semnal de alarma in ceea ce priveste poluarea in Capitala, iar faptul ca nu s-a facut nimic in ultimii zece ani in acest sens a dus la agravarea acestei probleme. Incepand din 2016, insa, am luat masuri concrete pentru imbunatatirea calitatii aerului, dar nu poti recupera in 36 de luni ce nu s-a facut in zeci de ani!", a spus Firea.

Potrivit edilului general al Capitalei, aceiasi consilieri generali ai PNL si USR care s-au opus prin vot Planului Integrat de Calitate a Aerului sunt cei care deplang in prezent soarta bucurestenilor.

"Actualul ministru al Mediului - care a descoperit acum, politic, poluarea din Bucuresti - ar trebui sa-i traga la raspundere pe consilierii PNL care au blocat nejustificat proiectele anti-poluare doar pentru ca erau propuse de Gabriela Firea, dar si pe fostul primar general interimar PNL, care, in timpul mandatului sau, nu a luat nicio masura concreta pentru protectia mediului", a adaugat Firea.

PMB precizeaza ca a luat, in ultimii trei ani, o serie de masuri cu rezultate concrete pentru combaterea poluarii din Bucuresti, printre care se mentioneaza vinieta Oxigen.

Primaria mai spune ca parcul auto al STB a crescut in ultimii 3 ani si ca Municipalitatea si-a asumat achizitionarea a 830 de noi mijloace de transport STB, pentru care au fost alocate 474 de milioane de euro din bugetul local si din fonduri nerambursabile.

Circula deja in trafic 400 de autobuze noi, 130 de autobuze hibrid Mercedes Benz vor ajunge la Bucuresti in primavara acestui an si vor mai fi achizitionate 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice si 100 de tramvaie, a precizat PMB.

Municipalitatea face referire si la realizarea de culoare unice - prin separarea caii de rulare pentru cinci dintre liniile de tramvai cu utilizare intensa: 1, 10, 21, 41 si 32.

Potrivit PMB, in vara lui 2016, erau 170 de intersectii in sistemul de management inteligent al traficului din totalul de 450 de pe raza Municipiului Bucuresti, realizate in decursul a 10 ani. In prezent, sunt introduse 230 de intersectii functionale in sistemul de semaforizare inteligenta. In 2019 au fost montate 600 de semafoare noi, 200 de stalpi, 77 de camere video, peste 300 de dispozitive acustice pentru nevazatori la trecerile de pietoni semaforizate, 674 bucle inductive pentru contorizarea traficului.

PMB mai face referire la deblocarea arterelor (ridicarea masinilor stationate neregulamentar care blocheaza circulatia ambulantelor sau masinilor de pompieri, accesul in spitale, scoli, institutii publice, al mijloacelor de transport public si al utilajelor de deszapezire si de salubrizare).

Primaria aminteste ca a acordat, in perioada 2017-2019, 30.000 de vouchere pentru achizitionarea de biciclete si ca din 2018 se deruleaza proiectul privind realizarea a patru trasee de piste de biciclete cu o lungime totala de 48,25 km.

Municipalitatea precizeaza ca a initiat proiectul prin care s-au acordat 4.194 dintre cele 5.000 de eco-vouchere de cate 9.000 lei fiecare, disponibile in programul pentru eliminarea din traficul bucurestean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare.

PMB a amintit si de proiectul pilot al autobuzului scolar.

Consilierul general al USR Octavian Berceanu a postat, duminica, pe Facebook, o scrisoare deschisa adresata ministrului Mediului, in care afirma ca masuratorile parametrilor calitatii aerului respirat din Sydney si Bucuresti au "valori comparabile".

Vezi si Ministrul Mediului anunta controale intr-un Bucuresti tot mai poluat. Firea putea sa acceseze 10 milioane de euro, dar n-a facut-o

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#gabriela firea poluare capitala , #primar Bucuresti